Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Το 50% των έργων του ΕΣΠΑ στους εθνικούς εργολάβους με τη μέθοδο ΣΔΙΤ!

Το ΕΣΠΑ έφτασε με πόρους 25 δισ. περίπου (αν φυσικά η ελληνική πλευρά βάλει τα χρήματα που της αντιστοιχούν και είναι 3,6 δισ. ευρώ) και έχει πια χαρακτήρα εθνικού στρατηγικού σχεδίου ανασυγκρότησης. Μένει όμως να γίνει η υλοποίησή του με όρους κοινωνικού και πολιτικού αναχώματος απέναντι στη βαθιά κοινωνική, εργασιακή και οικονομική κρίση της χώρας. Από άποψη αριθμών τα τελικά νούμερα των 25 περίπου δισ. ευρώ με αναδρομικότητα στην αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής από το 2007 συνιστούν ένα σοβαρό ποσόν. Θετική είναι...η μείωση της εθνικής συμμετοχής για τη χρηματοδότηση των έργων από 27% (5,7 δισ. ευρώ) στο 15% (3,6 δισ. ευρώ) συν 900 εκατομμύρια πρόσθετη ενίσχυση και για την τεχνική βοήθεια (400 περίπου εκατ. για αμοιβές των συμβούλων). Από εδώ και πέρα αρχίζουν μεταβολές που κανείς δεν γνωρίζει πού θα οδηγήσουν και πόσο αποδοτικές, στη φάση αυτή της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να αποδειχτούν καθώς δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αστοχίες, σπατάλες και λογιστικές αλχημείες. Και αυτό γιατί. Η επανεξέταση 4.700 έργων που έχουν καθυστερήσει να προχωρήσουν θα γίνει με μόνο κριτήριο την καθυστέρηση υλοποίησης. Όποιο έργο καθυστερεί θα βγαίνει από το πρόγραμμα.
Αυτή είναι η νέα πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ανεξάρτητα αν κάποια από τα έργα αυτά είναι και αναγκαία και θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνία. Στόχος να ξαναμοιραστεί η "πίτα". Νέες εποχές, νέοι πελάτες, για να παραφράσουμε την ιστορική έκφραση. «Αποδέσμευση εγκλωβισμένων πόρων από ανενεργά και νεκρά έργα για παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις» και «επανεκκίνηση και επιτάχυνση εκτέλεσης μεγάλων έργων, ύψους 11 δισ. ευρώ» γράφει το κείμενο του Χρυσοχοΐδη. Έτσι το 50% περίπου του ΕΣΠΑ περνάει στους εθνικούς εργολάβους. Στόχος το μεγάλο μέρος των κονδυλίων να πάνε σε μεγάλα έργα δικής τους έγκρισης με το σύστημα των παραχωρήσεων. Εδώ ανοίγει πλέον μείζον θέμα αποδοτικότητας των έργων για την οικονομία και την κοινωνία αφού το μόνο που είναι εξασφαλισμένο είναι η αποδοτικότητα για τους κατασκευαστές - διαχειριστές. Το καθεστώς των κομματικών εργολάβων που ξαναμοιράζονται την πίτα με μεγάλα έργα παραχώρησης δεν το αντέχει άλλο η ελληνική οικονομία.

Επί πλέον δίνεται η δυνατότητα στους περιφερειάρχες να αλλάζουν τους κωδικούς των έργων. Δηλαδή για παράδειγμα να περιορίζεται ή και να μηδενίζει ο κωδικός σχολικά κτίρια και τα κονδύλια να μεταφέρονται αλλού χωρίς κανείς να γνωρίζει ή να ελέγχει τα μέτρα και τα σταθμά των αλλαγών αυτών και την πιθανότητα ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων να χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό χρήμα για προεκλογικούς σκοπούς σε δραστηριότητες δευτερευούσης σημασίας.

Ο επανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ που υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι προωθεί, θα πρέπει να ακουμπήσει πάνω στην κοινωνία και τα ιδιαίτερα κρίσιμα θέματα της ανεργίας, του παραγωγικού μοντέλου, της οικονομικής ανασυγκρότησης της περιφέρειας με όρους βιωσιμότητας, περιβαλλοντολογικής και αειφόρου ανάπτυξης. Ο επανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ θα πρέπει να γίνει με εταίρους τους κοινωνικούς και περιφερειακούς θεσμικούς εκπροσώπους. Η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων δεν θα κρίνει την επιτυχία του ΕΣΠΑ αλλά αν η υλοποίησή του θα δημιουργήσει νέες πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας σε μια κοινωνία που θα ενισχύονται οι υποδομές της και οι κοινωνικές της δαπάνες της.

Αντίδραση ΣαμαράΠροκλητική αδιαφορία και ανικανότητα για την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς. «Μάταια προσπαθώ 20 μήνες τώρα να πείσω την κυβέρνηση να βάλει μπροστά τα έργα του ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση, αντί να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς, τους αδρανοποίησε. Για μήνες μάλιστα, ξέχασε να ορίσει ακόμη και τον αρμόδιο γενικό γραμματέα» είπε ο κ. Σαμαράς. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προτίμησε να κόβει μισθούς και συντάξεις και άφησε ανεκμετάλλευτη μια πραγματική ευκαιρία για την επανεκκίνηση της οικονομίας. «Έπρεπε να της το υποδείξουν οι ξένοι σήμερα για να αποφασίσει, επιτέλους, η κυβέρνηση να ξεκουνηθεί. Εν τω μεταξύ, όμως, η ζημιά που έχει προκληθεί, εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης, είναι μεγάλη». Καταλήγοντας διερωτήθηκε: «Για αυτή την προκλητική αδιαφορία και ανικανότητα, ποιος φέρει την ευθύνη; Ποιος θα απολογηθεί κύριε Παπανδρέου; Κανείς;»

Εφημερίδα ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: