Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΨΩΜΙΑΔΗΣ: ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΤΑ ΤΟΕΒ ΣΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Τη συμπαράστασή του στο αίτημα των ΤΟΕΒ της Κεντρικής Μακεδονίας να επανέλθει η εποπτεία από τους δήμους στην Περιφέρεια εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, προεδρεύοντας στη σύσκεψη για τη λειτουργία των ΤΟΕΒ που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου 2011, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Βασ. Όλγας 198).
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο...αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δημήτριος Ευθυμιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κλήμης Γούναρης, ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Κανάκας, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος στον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη, ο περιφερειακός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Γρηγόρης Αλεξιάδης καθώς και πρόεδροι και εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Οι ΤΟΕΒ πρέπει να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για την αγροτική ανάπτυξη και την οικονομία της περιοχής μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης και συμφώνησε με τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ για τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που ανακύπτουν από τη μεταβίβαση της εποπτείας τους στους δήμους, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη». Ο Περιφερειάρχης δεσμεύθηκε για την ανάληψη πρωτοβουλίας επαφών με τα τρία συναρμόδια υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και ΥΠΕΚΑ) για την προώθηση των αιτημάτων των ΤΟΕΒ. Επίσης, ο κ. Ψωμιάδης πρότεινε τη σύσταση πενταμελούς επιτροπής υπό την εποπτεία της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας με στόχο τη διοργάνωση ημερίδας για τα προβλήματα των ΤΟΕΒ τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΤΟΕΒ όπου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων το σοβαρό ζήτημα της άρδευσης και της διαχείρισης υδάτων στις αγροτικές καλλιέργειες.

«Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό σε επίπεδο δράσεων ώστε να επαναφέρουμε τους ΤΟΕΒ στην εποπτεία της Περιφέρειας» τόνισε με τη σειρά του ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας. «Η θέση μας είναι δεδομένη και την έχουμε επανειλημμένα εκφράσει: θα συμπαρασταθούμε στα δίκαια αιτήματα των ΤΟΕΒ», υπογράμμισε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δημήτριος Ευθυμιάδης.

Από την πλευρά τους οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ κατέθεσαν ψήφισμα – υπόμνημα όπου εκθέτουν τα βασικά αιτήματά τους. Συγκεκριμένα στο ψήφισμά τους τονίζουν ότι ζητούν την επαναφορά της αρμοδιότητας εποπτείας τους από τους δήμους στην Περιφέρεια, διότι «οι δήμοι δε διαθέτουν το ανάλογο τμήμα και το ανάλογο προσωπικό με τεχνογνωσία και εμπειρία, όπως η Περιφέρεια, με αποτέλεσμα να προκύπτουν τεράστια προβλήματα σε βάρος των οργανισμών και κατ’ επέκταση σε βάρος των αγροτών». Επίσης, σημειώνουν ότι η λειτουργία τους όλα αυτά τα χρόνια υπό την εποπτεία της Περιφέρειας υπήρξε «υποδειγματική, χωρίς οφειλές, με πνεύμα οικονομίας, χωρίς να βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό», διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις τους για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των δήμων.

Οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ προτείνουν επίσης να λειτουργήσουν ξανά οι Οργανισμοί υπό την εποπτεία της Περιφέρειας, γεγονός «που εξασφαλίζει τη λειτουργικότητα και την ενιαία δράση, αφού είναι αδύνατον να διαχωριστούν λειτουργικά και διοικητικά σε δύο φορείς τα αρδευτικά δίκτυα».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκε επίσης το πρόβλημα της έλλειψης μόνιμου προσωπικού στους ΤΟΕΒ λόγω συνταξιοδοτήσεων και τονίστηκε η άμεση ανάγκη στελέχωσής τους με έμπειρο δυναμικό.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ε βέβαια, να είναι γιάφκες ψηφοφόρων!! Τελείωσαν αυτά δεν το κατάλαβες ακόμη? Οι λοβιτούρες τέλος!!

Ανώνυμος είπε...

A re Panagioti, se phran eidisi oloi...

Ανώνυμος είπε...

τοεβ αλεξανδρειας οβερ !!!!

Ανώνυμος είπε...

kai ti proedrara exei to toev alexandrias ...