Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τ. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: "ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ"

Συνέντευξη παραχώρησε χθες στο Ράδιο Αιχμή ο βουλευτής Τάσος Σιδηρόπουλος. Στη συνέντευξη, με αφορμή την ολοκλήρωση, ως τη Δευτέρα, των αποπληρωμών στους παραγωγούς συμπύρηνου ροδάκινου, ρωτήθηκε και απάντησε σε επίκαιρα ζητήματα της τοπικής επικαιρότητας αλλά και της γενικότερης.
Ο βουλευτής, παράλληλα με την αποπληρωμή των παραγωγών συμπύρηνου ροδάκινου, αναφέρθηκε και στη θετική...κατάληξη στο ζήτημα της επιστροφής ΦΠΑ πετρελαίου στους αγρότες. Έτσι υλοποιείται μια προεκλογική υπόσχεση και εξαγγελία της κυβέρνησης και μάλιστα, τόνισε ο κ. Σιδηρόπουλος, η επιστροφή ΦΠΑ υλοποιείται στο 11% και όχι στο 7%, όπως ίσχυε με τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την οικονομία της χώρας και των πολιτών. Αποδεικνύεται η πολιτική βούληση των κυβερνώντων να δώσουν ώθηση σε μείζονος σημασίας τοπικά θέματα, που αγγίζουν τόσο την αγροτική και εθνική οικονομία, όσο και την τοπική ανάπτυξη.
Ο ίδιος δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να πιέζει υπουργικά και υπηρεσιακά γραφεία για την υλοποίηση της απόφασης πληρωμής με τον τρόπο της εγγυοδοσίας από το δημόσιο, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και άλλους παράγοντες.
Σε ερώτησή μας για την πορεία της φετινής παραγωγής, ο βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ απάντησε πως οι οιωνοί δείχνουν μια καλή και ποιοτική παραγωγή, τόσο στο βιομηχανικό, όσο και στο επιτραπέζιο ροδάκινο. Η μικρότερη παραγωγή φέτος, σε σημαντικό βαθμό λόγω των αναδιαρθρώσεων δενδροκαλλιεργειών, εγγυάται καλύτερη παραγωγή, ποιοτικότερη, ενώ η περσινή χρονιά ήταν καλή για τις βιομηχανίες, που άδειασαν τις αποθήκες τους. Επόμενο είναι να περιμένουμε καλύτερες τιμές και καλύτερες μέρες για τους παραγωγούς.
Επίσης, ο κ. Σιδηρόπουλος, σημείωσε το πολύ θετικό στοιχείο της αύξησης των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, στα οποία δεσπόζουσα θέση κατέχουν τα ροδάκινα. Ανοίγουν μάλιστα νέες αγορές φέτος, τόνισε ο κ. Σιδηρόπουλος.
Αναφερόμενος στις κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες και στη δυσφορία των Ελλήνων εξαγωγέων, που μόλις προχθές δημοσιοποιήθηκε με σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, οι εξαγωγείς είναι δυσαρεστημένοι με τον πολύ χαμηλό βαθμό συνεργασίας με τις τράπεζες, ο κ. Σιδηρόπουλος είπε ότι πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι η προσπάθεια ανάκαμψης περνά από πολλούς κρίκους, με βασικότατο τον τραπεζικό, που δεν πρέπει να εμφανίζεται διστακτικός ως προς την χρηματοδότηση της αναπτυξιακής προσπάθειας.
Είναι αντιληπτό ότι και οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και υπάρχει μια γενική απροθυμία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων αλλά, πιστεύει ο βουλευτής, αυτό είναι παροδικό, εξ’ άλλου το τραπεζικό μας σύστημα είναι υγιές και δεν λαβώθηκε σε μεγάλο βαθμό από την παγκόσμια οικονομική κρίση, όχι τουλάχιστον όσο τράπεζες άλλων δυτικών χωρών.
Επομένως είναι θέμα χρόνου και άρσης των αμφιβολιών, για να βρουν όλα το δρόμο τους και φαινόμενα απροθυμίας χρηματοδότησης να εκλείψουν σχετικά σύντομα.
Στο σημείο αυτό και σε σχέση με το βιομηχανικό ροδάκινο, κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεργαστούν για το κοινό καλό: οι παραγωγοί να παράξουν ποιοτικό προϊόν, οι βιομηχανίες να συμβάλουν με τις δυνάμεις τους στην μεταποίηση ισχυρού εξαγώγιμου προϊόντος και οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν προσπάθειες.
Για την αγορά, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκε με προσδοκίες βελτίωσης. Ισχύουν και εδώ τα προηγούμενα, είπε. Αν η παραγωγή πάει καλά, οι αγρότες πληρωθούν, οι εξαγωγείς πιάσουν οροφή, το χρήμα θα επιστρέψει στην τοπική αγορά, στις επιχειρήσεις και τα μαγαζιά της Ημαθίας, το εισόδημα θα είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει τη σημερινή καχεξία της καταναλωτικής πίστης.
Τέλος, ερωτώμενος για την υπόθεση των υποβρυχίων και για το γεγονός ότι οι Έλληνες περιμένουν μια πραγματικά καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου, για να αισθανθούν ότι υπάρχει δικαιοσύνη σ’ αυτό τον τόπο και λειτουργεί αυτή.
Ο κ. Σιδηρόπουλος απάντησε πως συμμερίζεται την αγανάκτηση του λαού και πως στην κατεύθυνση της απονομής ισότιμα δικαιοσύνης προς όλους, ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Καστανίδης, με το νέο νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τις ποινικά και πειθαρχικά κολάσιμες πράξεις των πολιτικών ισότιμα με αυτές των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: