Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Δ/ΤΗΣ ΑΤΕ): ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΛΛΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΑ

Την πλήρη «απεμπλοκή» της Αγροτικής Τράπεζας από όλες τις θυγατρικές της εταιρίες στον αγροτικό τομέα αλλά και την πώληση του ποσοστού της σε εταιρίες όπου κατέχει έστω και μικρή συμμετοχή προανήγγειλε από το Ηράκλειο ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Θεόδωρος Πανταλάκης. Μιλώντας στους δημοσιογράφους υποστήριξε το σχέδιο αναδιοργάνωσης της...τράπεζας, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κλείσιμο των «μη αποδοτικών» καταστημάτων κυρίως στην περιφέρεια, μείωση του προσωπικού της αλλά και αποκλεισμό από τις χρηματοδοτήσεις των «ψευδεπίγραφων» αγροτικών ενώσεων, που όπως είπε έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους.

Πωλούνται όλες οι θυγατρικέςΕιδικότερα για την αποχώρησή της ΑΤΕ από όλες τις θυγατρικές και τις συμμετοχές της ο κ. Πανταλάκης είπε χαρακτηριστικά «θα φύγουμε από παντού» αναφερόμενος ενδεικτικά τόσο στις θυγατρικές της (Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης), όσο και στις συμμετοχές της στην Αττική Οδό, στον ΟΤΕ, στα Ελληνικά Πετρέλαια ενώ ιδιαιτέρως αναφέρθηκε και στην κρητική συνεταιριστική βιομηχανία παραγωγής χυμών ΒΙΟΧΥΜ, από όπου είπε ότι επίσης η τράπεζα θα αποχωρήσει. «Θα απεμπλακούμε από οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν εντάσσεται στον χρηματοπιστωτικό τομέα» διευκρίνισε ο διοικητής της Αγροτικής.

Κλείνουν 50 καταστήματαΣε ό,τι αφορά το κλείσιμο καταστημάτων της Αγροτικής, ο κ. Πανταλάκης είπε πως ήδη έχει γίνει μελέτη και υπάρχει λίστα με 50 καταστήματα κυρίως στην περιφέρεια τα οποία δεν αποφέρουν κέρδος και οι χρηματοδοτήσεις που παράγουν δεν καλύπτει το λειτουργικό τους κόστος, υπονοώντας σαφώς πως επέρχεται κλείσιμό τους εφόσον κρίνονται ασύμφορα. Ωστόσο δεν εξειδίκευσε σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για την υλοποίηση της απόφασης αυτής ή σε γεωγραφική αποτύπωση των καταστημάτων αυτών.

Και μείωση προσωπικούΩς προς την «αναγκαία» όπως τη χαρακτήρισε μείωση του μείωση του προσωπικού είπε πως αυτή θα γίνει μέσω των συνταξιοδοτήσεων τουλάχιστον 600 εργαζομένων εντός της επόμενης τριετίας, οι οποίοι δεν πρόκειται να αντικατασταθούν με νέο προσωπικό. Ερωτώμενος ειδικά ως προς το προσωπικό των θυγατρικών της ΑΤΕ, από τις οποίες θα αποχωρήσει, ο κ. Πανταλάκης είπε χαρακτηριστικά: «Ασφαλώς έχουμε μέριμνα για τους εργαζόμενους αλλά εκείνο που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι το προσωπικό της τράπεζας και μετά οι εργαζόμενοι των θυγατρικών. Εν τέλει, η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας θα εξαρτηθεί από την κερδοφορία των εταιριών αυτών στην μετέπειτα λειτουργία τους».
Ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας ενημέρωσε τα στελέχη της ΑΤΕ στο Ηράκλειο τόσο για το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Τράπεζας όσο και για την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ενώ πήρε δημοσίως σαφή θέση υπέρ της διατήρησης μόνο του 51% των μετοχών από το Δημόσιο και όχι 77% όπως είναι σήμερα.

«Αποκρατικοποιήσεις τώρα»Αναφερόμενος στην οικονομική συγκυρία ο κ. Πανταλάκης είπε πως «είμαστε στα δύσκολα και αναμένονται ακόμα δυσκολότερα» ενώ τάχθηκε κατά της επιβολής νέων φόρων αλλά υπέρ της αύξησης των κρατικών εσόδων, μέσω των δραστικών και ταχύτατων αποκρατικοποιήσεων, μη αποκλείοντας ακόμα και την ίδια την Αγροτική Τράπεζα. Είπε χαρακτηριστικά: «Γιατί το κράτος να έχει μια τράπεζα, όταν μπορεί να επιδοτήσει τα επιτόκια χορηγήσεων και να χτυπήσει με αυτό τον τρόπο τον ανταγωνισμό. Αν επιδοτούσε με 1% τα σημερινά δάνεια θα είχε κόστος μικρότερο από το κόστος λειτουργίας της Αγροτικής και έκανε και δραστική παρέμβαση στον τραπεζικό ανταγωνισμό».

Νότες αισιοδοξίαςΠαρά τη δύσκολη συγκυρία ο κ. Πανταλάκης τόνισε πως η Αγροτική Τράπεζα είναι η μόνη που συνεχίζει να ρίχνει χρήμα στην αγορά, να δίνει δάνεια με ευνοϊκούς όρους και να στηρίζει την κοινωνία και ειδικά τους αγρότες, παραμένοντας «η τράπεζα των αγροτών». Τόνισε πως αποτελεί τον πιο αξιόπιστο συνεργάτη των υγειών συνεταιριστικών ενώσεων ενώ επεσήμανε πως αντίστροφα με την επικρατούσα πρακτική το μεγαλύτερο ποσοστό των δραστηριοτήτων της είναι στραμμένο προς την περιφέρεια και όχι προς το κέντρο συνεχίζοντας να επιτελεί τον οικονομικό της ρόλο προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: