Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΤΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ ΤΟΥ 2010 ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ

Θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις μετά τη μήνυση που υπέβαλαν Ελληνες πολίτες για το αιματηρό ρεσάλτο από ισραηλινές ειδικές δυνάμεις στα πλοία για τη Γάζα τον Μάιο του 2010 στα διεθνή ύδατα...
Τη δικαστική συνδρομή των ισραηλινών αρχών πρόκειται να ζητήσουν -σύμφωνα με πληροφορίες- οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις στην ελληνική δικαιοσύνη κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης του Ισραήλ, καθώς και αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων αλλά και μυστικών υπηρεσιών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ξένοι αξιωματούχοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν για όσα καταγγέλλονται εναντίον τους στο πλαίσιο των ερευνών που διατάχθηκαν σχετικά με την επίθεση που δέχθηκαν Ελληνες πολίτες τον Μάιο του 2010 στα διεθνή ύδατα από ισραηλινές ειδικές δυνάμεις προκειμένου να εμποδιστεί η προσπάθεια παροχής βοήθειας στους Παλαιστινίους.

Το πρωτοφανές επεισόδιο, που έγινε στις 31 Μαΐου του 2010 στα διεθνή ύδατα με έφοδο Ισραηλινών στα πλοία του "Στόλου της Ελευθερίας" και κακοποίηση -μεταξύ άλλων- και διαφόρων Ελλήνων πολιτών, οδήγησε στην υποβολή μηνύσεων.

Οι δεκάδες Ελληνες που επέβαιναν στα πλοία που πήγαιναν για βοήθεια (ανάμεσά τους υπήρχε και ελληνικό πλοίο) με τη μήνυσή τους ζήτησαν να διωχθούν όχι μόνο οι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων που τους κακοποίησαν, αλλά επέκτειναν τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών σε βάρος και εκείνων που έδωσαν τις σχετικές εντολές ή κάλυψαν τη συμπεριφορά τους.

Προκαταρκτική εξέταση
Ετσι στράφηκαν εναντίον των αρχηγών του στρατού, του ναυτικού, των μελών της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, αλλά και κατά των υπουργών Αμυνας, Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης κ.λπ.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε μετά τη μήνυση, κλήθηκαν και εξετάστηκαν ως μάρτυρες όλοι οι μηνυτές, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την έφοδο των ισραηλινών δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όσα περιέγραψαν μπορούν να στοιχειοθετήσουν αξιόποινες πράξεις που σχετίζονται με βαριές και επικίνδυνες σωματικές βλάβες, αρπαγή κ.λπ. και βέβαια οι εισαγγελικές αρχές ενδιαφέρονται να εντοπίσουν τους υπεύθυνους φυσικούς αυτουργούς.

Το πλέον ακανθώδες ζήτημα αφορά όχι τον εντοπισμό των μελών των ειδικών δυνάμεων και την κλήση τους για εξηγήσεις, αλλά τον εντοπισμό των ηθικών αυτουργών των επεισοδίων, αφού κατονομάζονται κορυφαίοι αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων αλλά και της ισραηλινής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελική έρευνα είναι κοντά στην ολοκλήρωση και φαίνεται να στοιχειοθετούνται αξιόποινες πράξεις. Ομως για την ολοκλήρωση χρειάζονται οι εξηγήσεις εκείνων εναντίον των οποίων στρέφονται οι μηνύσεις και πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ετοιμάζονται τα σχετικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής.

Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει και πολιτικούς τριγμούς, ανάλογους με εκείνους της περιόδου του επίμαχου επεισοδίου, αλλά και της πρόσφατης απαγόρευσης απόπλου του "Στόλου της Ελευθερίας" για αντίστοιχη βοήθεια, που έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Και ειδική μελέτη
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπόθεση έχει δοθεί και ειδική επιστημονική μελέτη που διαβεβαιώνει ότι οι καταλογιζόμενες από τους μηνυτές πράξεις θεωρούνται αξιόποινες από το διεθνές δίκαιο και από το δίκαιο των εμπλεκομένων χωρών (καθώς τα πλοία είχαν διαφο?ρετικές σημαίες).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ- ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: