Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

"Ελληνική χρεοκοπία μέχρι το τέλος του 2011"

Ελεγχόμενη χρεοκοπία στους αμέσως επόμενους μήνες προβλέπει για την Ελλάδα η Credit Suisse. Πρόταση για αλλαγές σωτηρίας. Στην πιο επικίνδυνη φάση της η κρίση χρέους σύμφωνα με την UBS
Χρεοκοπία της Ελλάδας, μέσα στο 2011 προβλέπει η έκθεση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse. Σύμφωνα με 24σέλιδη έκθεση με τίτλο "Τι πακέτο χρειαζόμαστε για την ενίσχυση της Ευρώπης", η τράπεζα τονίζει ότι η χώρα μας θα πρέπει να οδηγηθεί σε ελεγχόμενη χρεοκοπία, μέχρι το τέλος του έτους, μέσω συγκεκριμένων αλλαγών.
Η Credit Suisse, προτείνει...την αύξηση των κεφαλαίων του EFSF, τουλάχιστον στο 1-1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό αντιστοιχεί στο 40% του συνολικού χρέους της περιφέρειας και θεωρείται ότι επαρκεί για να καλύψει τις τράπεζες που θα πληγούν από την ελληνική χρεοκοπία.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν επιπλέον πηγές χρηματοδότησης, ώστε να μην οδηγηθούμε σε υποβαθμίσεις.

Επιπλέον, προτείνεται να γίνει άμεσα η έγκριση του ρόλου του μηχανισμού στήριξης από τα κοινοβούλια και να διατεθεί ένα ποσό 300-400 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Τέλος, η τράπεζα προτείνει την έκδοση ευρωομολόγου, ενδεχόμενο που προς το παρόν απορρίπτουν Γαλλία και Γερμανία.

Όπως σημειώνει η Credit Suisse, με την ελεγχόμενη χρεοκοπία, το χρέος της Ελλάδας θα επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα και οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν "ζωντανές".

UBS: "Βρισκόμαστε στην πιο επικίνδυνη φάση"Η ελβετική τράπεζα UBS από την πλευρά της, σημειώνει ότι οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας κάποιας χώρας έχουν αυξηθεί και η κρίση χρέους έχει εισέλθει στην πιο επικίνδυνη φάση.

Σε σχετική έκθεση αναφέρεται ότι η απουσία συγκεκριμένων βημάτων, ενισχύει την αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία.

Η UBS εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι θα κάνουν ότι μπορούν για να αποφύγουν χρεοκοπία της Ελλάδας αυτή την περίοδο.

Μάλιστα, σημειώνει ότι οι πιθανότητες μεγάλης αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας τις επόμενες ημέρες κυμαίνονται στο 10%-20%, ωστόσο είναι πολύ πιθανό (50%-70%) να χρεοκοπήσει η χώρα μας στις αρχές του 2012.


news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: