Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΕΒΓΑΛΕ ΑΔΕΙΑ ΣΕ 1 ΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ!!!

Η έκδοση οικοδομικής άδειας στα Ιωάννινα, με ταχύτητα "Fast Track", σε κτίριο που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, και τις εργασίες έχει αναλάβει εταιρεία που συμμετέχουν συγγενείς πρώτου βαθμού του τότε νομάρχη και νυν περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνη, αποδεικνύει ότι οι συμπτώσεις δεν είναι τυχαίες...Η έκδοση οικοδομικής άδειας μέσα σε μία ώρα, υπό ιδανικές συνθήκες θα αποτελούσε δείγμα γραφής ενός αποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού. Οταν όμως η έκδοση οικοδομικής άδειας με ταχύτητα "Fast Track" γίνεται στα Ιωάννινα, σε κτίριο που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, και τις εργασίες έχει αναλάβει εταιρεία που συμμετέχουν συγγενείς πρώτου βαθμού του τότε νομάρχη και νυν περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνη, αποδεικνύει ότι οι συμπτώσεις δεν είναι τυχαίες.

Επειτα από αυτοψία της Πολεοδομίας Ιωαννίνων που έγινε τον Αύγουστο του 2010 όπου διαπιστώθηκαν πολεοδομικές παραβάσεις σε διατηρητέο κτίριο στην πόλη των Ιωαννίνων, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος προέβη σε έλεγχο για τις εργασίες που είχαν πραγματοποιηθεί.

Πρόσφατα εκδόθηκαν τα αποτελέσματα της έκθεσης ελέγχου για τη μη τήρηση της ορθής διαδικασίας αδειοδότησης και υλοποίησης του έργου: "Αλλαγή χρήσης από οικία σε ξενώνα Α' τάξης - Διαρρύθμιση και επισκευή διατηρητέου κτιρίου" επί της οδού Τοσίτσα 31, όπου καταγράφουν "πράγματα και θάματα".

Το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Τοσίτσα 31 στα Γιάννενα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Στις 28 Ιουνίου 2010 η εταιρεία "Ε. Κασσάρου - Μ. Καχριμάνη ΟΕ" κατέθεσε αίτηση για χορήγηση άδειας στην Πολεοδομία με σκοπό την αλλαγή χρήσης των παραδοσιακών κτισμάτων σε ξενώνα πραγματοποιώντας μικρής έκτασης οικοδομικές εργασίες. Εναν μήνα αργότερα η κατασκευάστρια εταιρεία που είχε ως μελετητές τον συγγενή του Περιφερειάρχη Ηπείρου, μηχανικό Γ. Καχριμάνη και τον Κ. Συλάκο, εκμίσθωσε τα κτίρια από τον ιδιοκτήτη Σπυρίδωνα Μπαμπαλέκο. Λίγες ημέρες αργότερα η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου ενέκρινε τα σχέδια που είχε καταθέσει η κατασκευάστρια εταιρεία.

ΥπερβάσειςΣτις 3 Αυγούστου γνωστοποιήθηκε στην Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στη Γενική Επιθεώρηση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος το γεγονός ότι εκτελούνται οικοδομικές εργασίες στο κτίριο που αλλοιώνουν την παραδοσιακή του μορφή, χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Οπως αναφέρει η έκθεση της ΕΥΠΕ κατασκευάστηκε σοφίτα, προστέθηκε πέργκολα, "κλείστηκε" υμιυπαίθριος χώρος (χαγιάτι) χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη άδεια. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννιτών, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν έχει εκδοθεί σχετική άδεια και αμέσως μετά απέστειλε επιστολή, με την οποία ζητήθηκε να διαπιστωθεί αν εκτελούνται εργασίες χωρίς οικοδομική άδεια ή σε περίπτωση που έχει εκδοθεί άδεια, να εξεταστεί η νομιμότητά της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νυν Περιφερειάρχης, Αλ. Καχριμάνης, ήταν πολιτικός προϊστάμενος της Πολεοδομίας και της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου ως νομάρχης Ιωαννίνων και δεν διέταξε την παραμικρή διοικητική έρευνα μετά την αποκάλυψη των παρανομιών.

Από την έκθεση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος προκύπτει ότι:
Οι μελετητές Γ. Καχριμάνης και Κ. Συλάκος με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη Σπυρίδωνα Μπαμπαλέκου και της μισθώτριας εταιρείας "Κασσάρου Ε. ? Καχριμάνη Μ. ΟΕ", παρείχαν ψευδή στοιχεία, επεδίωξαν να αποσπάσουν παράνομη έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δρομολογώντας ταυτόχρονα την εκτέλεση παράνομων εργασιών στο διατηρητέο κτίριο.

Η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννίνων εξέδωσε μη σύννομη οικοδομική άδεια, ενέκρινε την κατεδάφιση διατηρητέου κτιρίου, αγνόησε τις καταγγελίες αυθαιρέτων εργασιών και προχώρησε στην έκδοση οικοδομικής άδειας δίχως να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Νίκος Β. Τσίτσας
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: