Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΈΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Αθήνα
«Οι μετανάστες είναι άνθρωποι, όχι έντομα»
απάντησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου
σε σχόλιο κατοίκου περί «απεντόμωσης»
 κατά τη συνεδρίαση για την κατάσταση στο κέντρο
Στην υποβάθμιση, την εγκληματικότητα και τις «φασιστικές επιθέσεις» επικεντρώθηκαν οι παρεμβάσεις των περισσότερων σωματείων εργαζομένων στο κέντρο της πρωτεύουσας και κινήσεων πολιτών που ανέπτυξαν τις θέσεις τους στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας την Τετάρτη.
Τα σωματεία και...οι κινήσεις πολιτών ζήτησαν από τον δήμο να πιέσει την κεντρική εξουσία για λήψη κοινωνικών μέτρων, ώστε να βοηθηθούν οι περιοχές που πλήττονται και να δοθούν χαρτιά σε μετανάστες και πρόσφυγες για να μπορέσουν να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας.

Παράλληλα κατήγγειλαν ύπαρξη μεσιτικών σχεδίων που στοχεύουν στην οικονομική εκμετάλλευση της κατάστασης και «κρύβονται πίσω από την υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου και άλλων περιοχών της πόλης».

Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης χαρακτήρισε παραγωγική τη συνεδρίαση της προηγούμενης ημέρας, λέγοντας πως «δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός» και σημειώνοντας πως το πρόβλημα είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων. Μάλιστα, εξέφρασε την ανησυχία του για τις δηλώσεις κατοίκων των τελευταίων ημερών ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο ιστορικό κέντρο, θέτοντας το ερώτημα «υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο για το πού πάνε αυτοί οι πληθυσμοί;».

Προανήγγειλε επίσης συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλο, που έχει οριστεί συντονιστής των αυξημένων μέτρων αστυνόμευσης στο κέντρο, ενώ δεσμεύτηκε πως τον Σεπτέμβριο θα παρουσιάσει αποτίμηση των μέτρων που ελήφθησαν στο υπουργικό συμβούλιο.

«Πρέπει να υπερασπιζόμαστε τις αξίες στις οποίες έχει βασιστεί ο πολιτισμός μας, και η δημοκρατία να αναλάβει την υπεράσπιση των πολιτών και να μην τους παραδώσει σ΄αυτούς που θέλουν να την πλήξουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ.Καμίνης.

Ποικίλα σχόλια προκάλεσε επίσης δήλωση του δημάρχου, που σε μία αποστροφή του λόγου του ανέφερε πως «κανείς δεν ξέρει σε ποια κατάσταση θα είναι η χώρα του χρόνου, κανείς δεν ξέρει αν θα είναι στο ευρώ, μέσα στην ΕΕ, δεν ξέρουμε τίποτα». Αργότερα, ο δήμαρχος διευκρίνισε πως ήταν «σχήμα λόγου», και δεν είχε πρόθεση να κινδυνολογήσει.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον δήμο Ν.Κακλαμάνης αναρωτήθηκε αν υπάρχουν πόροι για τις δράσεις, που απαιτούνται, προκειμένου να εφαρμοσθούν τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και ιδιαίτερα η δημιουργία χώρων φιλοξενίας και, επίσης, ζήτησε καλύτερη φύλαξη των συνόρων.

Ο Ν.Σοφιανός, επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση, δήλωσε ότι «η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που ασκεί κυρίως πίεση στα λαϊκά στρώματα, χωρίς όμως να υποτιμηθεί και η πίεση από την εγκληματικότητα». Ζήτησε ταξιδιωτικά έγγραφα για να φύγουν οι εγκλωβισμένοι αλλοδαποί από τη χώρα και ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας στις επιχειρήσεις, που αποτελούν γκέτο εξαθλίωσης.

Η Ε.Πορτάλιου, επικλεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κινείται σε επίπεδο καταστολής» και ότι «δεν παίρνει κανένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής για τους Έλληνες και τους ξένους» και παράλληλα αναφέρθηκε σε «κυκλώματα ανομίας, που απολαμβάνουν ασυλίας». Τοποθετήθηκε, δε, κατά των απελάσεων και κατά των κέντρων κράτησης, καθώς και κατά της εμπλοκής της δημοτικής αστυνομίας με την ΕΛΑΣ.

Τέλος, ο Π.Κωνσταντίνου, επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αναφέρθηκε στον βαρύ τραυματισμό Πακιστανού μετανάστη από ρατσιστική επίθεση, που έγινε την Κυριακή στους Αγίους Αναργύρους, κοινοποιώντας ότι ο παθών κατέληξε την Τετάρτη, λέγοντας ότι «η Δημοκρατία στρώνει τον δρόμο στις φασιστικές συμμορίες, καθώς η αστυνομία συνεργάζεται με τη Χρυσή Αυγή» και υποστήριξε ότι «ο Γιώργος Καμίνης και ο Νικήτας Κακλαμάνης συμφωνούν σε ρατσιστικά μέτρα».

Επιπλέον, χαρακτήρισε τον Θόδωρο Πάγκαλο «μη καλοδεχούμενο» και ζήτησε την καταδίκη από το δημοτικό συμβούλιο της Χρυσής Αυγής, ως φαστικής συμμορίας.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης, Ν.Μιχαλολιάκος, πάντως, απουσίαζε από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης όμως δεν έλειψαν οι εντάσεις: Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Π.Μπέης παρενέβη, όπως αναφέρει το Βήμα, έντονα σε σχόλιο εκπροσώπου κατοίκων που ζήτησε να απομακρυνθούν όλοι οι μετανάστες «όπως κάνουμε απεντόμωση για τις κατσαρίδες».

«Εγώ ξέρω ότι όταν έρχονται κατσαρίδες στο σπίτι μας, κάνουμε απεντόμωση. Να φύγουν όλοι οι λαθρομετανάστες» ανέφερε η εκπρόσωπος, με τον πρόεδρο του συμβουλίου να παρεμβαίνει για «το 5% που πήρε ο φασισμός», λέγοντας στην ομιλήτρια πως «μιλάμε για μετανάστες, δηλαδή για ανθρώπους και όχι για έντομα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: