Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΕΣΠΑΣΕ ΚΑΘΕ ΡΕΚΟΡ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ: Στον εισαγγελέα 6.500 ταξιτζήδες για 82 αδικήματα

Αριθμοί ρεκόρ για υπόθεση κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο είναι οι ογδόντα δύο δικογραφίες, που αφορούν στις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί, με εμπλεκόμενους 6.500 ανθρώπους, που έχουν σχηματιστεί από την Ελληνική Αστυνομία. Παρόλα αυτά οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με τους ιδιοκτήτες ταξί στη Θεσσαλονίκη να προγραμματίζουν για αύριο συγκέντρωση στο Μηχανολογικό, ενώ πριν λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Γ. Ραγκούση, με τους οδηγούς ταξί, οι οποίοι του ζήτησαν...προβάδισμα για δίαστημα τουλάχιστον πέντε ετών, στην περίπτωση που μετά την απελευθέρωση του κλάδου των ταξί, δοθούν νέες άδειες.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό δικογραφιών και ατόμων, για υπόθεση κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο.

Ο κ. Παπουτσής δήλωσε επίσης ότι εν αναμονή του νομοσχεδίου, που προωθείται από την κυβέρνηση, και της ανάγκης να συμμορφωθεί η Ελλάδα με τις κοινοτικές υποχρεώσεις στο άνοιγμα των επαγγελμάτων, οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί πρέπει να σταματήσουν, ενώ πρόσθεσε ότι "από τις κινητοποιήσεις, υφίσταται πλήγμα η ελληνική οικονομία".

Παρόλα αυτά, στο κτίριο του Μηχανολογικού, στην περιοχή της λαχαναγοράς, θα συγκεντρωθούν αύριο οι ιδιοκτήτες ταξί της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας έτσι για τρίτη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ ο αντιπρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Καρατάκης, η μορφή της αυριανής κινητοποίησης θα αποφασιστεί εκείνη τη στιγμή και δεν αποκλείεται να γίνει συμβολική κατάληψη του κτιρίου του Μηχανολογικού.

Παράλληλα,πριν λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γ. Ραγκούσης με τους επαγγελματίες οδηγούς ταξί, οι οποίοι του ζήτησαν προβάδισμα για δίαστημα τουλάχιστον πέντε ετών, στην περίπτωση που μετά την απελευθέρωση του κλάδου των ταξί δοθούν νέες άδειες.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας Σωματείων Μεταφορών που συναντήθηκαν με τον υπουργό ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 28 Αυγούστου και τάχθηκαν για άλλη μια φορά υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης του επαγγέλματος.

Κλιμάκωση της κόντρας
Στο μεταξύ σήμερα κλιμακώθηκε η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αυτοκινητιστών. Τον πρωϊνό αποκλεισμό σημαντικών τουριστικών πυλών της χώρας και το μπλόκο στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου διαδέχθηκαν επιθέσεις σε γραφεία βουλευτών στα Ιωάννινα και τη Σάμο, ενώ στο Ηράκλειο απειλήθηκαν γενικευμένα επεισόδια όταν ομάδα αυτοκινητιστών επιχείρησε να εισβάλει στο αεροδρόμιο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην υποκύψει στις ακραίες κινητοποιήσεις καθώς ο Γιάννης Ραγκούσης με επείγουσα εγκύκλιό του κίνησε πλέον τις διαδικασίες αφαίρεσης αδειών για όσους αυτοκινητιστές καταλαμβάνουν τμήματα του εθνικού ή επαρχιακού δικτύου.

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα, η συνάντηση των ιδιοκτητών ταξί με τον υπουργό Μεταφορών είχε αποβεί άκαρπη. Οι ιδιοκτήτες ζήτησαν επιτακτικά την αποδοχή του αιτήματος που έχουν διατυπώσει για πληθυσμιακά κριτήρια στην έκδοση των αδειών, ο δε υπουργός αντέταξε ότι θα καταθέσει τις προτάσεις του έως το τέλος του μήνα, επί των οποίων και θα πρέπει να γίνει ουσιαστικός διάλογος.

Η άκαρπη συνάντηση φαίνεται ότι έδωσε την αφορμή για την κλιμάκωση των αντιδράσεων των αυτοκινητιστών, καθώς στο αεροδρόμιο της Κρήτης σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αυτοκινητιστών και δυνάμεων των ΜΑΤ, ενώ σε Γιάννενα και Σάμο βουλευτικά γραφεία υπέστησαν ζημιές από αγανακτισμένους αυτοκινητιστές.

Όσο για τον αποκλεισμό της εθνικής οδών Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων του Ρίου, καθώς και ο αποκλεισμός της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, στο ύψος του κόμβου Μολυκρίου, από ιδιοκτήτες ταξί της Πάτρας, του Αιγίου και της Αιτωλοακαρνανίας, προκάλεσε μεγάλη ταλαιπωρία οδηγών και επιβατών, καθώς είχαν σχηματισθεί ουρές χιλιομέτρων στην παλαιά εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου. Μάλιστα, κάποια στιγμή ιδιοκτήτες ταξί κινήθηκαν προς την παλαιά εθνική οδό, εμποδίζοντας για λίγη ώρα την κίνηση στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Επίσης, ουρές αυτοκινήτων είχαν σχηματισθεί και στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, λόγω του αποκλεισμού στον κόμβο Μολυκρίου. Έτσι, οι οδηγοί κινούνταν προς το πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου, προκειμένου να περάσουν απέναντι, ενώ ανάλογη εικόνα υπήρχε και στο Ρίο, αφού ο αριθμός των φέρι μποτ που εκτελούν δρομολόγια είναι μικρός, λόγω της γέφυρας.

Παράλληλα, κινητοποιήσεις είχαμε και στην Κέρκυρα (όπου οι ταξιτζήδες απέκλεισαν το λιμάνι για να μην περάσουν τα λεωφορεία να πάρουν τουρίστες από κρουαζιερόπλοιο), στη Θεσσαλονίκη (όπου έκαναν, πεζή, πορεία στο κέντρο της Πόλης) και στην Καλαμάτα (όπου επίσης κατέλαβαν τη εφορία και αύριο προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από την περιφέρεια στην Τρίπολη), ενώ σε κατάληψη των διοδίων του Πολυμύλου Κοζάνης προχώρησαν το απόγευμα οι ιδιοκτήτες ταξί της Δυτικής Μακεδονίας και της Ημαθίας, επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων, για περίπου μια ώρα.

Μόσιαλος: Θα προασπίσουμε τη νομιμότητα
Αυστηρή προειδοποίηση προς τους ιδιοκτήτες ταξί ότι η Πολιτεία θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον απηύθυνε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ στο εκρηκτικό κλίμα πρέπει να συνυπολογισθεί και η πρόθεση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων να προχωρήσει σε μηνύσεις εναντίον όσον προξενούν απώλειες με τις κινητοποιήσεις τους στον κλάδο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα", ο κ. Μόσιαλος επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν αρνείται τον διάλογο, διευκρινίζοντας ότι αυτός θα πρέπει να βασίζεται "σε κριτήρια με σκοπό την απελευθέρωση και όχι τη μη απελευθέρωση, του κλάδου".

"Η ελληνική οικονομία δεν θα πρέπει να πλήττεται", πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος: "Οι οδηγοί πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους. Αλλιώς η κυβέρνηση θα προασπίσει το δημόσιο συμφέρον και η Πολιτεία θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν. Κάνω για μία ακόμη φορά έκκληση να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Οι μορφές των κινητοποιήσεών τους πλήττουν την ελληνική οικονομία. Δεν είναι λογικό να κλείνουν λιμάνια, αεροδρόμια ακόμη και σιδηροδρομικόύς σταθμούς".

Κίτρινος πυρετός στον τουρισμό
Στο μεταξύ, οι επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση, καθώς βλέπουν τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας και βασικό αιμοδότη της οικονομίας να δέχεται πολύ μεγάλο πλήγμα.

Σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες, ένα 15% των τουριστών που επρόκειτο να επισκεφθούν το επόμενο διάστημα τη χώρα μας με κρουαζιερόπλοια, άλλαξαν προορισμούς - για Τουρκία και Ισπανία - ενώ οι ακυρώσεις φαίνεται να επιβαρύνουν και το Σεπτέμβριο. Η οικονομική ζημιά στην τουριστική βιομηχανία είναι ανυπολόγιστη, γεγονός που ανάγκασε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) να στείλει σε όλες τις ενώσεις μέλη της, κείμενο μηνυτήριας αναφοράς με σκοπό να κατατίθενται, στους κατά τόπους εισαγγελείς, μηνύσεις, εφόσον διαπιστώνονται έκνομες ενέργειες.

"Ας αναλογιστούμε όλοι, έστω και την ύστατη ώρα, ότι πυροβολώντας τα πόδια μας μπορεί τελικά και να καταφέρουμε να αυτοκτονήσουμε από ακατάσχετη αιμορραγία", δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους οι ξενοδόχοι, υπογραμμίζοντας ότι η ΠΟΞ αδυνατεί να παρακολουθεί πλέον αμέτοχη αυτή τη συστηματική "κατεδάφιση" της φήμης και εικόνας του ελληνικού τουρισμού.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: