Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Δεν υπάρχουν ιερές παρανομίες, ιερό είναι το πράσινο του Υμηττού

Του Κώστα Ζαχαριάδη

Με αφορμή την προ δεκαημέρου αιφνιδιαστική αυθαίρετη καταπάτηση αναδασωτέας έκτασης στον Υμηττό από τον δήμαρχο Γλυφάδας (υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές), με τις ευλογίες της τοπικής Μητρόπολης φαίνεται ότι το νεκρό ανθρώπινο σώμα και ο πόνος των συγγενών μπορούν να χρησιμοποιούνται ως μοχλοί πίεσης για παράνομες πράξεις. Το υπαρκτό πρόβλημα του υπερκορεσμού των νεκροταφείων στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με παρανομίες, κραυγές, αυθαιρεσίες, και ψευτοπαλικαρισμούς.
Δεν υπάρχουν ιερές και ευλογημένες παρανομίες που να δικαιολογούνται...ιερό είναι το πράσινο του Υμηττού και «Άγια των Άγιων» οι αναδασωτέες εκτάσεις που κάηκαν τα τελευταία χρόνια. Η κατασκευή νεκροταφείου στη περιοχή θα είναι ο «Δούρειος Ίππος» για άλλες «ιερές» εγκαταστάσεις που συνοδεύουν το νεκροταφείο, μετά από λίγο θα εμφανιστούν συνεταιρισμοί, μετά ιδιώτες, επιχειρηματίες… και το σίριαλ το έχουμε ξαναδεί. Η πολιτεία και η τοπική κοινωνία οφείλει να πει ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ σ αυτά τα κολπάκια.

Η καύση των νεκρών για όσους το επιθυμούν μπορεί να αποσυμφορήσει πολλά από τα υπερκορεσμένα νεκροταφεία στην Αττική. Προκύπτει εύλογα το ερώτημα, γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την δημιουργία αποτεφρωτήρα νεκρών παρόλο που έχει ρυθμιστεί το νομοθετικό σκέλος και παρά το γεγονός ότι δήμοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η απάντηση δεν είναι ούτε εύκολη ούτε προφανής αλλά δυο πιθανές εκδοχές είναι πρώτονότι το γραφειοκρατικό, δυσκίνητο, τεμπέλικο ελληνικό κράτος έχει καθυστερήσει να το φτιάξει και η δεύτερη εκδοχή έχει να κάνει με «ιερά κολλήματα» προκειμένου να συνεχίζεται το μονοπώλιο της εκκλησίας και των παπάδων στην εξαιρετικά επικερδή μπίζνα που λέγεται κηδείες. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερκορεσμού των νεκροταφείων στην Αττική χρειάζεται σχεδιασμός σε επίπεδο λεκανοπεδίου με την συνεργασία της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης και πάντα τηρώντας το πλαίσιο της νομιμότητας και την προστασίας του περιβάλλοντος.

Για τερματιστούν οι φιλοδοξίες των επίδοξων αυθαιρετούντων, έπρεπε από χθες να είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες αναδάσωσης της περιοχής. Για άλλη μια φορά η κεντρική διοίκηση αφήνει μια κατάσταση μετέωρη κλείνοντάς έτσι το μάτι στους καταπατητές. Ας μην ξεχνάμε ότι διαχρονικά οι περισσότερες καταπατήσεις ξεκινούν με κοινωφελείς χρήσεις και ακολουθεί η αυθαίρετη δόμηση.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: