Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Περικοπές επιδοτήσεων σε παραγωγούς για οφειλές στους ΤΟΕΒ και παράνομες υδροληψίες

Στο στάδιο των υπογραφών από τους συναρμόδιους υπουργούς βρίσκεται η υπό έκδοση κοινή υπουργική απόφαση που θα κάνει απλούστερη τη διαδικασία αδειοδότησης των αρδευτικών γεωτρήσεων. Εξάλλου περικοπές επιδοτήσεων θα υποστούν όσοι παραγωγοί δεν πληρώσουν τυχόν οφειλές για το αρδευτικό νερό.
Με αφορμή σχετική...ερώτηση που υποβλήθηκε στη Βουλή, από τον βουλευτή της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, διαβίβασε έγγραφο με το οποίο ενημερώνει ότι «το υπουργείο αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που υφίσταται και σε ό,τι αφορά στην έκδοση και ανανέωση των αδειών, ανέλαβε πρωτοβουλία να προωθήσει σχέδιο υπουργικής απόφασης προς το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, με το οποίο απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης των αρδευτικών γεωτρήσεων και μειώνεται το κόστος ανανεώσεων ειδικά για τους γεωργούς».

Ο κ. Σκανδαλίδης διευκρινίζει ότι η νομική ρύθμιση για τη διαδικασία αδειοδότησης των αρδευτικών γεωτρήσεων είναι ήδη ολοκληρωμένη και βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών από τους συναρμόδιους υπουργούς, αφού προηγήθηκαν διαβουλεύσεις με τις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες των συνεργαζόμενων υπουργείων.

Ο βουλευτής της ΝΔ είχε ζητήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης αλλά και αν κινδυνεύουν με περικοπή των κοινοτικών ενισχύσεων όσοι παραγωγοί έχουν εκκρεμότητες με τις άδειες χρήσης νερού.

Όπως απαντά, ο κ. Σκανδαλίδης, «εφόσον κατά τη διάρκεια των επιτόπιων ελέγχων, που θα διενεργηθούν στο 1% των εκμεταλλεύσεων των γεωργών που θα υποβάλουν αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης, διαπιστωθεί ότι υφίστανται υδροληψίες για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί άδεια και δεν έχει υποβληθεί αίτηση για την αδειοδότησή τους, οι γεωργοί θα υποστούν κυρώσεις στο πλαίσιο της Πολλαπλής Συμμόρφωσης, οι οποίες ανέρχονται, κατά κανόνα στο 3% των ενισχύσεων που δικαιούνται. Το ίδιο θα συμβεί και για γεωργούς, οι εκμεταλλεύσεις των οποίων συνδέονται με τα δίκτυα των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και δεν προσκομίζουν, κατά τον επιτόπιο έλεγχο, βεβαίωση ότι έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους».

Ο κ. Χαρακόπουλος, στην ερώτησή του προς το Υπουργείο είχε χαρακτηρίσει αδικαιολόγητες τις καθυστερήσεις στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2010 στους κτηνοτρόφους. Ανέφερε μάλιστα ότι οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι επί μήνες οι αρμόδιοι τους εμπαίζουν σχετικά με το πότε θα πληρωθούν.

Αναφορικά με την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2010 στους κτηνοτρόφους, ο υπουργός αναφέρει ότι στις 21.4.2011 πιστώθηκαν οι λογαριασμοί 57.660 παραγωγών με το ποσό των 72.337.586 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 70% της εξισωτικής αποζημίωσης. Επιπλέον στις 3.5.2011 πιστώθηκαν οι λογαριασμοί άλλων 9.118 παραγωγών με το ποσό των 10.291.504 ευρώ.

Ο κ. Σκανδαλίδης ενημερώνει επίσης πως «για όσους παραγωγούς δεν έχουν πιστωθεί ακόμη οι λογαριασμοί τους με το ποσό που δικαιούνται, αυτό οφείλεται στην έλλειψη των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους φακέλους τους. Προκειμένου όμως να ακολουθήσει η πίστωση των λογαριασμών τους, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συμπλήρωση των φακέλων τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: