Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

ΠΗΡΑΝ ΠΙΣΩ ΤΟ ΦΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΑΡΔΕΥΣΗΣ- ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ

Βρέθηκε η φόρμουλα ώστε να μην επιβληθεί τελικά ΦΠΑ στο νερό άρδευσης, αφού σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομίας Ευάγγελου Βενιζέλου, την οποία ανακοίνωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η ρύθμιση αφορούσε το νερό ύδρευσης και από αβλεψία μόνο κρίθηκε ότι θα επιβληθεί ΦΠΑ 13% και στο νερό άρδευσης. Η θετική αυτή εξέλιξη για τους αγρότες ήρθε μετά από τις έντονες αντιδράσεις για το μέτρο επιβολής ΦΠΑ 13% στο νερό άρδευσης, τόσο από τους ίδιους τους παραγωγούς και αγροτικούς φορείς όσο και από σύσσωμη την αντιπολίτευση.
Τελικά, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε...την μη επιβολή του ΦΠΑ στο νερό άρδευσης, απόφαση που ικανοποιεί τους παραγωγούς, διότι απέφυγαν μία ακόμη αύξηση του κόστους παραγωγής.

Σχολιάζοντας ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Νίκος Λέγκας την απόφαση του Υπουργού, την χαρακτήρισε σωστή και δίκαιη, σημειώνοντας πως «έστω και μ΄ αυτόν τον τρόπο και την ύστατη ώρα, ο κ. Βενιζέλος φέρθηκε δίκαια προς τους αγρότες, αποσύροντας αυτό το άδικο μέτρο».

Οι αγρότες δέχτηκαν με ανακούφιση την απόφαση αυτή, τονίζοντας πως δεν αντέχουν άλλη αύξηση στο κόστος παραγωγής, ειδικά την εποχή που διανύουμε, με το πετρέλαιο και τα εφόδια να είναι πανάκριβα, ενώ οι τιμές των προϊόντων να πέφτουν.

Σύμφωνα με την τροπολογία που είχε αρχικά σχεδιάσει το υπουργείο Οικονομικών, προβλέποντας «επιβολή ΦΠΑ 13% στην παροχή νερού μη εμφιαλωμένου και αποχέτευσης από τους δήμους ή συνδέσμους αυτών, χωρίς να μεσολαβούν δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς και στις ανταποδοτικές εισφορές που επιβάλλουν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων -ΟΕΒ, Ειδικοί Οργανισμοί ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ- στα μέλη τους για την παροχή αρδευτικού ύδατος και τις λοιπές παροχές που συνδέονται με αυτή».

Οι γεωπόνοι τονίζουν ότι αυτό θα επέφερε πολύ σημαντική επιβάρυνση στους αγρότες, μειώνοντας επιπλέον το εισόδημά τους, ενώ υπογραμμίζουν ότι οι αλλαγές θα εισάγονταν μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου και θα περιλάμβαναν επιβαρύνσεις ΦΠΑ στους αγρότες για την άρδευση και τις ανταποδοτικές εισφορές που επιβάλλονται από Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, που μέχρι σήμερα απαλλασσόταν από το φόρο

ΠΗΓΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: