Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

GUARDIAN: ΟΙ ΝΑΤΟΪΚΟΙ ΑΦΗΣΑΝ 61 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠΟ ΔΙΨΑ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑ

Σημερινή αποκάλυψη της Guardian: Σκάφος με 72 πρόσφυγες που είχε φύγει απ΄την Τρίπολη στα τέλη Μαρτίου με προορισμό τη Λαμπεντούζα ξεβράστηκε ξανά στη Λιβύη με 11 απομένοντες επιζώντες.
http://www.guardian.co.uk/world/2011/may/08/nato-ship-libyan-migrants

Οι 61 αφρικανοί μετανάστες (μεταξύ των οποίων παιδιά και βρέφη) πέθαναν πάνω στο σκάφος από δίψα και ασιτία καθώς ...
οι ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ που βρίσκονταν στην περιοχή επέλεξαν να αγνοήσουν τις εκκλήσεις τους επί 16 ημέρες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το σκάφος είχε αποπλεύσει απ'την Τρίπολη στις 25 Μαρτίου με επιβάτες από τη Νιγηρία, την Ερυθραία, το Σουδάν, την Αιθιοπία και τη Γκάνα, αλλά αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα και έλλειψη καυσίμων.

Ο καπετάνιος είχε αρχικά επικοινωνία με τον ιερέα Ζεράι από την Ερυθραία, ο οποίος είναι επικεφαλής οργάνωσης για τα δικαιώματα των μεταναστών με έδρα τη Ρώμη.Ο Μόζες Ζεράι ειδοποίησε την ιταλική ακτοφυλακή η οποία τον διαβεβαίωσε οτι έχει στείλει σήμα για το σκάφος με τους μετανάστες.
Τελικά η μοναδική επαφή που είχαν σύμφωνα με τους επιζώντες ήταν όταν ένα ελικόπτερο τους πλησίασε και κατέβασε μερικά μπισκότα και νερό και τους είπε οτι θα τους παραλάβουν σύντομα.
Τις επόμενες ημέρες το σκάφος τους βρέθηκε τόσο κοντά σε ένα αεροπλανοφόρο που αποκλείεται όπως λένε οι ίδιοι να μην τους έβλεπαν, ενώ δύο μαχητικά απογειώθηκαν περνώντας ακριβώς από πάνω τους. Αγνοήθηκαν και πάλι.
Το εξωφρενικό είναι οτι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ παριστάνουν οτι αγνοούν τα πάντα. Οι Ιταλοί ρίχνουν τις ευθύνες στη Μάλτα, η Μάλτα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη,ενώ κανείς δεν αναγνωρίζει οτι αρχικά είχε σταλεί ελικόπτερο για αναγνώριση.Σύμφωνα με την έρευνα του Guardian το αεροπλανοφόρο που συνάντησαν στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν το γαλλικό Ντε Γκωλ αλλά οι Γάλλοι αρνούνται να σχολιάσουν...
Παρά την παρουσία τόσων ναυτικών μονάδων στην περιοχή κανείς δεν ανέλαβε την διάσωση, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλο τις επόμενες 16 ημέρες.
Σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία για τη θάλασσα όλα τα σκάφη, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών ,υποχρεούνται να ανταποκρίνονται σε επείγουσες εκκλήσεις από πλοία στην ίδια περιοχή και να προσφέρουν βοήθεια έαν αυτό είναι δυνατό.

"Αυτοί που δεν διασώζουν ανθρώπους που βρίσκονται στη θάλασσα δεν μπορεί να παραμένουν χωρίς τιμωρία", δήλωσε η Laura Boldrini της UNHCR, της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Ο Ζεράι που είχε την τελευταία επικοινωνία με τους πρόσφυγες πριν τελειώσουν οι μπαταρίες των ασυρμάτων τους είπε οτι "υπήρξε αποκύρηξη ευθυνών που οδήγησε στο θάνατο πάνω από 60 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και παιδιά. Αυτό αποτελεί έγκλημα που δεν μπορεί να παραμείνει ατιμώρητο μόνο και μόνο επειδή τα θύματα ήταν αφρικανοί μετανάστες κι όχι τουρίστες σε κρουαζιέρα."
Το αν θα 'τιμωρηθεί' τελικά κάποιος από τους ανθρωπιστές με τα βομβαρδιστικά και τα αεροπλανοφόρα γιάυτό το έγκλημα το αφήνουμε στην κρίση σας...
indymedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: