Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ Η ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΩΡΑΡΙΟ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Πολύ αισιόδοξη εμφανίστηκε η υφυπουργός Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τη νέα εκπαιδευτική χρονιά. Μίλησε για τους εκπαιδευτικούς και είπε ότι δε θα υπάρχουν πλέον δάσκαλοι που θα κάνουν τρεις ή πέντε ώρες τη βδομάδα. Αναφέρθηκε στα βιβλία και είπε ότι στην αρχή της χρονιάς θα δοθούν τα βασικά γεγονός που σημαίνει ότι θα αργήσουν...
Αναλυτικά η κ. Χριστοφιλοπούλου είπε:Για τους εκπαιδευτικούς:

Παρά τη στενότητα των πόρων και παρά το γεγονός ότι έχουμε μόνο 600 διορισμούς, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε κάνει έναν πολύ σωστό προγραμματισμό. Ευελπιστώ ότι θα ανοίξουν τα σχολεία, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Θα έχουμε καθηγητές και δασκάλους, παρά «το σφίξιμο στα λουριά».

Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από την περσινή χρονιά, που είχαμε την επιστροφή περίπου 4.000 αποσπασμένων εκπαιδευτικών στην τάξη. Φέτος συνεχίζεται και έχουμε την καινοτομία οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών από τάξη σε τάξη, για πρώτη φορά, να γίνονται με μοριοδότηση. Για παράδειγμα ένας εκπαιδευτικός που είναι σε έναν νομό, σε ένα νησί, και θέλει να πάει σε άλλο νομό - ασχέτως της ειδικότητας - μαζί με εκπαιδευτικά κριτήρια, πρέπει να συνυπολογίσουμε και τα κοινωνικά κριτήρια. Να δούμε δηλαδή εάν έχει παιδιά, εάν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας κοκ. Αυτό, λοιπόν, διεκπεραιώνεται.

Οι αποσπάσεις φέτος θα είναι πολύ λιγότερες, οι απολύτως αναγκαίες - εννοώ οι αποσπάσεις σε φορείς εκτός τάξης.

Παράλληλα, έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τους εκπαιδευτικούς που υποαπασχολούνται. Θέλω να σας θυμίσω αυτό που ανέφερε και η κυρία Διαμαντοπούλου, ότι 1000 εκπαιδευτικοί στην Τεχνική Εκπαίδευση να έχουν από μηδέν έως 3 ώρες τη βδομάδα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και αυτοί οι 1000 εκπαιδευτικοί και πολλοί άλλοι συνάδελφοί τους που δουλεύουν 5 ή 8 ώρες - αντί των 18 ή 21 που είναι τα διδακτικά ωράρια αντίστοιχα - θα πρέπει να εξαντλούν το ωράριό τους. Και όταν δεν μπορούν να το εξαντλήσουν στο σχολείο τους, βεβαίως θα πάνε στο διπλανό σχολείο για να συμπληρώσουν το ωράριό τους.

Για τα 800 Δημοτικά με Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα

Τα 800 δωδεκαθέσια δημοτικά που ξεκίνησαν πέρσι με αναμορφωμένο πρόγραμμα, με Πολιτισμό, Πληροφορική, Αγγλικά από την Α’ δημοτικού, φέτος γίνονται 961. Γιατί θέλουμε, παρά την κρίση, να επενδύσουμε στην Παιδεία και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τους μαθητές μας. Είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά «παλεύουμε» και βρισκόμαστε νομίζω στο σωστό δρόμο, εμείς από την πλευρά μας με ό,τι εργαλεία έχουμε στα χέρια μας- πολιτικά, θεσμικά - και πόρους.

Για τα βιβλία:

Τα βασικά βιβλία θα είναι στα σχολεία στην έναρξη της σχολικής χρονιάς και μέσα στις πρώτες εβδομάδες θα παραδοθούν όλα.

Το έντυπο συνοδεύεται από το ψηφιακό υλικό και το ψηφιακό συμπληρώνει το έντυπο

Δεν υπάρχουν σχόλια: