Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΟΙ "ΑΚΤΗΜΟΝΕΣ" ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

Το πρόβλημα με τα λεγόμενα “ακτημονικά χωράφια” που κάθε χρόνο δίνονται σε ακτήμονες και “ακτήμονες” για να τα καλλιεργούν είναι γνωστό στους αρμόδιους της Ημαθίας πλην όμως κανείς δεν κάνει τίποτα και το αποτέλεσμα είναι να συνεχίζεται το πανηγύρι από το οποίο κάποιοι πλουτίζουν ενώ οι πραγματικοί ακτήμονες φυτοζωούν.
Ειναι σαφές ότι το καθεστώς αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να σχεδισαστεί εξ αρχής το θέμα της παραχώρησης των χωραφιών ξεκινώντας από τον ορισμό του ακτήμονα, την καλλιέργεια που πρέπει να βάλει ένας έκαστος, αν μπορεί να το παραχωρήσει σε άλλον με ενοίκιο κλπ.
Σήμερα, αυτό που...συμβαίνει είναι τραγικό και χαρακτηριστικό δείγμα της φαυλότητας που επικρατεί στη χώρα μας. Όποιος θέλει βαφτίζει τον εαυτό του ακτήμονα και μάλιστα όποιος θέλει δημιουργεί και έναν ακτημονικό σύλλογο. Αν δούμε ότι στα Τρίκαλα Ημαθίας υπάρχουν τέσσερις ακτημονικοί σύλλογοι και στα υπόλοιπα χωριά υπάρχουν από δυο τότε αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα είναι υπαρκτό και έχει ζουμί.
Πως ειναι δυνατόν να είναι ακτήμονας ένας που δηλώνει αγρότης με λίγα χωράφια αλλά ταυτόχρονα και παράλληλα να είναι έμπορος να έχει οικονομική ευμάρεια; Στην Ελλάδα είναι.
Πριν από δυο βδομάδες η αρμόδια υπηρεσία Πολιτικής Γης της αντιπεριφέρειας Ημαθίας ενημέρωσε τους συλλόγους ότι η διαδικασία διανομής των ακτημονικών χωραφιών σταματάει διότι κάποιοι σύλλογοι έκαναν ενστάσεις.
Οι ακτήμονες, πραγματικοί και μη, θορυβήθηκαν αφού χαλούσε η δουλειά με απρόβλεπτες συνέπειες. Μετά από παρέλευση δυο βδομάδων και κατόπιν πιέσεων οι ενστάσεις αποσύρθηκαν και η υπόθεση προχωρά κανικά αφού πλέον οι υπάλληλοι της πρώην Νομαρχίας Ημαθίας δεν έχουν λόγο να φοβούνται μήπως συμβεί καμιά στραβή. Φαίνεται ότι φοβούνται πολύ τη στραβή γιατί μπλοκάρισαν αμέσως την υπόθεση και προκαλεί θαυμασμό η γρηγοράδα τους.
Οι ενστάσεις αποσύρθηκαν αλλά το πρόβλημα παραμένει. Οι δημόσιες εκτάσεις στην συντριπτική πλειοψηφία τους δεν αποδίδονται σε αγρότες, δεν καλλιεργούνται από αγρότες αλλά από επιχειρηματίες αγρότες που έχουν πολλά δικαιώματα ρυζιού κυρίως και νοικιάζουν τα χωράφια κλπ.
Το θέμα ανοίγει και μένει ανοιχτό έως ότου να υπάρξει μια πειστική απάντηση από τον Κ. Καραπαναγιωτίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας ή από τον Περιφερειάρχη δεδομένου ότι θα τεθεί και σε επίπεδο περιφερειακού συμβουλίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: