Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Ο ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΕΓΙΝΕ "ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ"

«Ερυθρά Θάλασσα» θυμίζει αυτές τις ημέρες ο όρμος της Θεσσαλονίκης με την επανεμφάνιση του φαινομένου της ερυθράς παλίρροιας, γνώριμου σε κατοίκους και τακτικούς επισκέπτες της πόλης....
Οι πορτοκαλί και άλλοτε κόκκινες κηλίδες στην επιφάνεια της θάλασσας συνθέτουν μια αντιαισθητική εικόνα, που συμπληρώνεται από την έντονη δυσοσμία, ιδιαίτερα ενοχλητική για τους διαβάτες και όσους διαμένουν σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου, από τις ακτές της Καλαμαριάς έως το λιμάνι της πόλης και την περιοχή των Δέλτα.

Πρόκειται για φυσικό φαινόμενο που συνδέεται με την ποιότητα των υδάτων και τις κλιματικές συνθήκες, το οποίο συναντάται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε ποτάμια και κλειστούς όρμους σε όλο τον κόσμο, ενώ κάνει όλο και συχνότερα την εμφάνισή του στον Θερμαϊκό τα τελευταία χρόνια.

«Καταγράφηκε επιστημονικά στον όρμο της Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1970. Η συχνότητα εμφάνισης του φαινομένου, όπως και η έντασή του έχουν να κάνουν με τον ευτροφισμό των νερών», είπε στο «Εθνος» η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ Μαρία Μουστάκα και συμπλήρωσε: «Παρατηρείται συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο, αλλά και σε άλλες εποχές τον χρόνο, ενώ είναι ιδιαίτερα έντονο στον όρμο, που έχει μικρότερη ανανέωση νερών, είναι πιο ρηχός και πιο ευτροφικός».

Οπως εξήγησε, το φαινόμενο δεν είναι στατικό και δεν έχει κάθε φορά τα ίδια χαρακτηριστικά. Οι συνθήκες ευνοούν τη συγκέντρωση μονοκύτταρων μικροοργανισμών, από τους οποίους κάποιοι είναι μόνιμοι κάτοικοι του όρμου και άλλοι εναλλάσσονται. Το ορατό, αλλά και το οσφρητικό αποτέλεσμα σε μας προκύπτει από την κατανάλωση του οξυγόνου από τα βακτήρια.

Το φαινόμενο μπορεί να κρατήσει από 1 έως και 10 εβδομάδες, ανάλογα με τις συνθήκες, και μπορεί στη συνέχεια να εξελιχθεί προκαλώντας άλλο φαινόμενο, όπως αυτό του θαλάσσιου χιονιού που εμφανίστηκε πέρυσι, με την εμφάνιση της κολλώδους άσπρης ουσίας στην επιφάνεια του νερού που καταστρέφει τα δίχτυα των ψαράδων. Το θετικό είναι, σύμφωνα με την κ. Μουστάκα, πως τα είδη των μικροοργανισμών που βρίσκονται σε αφθονία στον Θερμαϊκό δεν είναι τοξικά, εκτός από έναν που δεν συναντάται σε μεγάλους πληθυσμούς στον όρμο.

«Η ποιότητα του νερού στον όρμο της Θεσσαλονίκης, με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2060 για τα νερά, χαρακτηρίζεται ως όχι καλή, αλλά και ως όχι χειρότερη από τη δεκαετία του 1980», επεσήμανε η κ. Μουστάκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: