Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΩΤΑ ΣΤΟ ΡΟΔΟΧΩΡΙ ΝΑΟΥΣΑΣ

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι της Νάουσας. Η Πανηγυρική εορτή του Αγίου Γεωργίου ήταν η 1214η από την ίδρυση της Ιεράς Μονής στο όρος Πυργί της Γαλίαινας του Πόντου και η 43η από την ανιστόρηση της στο Ροδοχώρι Νάουσας στους πρόποδες του Βερμίου.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν...με την παρουσία Εκκλησιαστικών, Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών καθώς και πλήθος ευλαβών προσκυνητών.
Την παραμονή της γιορτής, Κυριακή του Πάσχα (24 Απριλίου), μεταφέρθηκε η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου στον Ιερό Ναό και τελέστηκε Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός και Αρτοκλασία.
Το βράδυ της παραμονής σε ανάμνηση του τρόπου με τον οποίο οι παλιότεροι γιόρταζαν το πανηγύρι, πραγματοποιήθηκε παραδοσιακό παρακάθ με εκλεκτούς φίλους. Από την έμπειρη γενιά παρευρέθηκαν οι: Ελένη Βασιλειάδου, η οποία πρόσφερε και τα παραδοσιακά της προϊόντα (Βερμίου Γης), Κώστας Κοκκινίδης, Χρήστος Λαζαρίδης (Χλιάπας), Νίκος Πιλαλίδης, Θόδωρος Πιλαλίδης, Λευτέρης Κοκκινάς και ο Γιάννης Χαραλαμπίδης. Από τη νεότερη γενιά οι Πόλυς Εφραιμίδης, Γιάννης και Μιχάλης Τσανασίδης, Δημήτρης Σωτηριάδης και Βασίλης Φωλίνας. Μεταξύ άλλων στον Μέγα Πανηγυρικό
Εσπερινό και στο παρακάθ παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, καθηγητής καρδιολογίας κ. Γιώργος Παρχαρίδης.
Ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, την Δευτέρα 25 Απριλίου, τελέστηκε όρθρος και Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Γεωργίου, υποβασταζόμενη από ζιπκοφόρους. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τη δεξίωση των επισήμων στα γραφεία της Μονής και την ομιλία από την κα Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Εθνολόγο-Λαογράφο, με θέμα : «Αέρτ’ς και ποντιακή παράδοση». Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της βράβευσης του λαογράφου Στάθη Ευσταθιάδη με το μετάλλιο των 1200 χρόνων της Μονής. Ο πρόεδρος Αριστείδης Κυριακίδης ανέφερε ότι η εξαιρετική αυτή τιμή στο πρόσωπο του Στάθη Ευσταθιάδη ήταν μια υποχρέωση, καθώς ο ίδιος υπήρξε ένας ακούραστος και πρωτοπόρος εργάτης της Ποντιακής Παράδοσης, ενώ στάθηκε κοντά στον Περιστερεώτα για πάνω από 30 χρόνια. Ο Στάθης Ευσταθιάδης φανερά συγκινημένος για την τιμή που του έγινε, ανέφερε ότι όλα αυτά τα χρόνια δούλεψε σκληρά για την παράδοση και αφιέρωσε όλη του την οικογένεια στην Ποντιακή Ιδέα. Τέλος, αναφερόμενος στη Μονή είπε πως ο Περιστερεώτας είναι σύμβολο, είναι ιδέα και πηγή έμπνευσης και κάλεσε όλο τον κόσμο να συστρατευτεί με το Διοικητικό Συμβούλιο στην προσπάθεια της διατήρησης και ανάδειξης της Μονής.
Ακολούθησαν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και γεύμα που προσφέρθηκε προς τα χορευτικά συγκροτήματα και τους προσκυνητές. Στις φετινές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις συμμετείχαν με τα χορευτικά τους ο Φάρος Ποντίων, του οποίου συμμετείχε και η χορωδία, ο Σύλλογος Ποντίων Πατρίδας Ημαθίας «Ευστάθιος Χωραφάς», η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας και ο Σύλλογος Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων. Ο σύλλογος των Τρικάλων που ήρθε την παραμονή της γιορτής διανυκτέρευσε στους ξενώνες της Μονής και συμμετείχε στο παρακάθ που έγινε την παραμονή. Ο πολιτιστικός σύλλογος του Ροδοχωρίου «Οι Κομηνοί» δεν συμμετείχε φέτος στις πανηγυρικές εκδηλώσεις λόγω πένθους, καθώς λίγες μέρες νωρίτερα χάθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ένα νέο μέλος του συλλόγου.
Την φετινή εορτή τίμησαν ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Αν. Σιδηρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Καραπαναγιωτίδης, οι ομοτ. καθηγητές πανεπιστημίου κκ. Χρήστος Καμενίδης και Στάθης Πελαγίδης, ο Α΄ αντιπρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Κώστας Αλεξανδρίδης, αξιωματικοί του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής ν. Ημαθίας, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και αδερφών Σωματείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: