Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΡΟΥΜΠΙΝΙ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Αθήνα
Σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από το ευρώ μέχρι το 2016 αναφέρεται ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί σε συνέντευξή του στoν Independent.
Ο γνωστός για τις πεσιμιστικές του απόψεις Αμερικανός οικονομολόγος υποστηρίζει πως οι κρίσεις στην Ευρωζώνη θα επιμείνουν κα προβλέπει αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας και ενδεχομένως της...Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας μέσα στα επόμενα δύο έτη και πιθανότητα εξόδου από την Ευρωζώνη μέσα στην προσεχή πενταετία.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει πρόκληση την ομαλή αναδιάρθρωση των μη βιώσιμων χρεών της Ελλάδας και στη συνέχεια της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και ειδικά για τη χώρα μας αναφέρει πως το ερώτημα δεν είναι το εάν αλλά το πότε και πως θα γίνει η αναδιάρθρωση.

Για την έξοδο από το ευρώ υποστηρίζει πως τα επόμενα πέντε έτη είναι πιθανό οι πολιτικές πιέσεις να οδηγήσουν κάποιες από τις περιφερειακές οικονομίες σε έξοδο από την Ευρωζώνη.

Πάντως, άλλοι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν «γελοίες» τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Είναι εντελώς γελοίες», δήλωσε στο CNBC ο Καρλ Γουάινμπεργκ ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις που φέρουν την Ελλάδα να εξέρχεται της Ευρωζώνης.

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα στην πραγματικότητα δεν ακολουθούσε τους όρους του προγράμματος οικονομικής πολιτικής και ότι μια κρίση σαν αυτή ήταν αναπόφευκτη, τόνισε ο Γουάινμπεργκ, προβλέποντας μια διευθέτηση του χρέους τόσο της Ελλάδας όσο και της Πορτογαλίας.

«Η αναδιάρθρωση μπορεί να συμβεί είτε με τον εύκολο είτε με τον δύσκολο τρόπο. Ο δύσκολος, είναι αυτό που κάνει τώρα η Ελλάδα», επεσήμανε σχετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: