Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΑΠΘ:ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

της Κατερίνας Μπακιρτζή (ομάδα alterthess.gr)
Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη με θέμα " Το πανεπιστήμιο εν κινδύνω". Οι πρυτάνεις 16 πανεπιστημίων της χώρας εξέθεσαν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα της χώρας και συμφώνησαν πως στηρίζουν τις εκδηλώσεις του Ε.Κ.ΠΑ....
και του Α.Π.Θ. στις 31 Μαΐου και ορίζουν την Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011, ημέρα κοινής δράσης και εκδηλώσεων για την υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και την υποστήριξη της εύρυθμης λειτουργίας του ενάντια στο κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που έντεχνα καλλιεργείται.

Άνευ προηγουμένου τα προβλήματα

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα τα ιδρύματα όλης της χώρας αφού οι περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης ξεπερνούν το 50%,ενώ σημαντικοί παράγοντες είναι η διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησης της έρευνας, η επί διετία καθυστέρηση έγκρισης ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων, καθώς και η διαρκή ασυνέπεια και αδιαφάνεια των εφαρμοζόμενων διαδικασιών.

Ακόμη η σύνοδος τονίζει τις συνεχείς παρεμβάσεις στην αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων, συχνά με αυθαίρετες και κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας οδηγίες από του υπ. Παιδείας αλλά και τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση και την απόπειρα αναστολής των εξελίξεων μελών ΔΕΠ, την αναστολή διορισμών κάθε κατηγορίας προσωπικού (εκπαιδευτικού, ερευνητικού, διοικητικού και τεχνικού) και την αδυναμία αναπλήρωσης ακόμη και των συνταξιοδοτούμενων

Η μη έγκριση λειτουργίας νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων ή ακόμα και η απλή τροποποίηση των υφισταμένων και η απόπειρα κατάργησης πανεπιστημιακών Τμημάτων δια δελτίων τύπου αλλά και οι αλληλοσυγκρουόμενες εγκυκλίοι του υπ. Παιδείας δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των ιδρυμάτων.

Από τη συζήτηση των πρυτάνεων δεν έλλειψε το θέμα της συνεχιζόμενης μείωσης των κονδυλίων της Φοιτητικής Μέριμνας που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία τους και την ίδια την ύπαρξή τους με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη λειτουργία της φοιτητικής λέσχης του ΑΠΘ.

Σημαντικότερη επένδυση η παιδεία

Η σύνοδος τονίζει με σαφήνεια και αποφασιστικότητα ότι τα δημοσιεύματα περί συγχωνεύσεων ή και καταργήσεων Τμημάτων και Πανεπιστημίων είναι ανυπόστατα αφού τα Πανεπιστήμια λειτουργούν υπέρ του δημόσιου συμφέροντος και της παιδείας του ελληνικού λαού και αποτελούν φυσικούς συμμάχους της κοινωνίας στην οποία αναφέρονται και λογοδοτούν.

Η σύνοδος δήλωσε πως "Η πανεπιστημιακή κοινότητα αναλαμβάνει την ηθική και πολιτική ευθύνη για τη λειτουργία των ιδρυμάτων, απέναντι σε κάθε ενορχηστρωμένη προσπάθεια απονομιμοποίησης και αμφισβήτησης του κύρους τους.
Στην περίοδο δημοσιονομικής κρίσης που διανύουμε, η σημαντικότερη επένδυση που οφείλει να κάνει η ελληνική Πολιτεία είναι η επένδυση στη γνώση και στην Παιδεία, ως αναγκαία προϋπόθεση εξόδου από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και προστασίας της κοινωνικής συνοχής."

alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: