Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ

Α΄ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ
(1890-1910)
Στο λυκόφως της Οθωμανικής περιόδου

Στις 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη, μιας σειράς Επιστημονικών Ημερίδων με το γενικό τίτλο, Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αι. Φέτος οι εργασίες...της ημερίδας θα ασχοληθούν με την περίοδο 1890 -1910 και ως υπότιτλος ενδεικτικός της περιόδου επιλέχτηκε η φράση Στο λυκόφως της Οθωμανικής Περιόδου. Η συγκεκριμένη περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική για την περαιτέρω εξέλιξη του τόπου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι θέματα όπως ο κοινοτισμός, οι ξένες προπαγάνδες και ο μακεδονικός αγώνας έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στη μετέπειτα εξέλιξη του τόπου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έναρξη των εργασιών της ημερίδας θα παρουσιαστεί ο δεύτερος τόμος του Επιστημονικού Περιοδικού της Ε.Μ.Ι.Π.Η.«Μελετήματα Ημαθίας», ο οποίος φέτος θα είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Βεροιώτισσας λαογράφου Βούλας Χατζίκου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από το θάνατό της. Επίσης θα παρουσιαστεί ο τόμος «Χρονικά Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας 2008-2010».
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο της Βέροιας και οι εργασίες της θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00, ενώ θα συνεχιστούν το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, 10:00 το πρωί και 18:00 το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: