Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Τζ. Στίγκλιτζ: Η Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ

«Θα ήταν καλύτερα για το ευρώ, εάν η Γερμανία εγκατέλειπε την Ευρωζώνη, γιατί οι συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης χρέους σε περίπτωση που την εγκατέλειπαν η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα ήταν τεράστιες», δηλώνει, σε συνέντευξη του στο BBC, ο Νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «εάν η Ευρώπη αποφασίσει ότι ο μόνος τρόπος να προχωρήσει είναι ένα είδος σταθερότητας όπως το Ευρωομόλογο, κάτι που η Γερμανία δεν επιθυμεί, τότε η Γερμανία θα πρέπει να αποχωρήσει».
Ο Στίγκλιτζ σημειώνει πως το ευρώ δύσκολα θα... επιβιώσει χωρίς τη δημιουργία ευρωομολόγου. «Μέχρι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο σαν το ευρωομόλογο, θα είναι δύσκολο για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να πετύχουν τους στόχους τους».

Μάλιστα, αναφέρει πως κάτι παρεμφερές με το ευρωομόλογο ισχύει και τώρα, αφού οι κυβερνήσεις δανείζονται από τις τράπεζες τους και τα ομόλογα αυτά στη συνέχεια αγοράζονται από την ΕΚΤ. «Κατά κάποιον τρόπο τα ευρωομόλογα υπάρχουν ήδη αλλά με ένα μη διαφανή τρόπο και με μεγάλη αβεβαιότητα για το κατά πόσον θα συνεχιστεί το υπάρχον σύστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: