Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Θέμα αποποινικοποίησης της κάνναβης στη Γαλλία

Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση της Γαλλίας ανακίνησε την προηγούμενη βδομάδα τη συζήτηση για την αποποινικοποίηση της κάνναβης στη Γαλλία, καθώς τάχθηκε υπέρ της "ελεγχόμενης νομιμοποίησής" της μετά την αποτυχία της πολιτικής καταστολής της διακίνησης και χρήσης της συγκεκριμένης ουσίας.
Το θέμα «δεν αφορά...πλέον να κηρύσσουμε μια ουτοπική αποχή αλλά να συγκρατήσουμε τη χρήση» της κάνναβης από τους Γάλλους, αναφέρεται σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα μια ομάδα σοσιαλιστών βουλευτών μετά από συζητήσεις που είχε επί ένα χρόνο με αστυνομικούς, δικαστικούς, κοινωνιολόγους και ειδικούς σε θέματα εθισμού.

Δεδομένου ότι η Γαλλία έχει μια από τις πιο κατασταλτικές νομοθεσίες στην Ευρώπη ενώ το επίπεδο χρήσης ναρκωτικών είναι από τα υψηλότερα, οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η "ελεγχόμενη νομιμοποίηση" για τους ενήλικους θα επέτρεπε, "χάρη στο πλαίσιο παραγωγής και διακίνησης", να εφαρμοστεί "μια πολιτική περιορισμού των κινδύνων".

Παρά την αυστηρή πολιτική που ακολουθείται από τη δεκαετία του 1970 όσον αφορά την κάνναβη, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι δηλώνουν ότι κάνουν χρήση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Το ένα τέταρτο από αυτούς είναι τακτικοί χρήστες.

Οι βουλευτές προτείνουν τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου κάνναβης που θα οργανώνει και θα χειρίζεται την παραγωγή και τη διακίνηση του ναρκωτικού, όπως γίνεται με το αλκοόλ και τον καπνό. «Θα διευκόλυνε εάν το κράτος ήταν σε θέση να παράσχει την ουσία αυτή, ως ρητίνη ή ως φυτό, στο σύνολο των καταναλωτών», αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία προτείνεται να δοθούν 530.000 στρέμματα για την καλλιέργεια κάνναβης «με βάση αυστηρούς κανονισμούς που θα διασφαλίζουν την ποιότητα των προϊόντων». Το κράτος θα πρέπει επίσης να ελέγχει τη διακίνηση «απαγορεύοντας τη διαφήμιση και την πώληση σε ανήλικους».

Παρόμοια μέτρα ζητούν πολλοί τοπικοί αξιωματούχοι που θεωρούν ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και τη βία που συνδέεται με αυτό.

Η γαλλική δεξιά διαφωνεί πλήρως: «Επειδή η μάχη κατά των ναρκωτικών είναι δύσκολη δεν σημαίνει ότι πρέπει να την εγκαταλείψουμε. Ας μην εθελοτυφλούμε: εάν αποποινικοποιηθεί η χρήση, θα αυξηθεί αφού η πρόσβαση (στα ναρκωτικά) θα είναι ευκολότερη», προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: