Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΓΙΑ ΕΥΝΟΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ- ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ

Μετά τη δικαίωση ηλικιωμένου συνταξιούχου από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, οι αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών για ρύθμιση των οφειλών τους πέφτουν "βροχή".
Λίγο καιρό νωρίτερα, το Ειρηνοδικείο Αθηνών δέχτηκε ότι ο ηλικιωμένος βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία να εξοφλήσει τις οφειλές του και υποχρέωσε τις τράπεζες να διαγράψουν χρέη 200.000 ευρώ και να ικανοποιηθούν με την αποπληρωμή 52.000 ευρώ, μαζί με τους τόκους, σε βάθος 14 ετών.
Η αρνητική στάση των τραπεζών τους πρώτους μήνες από την ψήφιση του νόμου, όπως...σημειώνεται σε δημοσίευμα των "Νέων", έχει αρχίσει να κάμπτεται, ενώ όλο και περισσότερες υποθέσεις παίρνουν το δρόμο προς το συμβιβασμό.

Πώς υπάγεται κάποιος στο νόμο
* Πρέπει να αποδείξει μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών

* Μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες πλην εμπόρων, καθώς και όλα τα χρέη από δάνεια (καταναλωτικά, στεγαστικά και επαγγελματικά)

* Υπαγωγή και ρύθμιση των οφειλών μπορεί να γίνει μόνο μία φορά

* Ο δανειολήπτης πρέπει αρχικά να επιχειρήσει εξωδικαστικό συμβιβασμό μέσω κάποιων φορέων (Συνήγορος Καταναλωτή, δικηγόρος κ.ά.)

* Αν αποτύχει, μπορεί να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο, υποβάλλοντας σχετική αίτηση και καταθέτοντας την κατάσταση περιουσιακών στοιχείων του ιδίου και της συζύγου, αλλά και κατάλογο των πιστωτών

* Το Ειρηνοδικείο επιχειρεί συμβιβασμό με συμφωνία του 51% των πιστωτών, όταν υπάρχουν περισσότεροι του ενός

* Αν αποτύχει, το δικαστήριο ελέγχει πάλι τα περιουσιακά στοιχεία και ρυθμίζει τα χρέη, εκδίδοντας σχετική απόφαση

Ηλεκτρονικός προσδιορισμός των οφειλών
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έθεσε στη διάθεση των καταναλωτών δύο ηλεκτρονικές εφαρμογές με στόχο να διευκολύνουν την αξιοποίηση του νόμου.

Δύο νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές έθεσε στη διάθεση των καταναλωτών η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της www.efpolis.gr με στόχο να διευκολύνουν την αξιοποίηση του νόμου.

Οι εφαρμογές επιτρέπουν να γίνει μέσα σε ελάχιστα λεπτά ο ακριβής προσδιορισμός των υποχρεώσεων του οφειλέτη προς τους πιστωτές του.

Μέσω της μίας, διευκολύνεται να προσδιορίσει τα ποσά στα οποία κατανέμεται η μηνιαία δόση του προς του πιστωτές του.

Με τη δεύτερη καθορίζεται η μηνιαία δόση που πρέπει να καταβάλει προκειμένου να διατηρήσει την κύρια ή μοναδική κατοικία του και πώς αυτή κατανέμεται στους πιστωτές.

Λειτουργεί επίσης Πανελλήνιο Δίκτυο υποστήριξης των υπερχρεωμένων καταναλωτών και παροχής σε αυτούς δωρεάν νομικής συνδρομής στην προσπάθειά τους για εξωδικαστική ρύθμιση χρεών, με τη συμμετοχή δικηγορικών συλλόγων και ενώσεων καταναλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: