Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Siemens. ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ...

Βόμβα προς τον Κ. Σημίτη, έριξε χτες (13.5) ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens. Συγκεκριμένα, ο Χ. Καστανίδης κατηγόρησε ούτε λίγο - ούτε πολύ τον Κ. Σημίτη ως πολιτικά υπεύθυνο για τη διαφθορά στις προμήθειες του Δημοσίου από...την περίοδο 1996 - 1997, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, αρνήθηκε τη συγκρότηση ανεξάρτητης αρχής για τις προμήθειες του Δημοσίου.
Γνωστοποίησε την αλληλογραφία τους
Σφοδρή επίθεση Καστανίδη κατά Σημίτη στη συζήτηση της Ολομέλειας για τη Siemens

Βαρύτατες αιχμές κατά του Κώστα Σημίτη άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, δημοσιοποιώντας αλληλογραφία του με τον πρώην πρωθυπουργό, προτού οδηγηθεί στην παραίτησή του από το υπουργείο Μεταφορών, το 1997.
Με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του κ. Σημίτη, μέρος της οποίας αφορούσε τον ίδιο, ο κ. Καστανίδης έκανε λόγο για παράδοση κατά τα μέσα της δεκαετίας του '90 μιας σειράς λειτουργιών του δημοσίου τομέα «σε μηχανισμούς έξω απ' τον έλεγχο των θεσμικών εκπροσωπήσεων της λαϊκής κυριαρχίας» και για «ανατροπή του αξιώματος ότι η πολιτική προηγείται και οι οικονομικοί παράγοντες ακολουθούν».

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση «δίνει μάχη ειλικρινή και κάνει ό,τι πρέπει για την αποκατάσταση της αλήθειας» και κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να κινηθούν αναλόγως, «σε αντίθεση με την υπόθεση των ψηφιακών παροχών, για την οποία μονάχα ένας πολιτικός αρχηγός είχε δεχθεί να υπαχθεί υπό τον έλεγχο της Διακομματικής Επιτροπής για τις Προμήθειες».

Τέλος, ο κ Καστανίδης εξέφρασε την πεποίθηση πως η καθυστέρηση συζήτησης του πορίσματος για την Siemens ωφέλησε τελικά την υπόθεση της απόδοσης Δικαιοσύνης, καθώς πλέον έχει συσσωρευτεί νομολογία, με την οποία τα εγκλήματα της δωροδοκίας και των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες δεν υπάγονται στην κατηγορία των «αδικημάτων κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών», οπότε η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης («Προανακριτική») θα μπορεί σε ταχύτατο διάστημα να αποστείλει τα όσα στοιχεία διαθέτει στη Δικαιοσύνη για την συνέχιση της διερεύνησης.

Η αλληλογραφία Σημίτη - Καστανίδη

Παρουσιάζοντας για πρώτη φορά την εσωτερική αλληλογραφία της διετίας 1996-1997 μεταξύ του ιδίου ως υπουργού Μεταφορών και του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ο Χάρης Καστανίδης ανέφερε πως το υπουργείο του είχε να διαχειριστεί «μερικά τρισ. δρχ. προμηθειών, από αεροπλάνα μέχρι ψηφιακές προμήθειες»:
«Ζήτησα τότε να απαντήσουμε, πώς θα υπάρξει διαχείριση του κολοσσιαίου αριθμού προμηθειών, καθώς από τα γιγαντιαία συμφέροντα που συγκρούονται γύρω απ' τις προμήθειες, ακόμα κι αν όλα τηρούνται ευλαβικά, δημιουργούνται παρενέργειες στο πολιτικό σκηνικό.

» Είχα προτείνει να υπάρξει μια διακομματική επιλογή προσώπων υψηλού κύρους, προκειμένου να συσταθεί ανεξάρτητη Αρχή ελέγχου των προμηθειών. Ο πρωθυπουργός απεδέχθη. Η κυβερνητική επιτροπή ορθά παρατήρησε πως δεν είναι δυνατόν να διαχειριστούμε μονάχα τις προμήθειες του υπουργείου Μεταφορών, αλλά το σύνολο των προμηθειών του δημοσίου τομέα. Ανετέθη σε μένα το θεσμικό πλαίσιο της ανεξάρτητης αρχής ελέγχου της νομιμότητας, η επιτροπή κατέληξε και τον Σεπτέμβριο του '96 η θέση για την Αρχή γίνεται βασική προεκλογική μας δέσμευση», ανέφερε ο κ Καστανίδης και συνέχισε:
«Όταν σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση, ζήτησα να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Στις 5/11/1996, ο κ. Σημίτης μου αποστέλλει επιστολή, όπου μου ζητεί να επισπεύσουμε τις διαδικασίες κατάθεσης του σχετικού νόμου στη Βουλή και να διατυπώσω τις τελικές μου παρατηρήσεις, προκειμένου να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

» Στις 25/11/1996 του απαντώ πως δεν έχω παρατήρηση, γιατί είμαι ο συντάκτης του νομοσχεδίου και χαίρομαι που θα αποκαταστήσουμε το πολιτικό δόγμα, ότι η πολιτική προηγείται και τα οικονομικά πρόσωπα ακολουθούν.

» Στις 7 Ιανουαρίου 1997 λαμβάνω επιστολή του κ. Σημίτη, όπου μου αναφέρει πως 'έχω ξανασκεφθεί το θέμα και μου φαίνεται πως θέλει περισσότερη συζήτηση το πράγμα στην Επιτροπή Θεσμών της κυβέρνησης'. Αυτό γίνεται δυο μήνες μετά την απαίτηση του πρωθυπουργού να εισαχθεί το νομοσχέδιο κατά προτεραιότητα».

Και συνεχίζει ο κ. Καστανίδης: Ο Αλέκος Παπαδόπουλος συγκροτεί Επιτροπή Θεσμών και στέλνει επιστολή στον κ. Σημίτη, όπου επιβεβαιώνει πως η πρότασή μου ήταν ο έλεγχος των προμηθειών να αφορά συνολικά το δημόσιο τομέα, και να ακολουθεί την διαδικασία: υπουργός - Υπουργικό Συμβούλιο - Ελεγκτικό Συνέδριο - Ανεξάρτητη Αρχή».

»Στις 8/5/1997, ενώ απουσιάζω στο Σικάγο, συγκαλείται το υπουργικό συμβούλιο και αποφασίζει να απορρίψει αυτό που αποτέλεσε προεκλογική διακήρυξη της κυβερνήσεως, με το επιχείρημα ότι το πλαίσιο δεν χρειάζεται να αλλάξει. Στις 14/5/1997 αποστέλλω επιστολή στον πρωθυπουργό, όπου του εξηγώ ότι έσφαλε το υπουργικό συμβούλιο. Σεβαστή η απόφαση αλλά έσφαλε».

» Στις 25 Ιουλίου 1997 αποστέλλω νέα εναλλακτική πρόταση. Δεν υπάρχει απάντηση, ούτε επ' αυτού. Η πρόταση που είχα κάνει σε συνεργασία με το Ελεγκτικό Συνέδριο ήταν να είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος των συμβάσεων απ' το Ελεγκτικό Συνέδριο, όχι μόνον τυπικός, αλλά και επί της ουσίας. Δεν υπάρχει απάντηση.

» Με αφορμή συγκεκριμένα γεγονότα, στις 30/8/1997 ανακοινώνω την παραίτησή μου με βάση την προϊδέαση της 14/5. Σήμερα ερωτά ο κος Σημίτης 'γιατί επανήλθε ο Καστανίδης;'. Για τον απλούστατο λόγο ότι ο πρωθυπουργός του ζήτησε μετ' επιτάσεως να βοηθήσει πριν τις εκλογές. Και έχω αφοσίωση πρώτα στη χώρα και μετά εμμέσως στο κόμμα μου».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης συμπλήρωσε: «Κυρίες και κύριοι, τα γεγονότα δεν είναι τυχαία, σηματοδοτούν μια κρίσιμη καμπή. Θα ήταν διαφορετικό το μέλλον του τόπου, αν τότε είχαμε αποδεχθεί, όλος ο πολιτικός κόσμος, μια διαφορετική λειτουργία στο καθεστώς προμηθειών και έργων και αποκόπταμε τον ομφάλιο λώρο πολιτικής και επιχειρηματιών. Οι συνέπειες ήσαν μοιραίες. Δεν έχω μιλήσει 15 χρόνια τώρα, αλλά αισθάνομαι βαριά την ευθύνη να μιλήσω για όσα οφείλω».

Αργότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ερωτηθείς για ποιον λόγο δεν είχε προβεί σε δημοσιοποίηση της αλληλογραφίας αυτής νωρίτερα, απάντησε πως «παραιτούμενος, είχε προβεί σε υπαινιγμούς, που θεωρούσα ότι είχαν γίνει κατανοητοί». Όταν ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε χθες να προβεί σε «απολύτως ανακριβείς ισχυρισμούς», θεώρησε σωστό να δημοσιοποιήσει τις επιστολές».

Η τοποθέτηση του κ. Καστανίδη και οι αναφορές του στον Κ.Σημίτη πυροδότησαν την παρέμβαση της ΝΔ, δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Κ. Τζαβάρα, με αίτημα τη διακοπή της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, Χάρη Καστανίδη. Ο κ. Τζαβάρας ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση, προκειμένου οι βουλευτές να μελετήσουν το περιεχόμενο των επιστολών μεταξύ των κ.κ. Σημίτη και Καστανίδη, με το αιτιολογικό ότι ανατρέπονται, πλέον, όσα γνώριζαν έως τώρα για την υπόθεση.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Βουλής, σύμφωνα με τον οποίο η συνεδρίαση αφορά συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens και όχι τη λήψη κάποιας απόφασης και απέρριψε το αίτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: