Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΡΘΡΟ: ''ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΗΛΙΘΙΕ''

του ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΙΟΣΕΟΓΛΟΥ*

Oμολογουμενως εξαιρετικο το βιβλιο του Συντρ.Μπογιοπουλου (ΚΚΕ-δημοσιογραφος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ) και με πολυ καλη αναλυση και πραγματιστικο περεχομενο, αν σκεφτει κανεις οτι ερχεται σαν οαση μεσα στην ερημο του κατα παραγγελιαν (μεγαλυτερου μερους) ξεπουλημενου συστημικου δημοσιογραφικου κοσμου (βλεπε Μανδραβελης-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ). Εχω ομως μερικες...ενστασεις.. Αφενος, η τελευταια λεξη του τιτλου: ελκυει στην πραγματικοτητα τον επιδοξο αναγνωστη 'η τον απωθει, θετοντας τον εκ του προιμιου στην κατηγορια του ακαταλογιστου; Και αφετερου, εχει κανει ΟΛΗ η ευρυτερη Αριστερα την αυτοκριτικη της για το μεριδιο ευθυνης που της αναλογει,ωστε παρα τα ολα οσα τερατωδη συμβαινουν, να μην εμπνεει ΜΑΖΙΚΑ τον λαο, ωστε να αλλαξει την θεωρηση και τις επιλογες του για την πολιτικη που εφαρμοζεται;
Μηπως αυτη η τελευταια λεξη του τιτλου πρεπει να θεσει ΑΥΤΗΝ σε αναζητηση; Μηπως ο δογματισμος, ο ρεβιζιονισμος, ο ρεφορμισμος και ο αναχωρητισμος-ολες λεξεις που εχουν νοημα και σημασια ΜΟΝΟ για τους βαθια πολιτικοποιημενους αριστερους-αφηνουν παγερα αδιαφορη την κοινωνια;
Θετοντας παραλληλα την αμφισβητηση,μηπως ολοι οσοι τις χρησιμοποιουν εχουν λυμενα τα προβληματα τους, αφου βαζουν το κομματικο προσημο πριν το κοινωνικο; Και μιλαμε για μια κοινωνια η οποια ασφυκτια κατω απο την πιεση του βιοπορισμου, του μεροκαματου που λειπει, του φαγητου που ολο λιγοστευει, του πετρελαιου που τον χειμωνα θα ειναι απλησιαστο..
Απο την ελλειψη κοινωνικων υποδομων,δηλαδη σχολειων, νοσοκομειων και ασφαλιστικων ταμειων-τα οποια ολα ξεπουλιουνται για να θησαυρισουν οι ΙΔΙΩΤΕΣ, αιωνιοι φιλοι και κουμπαροι του συστηματος..
Δεν μπορει η απαντηση σε ολα αυτα,να ειναι η (θεολογικου τυπου)προσεγγιση μιας ''αλα καρτ'' ελευσης του σοσιαλισμου (απο τον ουρανο;). Αντιθετα,η ανατροπη ολης αυτης της κοινωνικης και ταξικης αδικιας, μπορει να ειναι μονο αποτελεσμα του ΚΟΙΝΟΥ αγωνα ενος μεγαλου κοινωνικου μετωπου ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ.. Απο κινηματα που θα αθροιζουν στην δραση τους ανθρωπους με οραμα, προοδευτικους δημοκρατες, αριστερους ριζοσπαστες, κομμουνιστες και γενικα ολους οσους δεχονται ΜΟΝΟ την ιδιοτητα του ΠΟΛΙΤΗ και οχι του ΥΠΗΚΟΟΥ..
Χωρις απαραιτητες περγαμηνες-για το δικαιωμα στην δουλεια,το ψωμι, την υγεια, την παιδεια, την συνταξη. Ειναι πιστευω ο επιλογος που λειπει απο το βιβλιο του Συντροφου, και τον οποιο πρεπει να κανουμε ολοι πραξη-αρχης γενομενης με την συμμετοχη στις πλατειες,στο συλλαλητηριο της 10ης Σεπτεμβρη στην ΔΕΘ, στα κινηματα για τα δημοσια αγαθα που ξεπουλιουνται, για την ποιοτητα ζωης που υπονομευεται απο τα ιδιωτικα συμφεροντα που λυμαινονται τις ΔΗΘΕΝ οικολογικες επιχειρησεις και την διαχειριση των εθνικων δρομων και των σκουπιδιων..
ΕΝΕΡΓΑ και ΕΝΩΤΙΚΑ,γιατι η πολιτικη ειναι πολυ σοβαρη υποθεση για να την αφηνουμε μονο στους επαγγελματιες...

*Μέλος της Ν.Ε. ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: