Κυριακή 8 Μαΐου 2011

SPIEGEL: ΔΕ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Δεν υπήρξε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη "αποκαλύπτει" εκ νέου τώρα, το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Έγκυρες πηγές του κάποιες ώρες νωρίτερα δήλωναν και το περιοδικό έσπευδε να δημοσιεύσει πως σε έκτακτη, μυστική συνάντηση η ΕΕ εξέταζε το ενδεχόμενο....
Σύμφωνα με το Spiegel και τις έγκυρες πηγές του, η Ελλάδα απείλησε να φύγει από την ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή, αν δεν της δοθούν ευνοϊκότεροι όροι αποπληρωμής του χρέους της. Για το λόγο αυτό και συγκεκριμένα για την αποτροπή αυτού του ενδεχόμενου, πραγματοποιήθηκε, όπως αποκάλυψε το γερμανικό περιοδικό, έκτακτη, μυστική συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ Λουξεμβούργο. Αυτά ίσχυαν την Παρασκευή. Την επόμενη μέρα, το Σάββατο, στην ιστοσελίδα Spiegel-Online διενεργείται δημοσκόπηση με θέμα την απάντηση στο ερώτημα: "να βγει η Ελλάδα από την ΟΝΕ" ενώ άρθρο του Sven Böll "βλέπει" τους Έλληνες "Αιχμάλωτους στην Ευρωζώνη".

Αφού λοιπόν διαψεύδεται ότι στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο υπήρξε συζήτηση για την εξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αναρωτιέται ο αρθρογράφος, αν μπορεί η Αθήνα να αποχωρήσει έτσι απλά, και τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή θα είχε μοιραίες συνέπειες για την Ελλάδα, για το ευρώ αλλά και για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πρόβλεψη, ωστόσο, για το τι θα συμβεί δεν μπορεί να υπάρξει σύμφωνα, επίσης, με τις πληροφορίες του Spiegel -Online.

Μάλιστα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο άρθρο πως οι εξελίξεις θα καθοριστούν και από τον ελληνικό λαό δεδομένου ότι από τότε που η κυβέρνησή του ζήτησε τη δανειακή βοήθεια των 110 δις ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ είναι αναγκασμένος να αποδέχεται συνεχώς νέες στερήσεις. Γι’ αυτό, σύμφωνα πάντα με το Spiegel, οι περισσότεροι Έλληνες θα ασφαλίσουν τα χρήματά τους, μπροστά στην επιστροφή της δραχμής, θα ζητήσουν να τους καταβληθεί η περιουσία τους σε ευρώ ή δολάρια και στη συνέχεια θα τα κρύψουν ή θα τα στείλουν στο εξωτερικό και αυτό ακριβώς προσπαθεί να αποτρέψει η ελληνική κυβέρνηση.

Αναλύοντας, γενικότερα, το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κι επιστροφής στη δραχμή το Spiegel συμπεραίνει πως είναι επικίνδυνο και ακριβό ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη και στα χρεωμένα κράτη της.

Για το Spiegel είναι σαφές ότι στην επόμενη συνάντηση της 16ης Μαΐου η Ελλάδα θα βρίσκεται και πάλι στην ατζέντα των συζητήσεων.

TVXS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: