Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΠΑ: Τίποτα δεν αναστέλλεται, τίποτα δεν ανακόπτεται

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει η κυβέρνηση όσον αφορά τις αυξήσεις στο ΦΠΑ αλλά και στα άλλα εισπρακτικά μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, λόγω της ύφεσης και του «ναυαγίου» του προϋπολογισμού στο πρώτο επτάμηνο.....
Αυτό, άλλωστε, άφησε να εννοηθεί κατά τη διάρκεια χθεσινής συνεντεύξεως Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγ. Βενιζέλος, μεταθέτοντας για το μακρινό και αόριστο μέλλον τις όποιες μειώσεις συντελεστών και άρση των αδικιών αφού προέχει η τήρηση του Μνημονίου καθώς, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «αν δεν είμαστε ικανοί να εφαρμόσουμε τα ψηφισμένα μέτρα τότε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό δεν θα είμαστε αξιόπιστοι. Τίποτα δεν αναστέλλεται, τίποτα δεν ανακόπτεται».

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, και κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων ξεκαθάρισε ότι εάν δεν υπάρξουν μόνιμοι μηχανισμοί είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ, τότε «δεν έχει νόημα να μιλάμε για μείωση συντελεστών», πρόσθεσε μάλιστα με νόημα ότι «όσο η ύφεση βαθαίνει τόσο μεγαλύτερη σημασία έχει η εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν».

Αλαλούμ με το ΦΠΑ



Παρ' όλα αυτά ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε διατεθειμένος να προχωρήσει σε κάποιες «διορθώσεις» στο θέμα του ΦΠΑ, οι οποίες όμως φανερώνουν αφενός τις «πιέσεις» που υπάρχουν από την αγορά, αφετέρου δε ότι ακόμη και το οικονομικό επιτελείο δεν έχει αποφασίσει πώς και σε ποιες υπηρεσίες ή προϊόντα θα εφαρμοστεί ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ, γεγονός που επιτείνει το «αλαλούμ» που υπάρχει όσον αφορά την εφαρμογή του μέτρου από την 1η Σεπτεμβρίου.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό του προβλήματος ότι αμέσως μετά τη συνέντευξη του κ. Βενιζέλου, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε ότι θα γίνει «αλαλούμ»!

Συγκεκριμένα, στις σκέψεις των παραγόντων του υπουργείου είναι όπως ισχύσει ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στην εστίαση, αλλά και να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τις υπηρεσίες all inclusive που παρέχουν οι ξενοδοχειακές μονάδες ως «πακέτο» στα πρακτορεία του εξωτερικού, χωρίς όμως από την άλλη πλευρά να ισχύει το ίδιο «πακέτο» και για τον εσωτερικό τουρισμό.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: