Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΟΥ facebook, twitter ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

Είναι οι πλέον διαδεδομένες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης με εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο. Το facebook και το twitter, λόγω της διείσδυσής τους στον παγκόσμιο πληθυσμό, γίνονται με μεγάλη συχνότητα αντικείμενα διαφόρων ερευνών......
Η πλέον φρέσκια είναι αυτή του έγκριτου Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που τονίζει πως τα δύο μέσα προκαλούν ναρκισσισμό αλλά και ανασφάλεια.

Σύμφωνα με τη βαρόνη Σούζαν Γκρίνφιλντ, καθηγήτρια Φαρμακολογίας στην Οξφόρδη, οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργήσει μια νέα γενιά εγωμανών ανθρώπων, που αδυνατούν να συγκεντρωθούν και έχουν διαρκή ανάγκη επιβεβαίωσης. Οι χρήστες του facebook και του twitter “μοιάζουν με βρέφη που διαρκώς λένε ‘Κοίταξέ με, μαμά. Κοίτα τι έκανα’”, λέει η δρ. Γκρίνφιλντ, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τη λειτουργία του εγκεφάλου όσων τα χρησιμοποιούν αφειδώς και άκριτα. Οι συστηματικοί χρήστες παρουσιάζουν αδυναμία συγκέντρωσης, φτωχό λεξιλόγιο και ανικανότητα να διατηρήσουν επαφή με τα μάτια κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με τους κανονικούς και όχι ηλεκτρονικούς φίλους τους, σύμφωνα με τη βαρόνη Γκρίνφιλντ, η οποία σε συνέντευξή της στη “Ντέιλι Μέιλ” στάθηκε και στο θέμα των κοινοτοπιών που βρίσκει κανείς σε αυτά τα σάιτ.

“Ποιον ενδιαφέρει αν ένας παλιός του συμμαθητής έφαγε ομελέτα ή τηγανίτες για πρωινό; Οι χρήστες μοιάζουν να έχουν κρίση ταυτότητας”, κατέληξε η επιστήμονας.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: