Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Το νέο χαράτσι στα μπλοκάκια Ή ο αφανισμός των εργαζόμενων με άτυπες σχέσεις εργασίας

Ανάμεσα στα εισπρακτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από τους επιτηρητές των ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ (κυβέρνηση) στην «πρεμιέρα» του νέου κύκλου αντιλαϊκής βαρβαρότητας συγκαταλέγεται και ο νέος κεφαλικός φόρος που επιβάλλεται σε όσους απασχολούνται ως «εξωτερικοί συνεργάτες» ή «ελεύθεροι επαγγελματίες», που τυχαίνει να συνιστούν τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον κλάδο των μεταφράσεων.
Στο φόντο των εξαιρετικών συνθηκών που αποτελούν ωστόσο καθημερινό καθεστώς εδώ και χρόνια (της γενικευμένης «μαύρης», ανασφάλιστης, ελαστικής, απλήρωτης εργασίας), όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι της χώρας, όλοι οι περίφημοι «μπλοκάκηδες», από τους οποίους έχει αφαιρεθεί ύπουλα και βίαια η ιδιότητα του...εργαζομένου για να τους αποδοθεί με το έτσι θέλω η «ευέλικτη» ιδιότητα του «εξωτερικού συνεργάτη», καλούνται τώρα να πληρώσουν χαράτσι εκατοντάδων ευρώ (300 για φέτος, 400 ή 500 από του χρόνου), ενώ βλέπουν και τις ασφαλιστικές τους εισφορές να αυξάνονται κατά 10 ευρώ τον μήνα, υπέρ… ανέργων. Μια και «όλοι μαζί τα φάγαμε», γιατί άλλωστε όλοι «ελεύθεροι επαγγελματίες» είμαστε (άρα, υπονοούν οι ιθύνοντες, όλοι είμαστε φοροφυγάδες και εισφοροφυγάδες, σαν τους μεγαλοδικηγόρους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες), δέον όπως πληρώσουμε χωρίς διακρίσεις τα σπασμένα –και περιμένουν να τους δώσουμε και δίκιο!
Στην Ψωροκώσταινα, που έχει κάνει προ πολλού τη μισθωτή εργασία περιττή (η Ελλάδα είναι μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η χώρα με το μικρότερο ποσοστό συνεισφοράς της μισθωτής εργασίας στο ΑΕΠ της), που έχει νομιμοποιήσει πλήρως την παραοικονομία, τη ρεμούλα και την εργοδοτική αυθαιρεσία, το χαράτσωμα της ελαστικής απασχόλησης και της αυτοαπασχόλησης, αυτών των ούτως ή άλλως υποτιμημένων και καταπιεστικών μορφών εργασίας (που είναι στην Ελλάδα υπερδιπλάσιες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσον όρο), αποτελεί όχι απλώς πρόκληση, αλλά θανάσιμη προσβολή. Αυτό που μας πετάει κατάμουτρα το κράτος των αφεντικών είναι το εξής απλό: Αποφασίσαμε ότι οι εργαζόμενοι, κανονικοί, ελαστικοί και «συνεργαζόμενοι», είναι περιττοί. Αποφασίσαμε ότι πρέπει πλέον εσείς να μας πληρώνετε για να δουλεύετε, γιατί δεν μας συμφέρει να σας πληρώνουμε εμείς για να δουλεύετε. Η κερδοφορία μας, και «η σωτηρία του έθνους» εξάλλου, περνά πάνω από τα πτώματά σας.
Προκειμένου να δώσει μια πρώτη απάντηση στη νέα αυτή επίθεση κατά των εργασιακών μας δικαιωμάτων, ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών κάλεσε την Τετάρτη 13 Ιουλίου σε διερευνητική συνάντηση με συμμετοχή όλων όσοι θίγονται: μεταφραστές, επιμελητές, διορθωτές, αλλά και δημοσιογράφοι, τεχνικοί, εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία, εκπαιδευτικοί, συμβασιούχοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Προσήλθαν πάνω από 30 άτομα, που αντάλλαξαν τις εμπειρίες τους και αναζήτησαν τρόπους να οργανώσουν από κοινού τις αντιστάσεις τους. Η κεντρική αντίληψη ήταν «να ενωθούμε για να αγωνιστούμε, να καταργήσουμε έμπρακτα τους διαχωρισμούς που μας καταδικάζουν στην αδυναμία», ξεκινώντας από τη σύνταξη ενός πρώτου κειμένου που θα μοιραστεί και θα διακινηθεί ευρύτατα στις πλατείες, με την ευκαιρία κινητοποιήσεων εργαζομένων και σε χώρους δουλειάς.
Οι μη μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι «εξωτερικοί συνεργάτες» των εκδοτικών οίκων, μεταφραστικών γραφείων και εταιρειών υποτιτλισμού έχουν απολέσει προ πολλού στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα (επιδόματα αδείας, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, αποζημιώσεις για απόλυση, εργοδοτική εισφορά στην κοινωνική ασφάλιση). Με το νέο χαράτσι, θα οδηγηθούν αναπόφευκτα στην εξαθλίωση, στην ανεργία και στον αφανισμό. Μόνο με την από κοινού αντίσταση θα μπορέσει να αποτραπεί η καινούργια αντιλαϊκή λαίλαπα!
Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στην Προλεταριακή Σημαία. Το ακόλουθο κείμενο μοιράστηκε και συζητήθηκε την Τρίτη 19 Ιουλίου στη θεματική συνέλευση της ομάδας εργαζομένων/ανέργων της πλατείας Συντάγματος, το πήραμε από την ιστοσελίδα του ΣΜΕΔ.


Στην Ελλάδα του 2011, ποιοι δουλεύουν με «μπλοκάκι»;
Συμβασιούχοι του Δημοσίου (από διοικητικό προσωπικό μέχρι καθαρίστριες), κάθε λογής «κρυφοί» μισθωτοί (υπάλληλοι τεχνικών και δικηγορικών γραφείων, δημοσιογράφοι, καθηγητές, εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία κ.α.) και αυτοαπασχολούμενοι (γραφίστες, μεταφραστές και επιμελητές, καλλιτέχνες κ.α.)…
Όλοι αυτοί, όλοι εμείς, τσουβαλιαζόμαστε εδώ και χρόνια από το κράτος μαζί με εργοδότες, επιχειρηματίες και εμπόρους, στην κατηγορία του «ελεύθερου επαγγελματία». Όλοι αυτοί, όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», πληρώνουμε εδώ και χρόνια μόνοι μας την ασφάλιση και την περίθαλψή μας, επιβαρυνόμαστε με κάθε είδους παρακρατήσεις και προκαταβολές φόρων (είτε έχουμε στ’ αλήθεια δουλειά είτε όχι, είτε μας πληρώνουν είτε μας «φεσώνουν»), δεν δικαιούμαστε ταμείο ανεργίας παρόλο που πολλοί από εμάς είναι άνεργοι για μεγάλα διαστήματα. Όλοι αυτοί, όλοι εμείς, υποχρεούμαστε τώρα να πληρώσουμε και το χαράτσι των €300, 400, 500... ως «ελεύθεροι επαγγελματίες», υποχρεούμαστε να υπαχθούμε σε απανωτές «περαιώσεις», βλέπουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές όχι μόνο να αυξάνονται, αλλά πλέον να μην εκπίπτουν καν από το φορολογητέο μας εισόδημα.

ΑΣ ΤΟΥΣ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ!
Για επικοινωνία: blokakia11@gmail.com
Facebook: Πρωτοβουλία Εργαζομένων με «Μπλοκάκι»

πηγή: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: