Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ο ΣΕΒ ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΦΟΒΙΚΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, εκδήλωσε την αγωνία του για το αν η χώρα θα τα καταφέρει με όρους μνημονίου, ασκώντας μάλιστα έντονη κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν γίνεται ακόμη πιο σκληρή με τον δημόσιο τομέα. Διαβλέποντας ο κ. Δασκαλόπουλος τον ορατό κίνδυνο γι'αυτόν των εκλογών (αφού οι εκλογές μπορεί να μη βγάλουν κυβέρνηση αρεστή), πρότεινε .....
αντί αυτών τη λύση δημοψηφίσματος.Ένα φοβικό δημοψήφισμα όμως που καλεί τον κόσμο να επωμιστεί δικές τους ευθύνες και να αναλάβει την ευθύνη σε ένα εκβιαστικά διατυπωμένο ψευτοδίλλημα ή μένουμε στον μονόδρομο του μνημονίου ή αποφασίζουμε να καταστραφούμε με την έξοδο μας.Χαρακτηριστικό του λόγου και του ύφους του ήταν το α' πληθυντικό που χρησιμοποίησε.
Δείτε τι ακριβώς είπε:
“Ένα δημοψήφισμα θα προσδώσει με τον πιο άμεσο τρόπο στην κοινωνία συνολικά, τη δυνατότητα ν' αναλάβει τις ευθύνες της. Ο λόγος πρέπει τώρα να δοθεί στον ίδιο το λαό. Η κατάσταση δεν είναι απλώς αδιέξοδη, είναι οριακή για την ίδια την εθνική μας υπόσταση”.
Σύμφωνα με την πρότασή του, το ερώτημα στο δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι:

Προχωρούμε στον δρόμο που επιβάλλει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με τους όρους και με τις θυσίες, που απαιτεί η παραμονή μας στην ευρωζώνη; Είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλουμε το κόστος των αλλαγών, που απαιτούνται για να μην κατέβουμε από το τρένο της Ευρώπης;

Ή αποχωρούμε και πορευόμαστε πλέον μόνοι, χωρίς τους όρους, αλλά και χωρίς τα δισεκατομμύρια των εταίρων μας; Θέλει η κοινωνική πλειοψηφία να προκρίνει έναν δρόμο, που μας οδηγεί στο περιθώριο και την εθνικά υπερήφανη εξαθλίωση;”.

Οι θυσίες δεν φαίνεται να έχουν πιάσει τόπο. Η κρίση παραμένει χωρίς ορατή διέξοδο. Εξακολουθούμε να βουλιάζουμε, ενώ υποτίθεται ότι πασχίζουμε ν' αλλάξουμε”, ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος και πρόσθεσε:

“Η σιωπηλή πλειοψηφία βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση για το σήμερα, σε απόλυτη αβεβαιότητα για το αύριο, απρόθυμη ή ανήμπορη να συμβάλει σε οποιαδήποτε προσπάθεια”.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου απέδωσε την αποτυχία στο γεγονός ότι “αντιμετωπίσαμε με το μπαμπάκι κι όχι με το νυστέρι το καρκίνωμα, που ευθύνεται για την κρίση και τη διαιώνισή της: το κραταιό πελατειακό κράτος”.

Η παραγωγική οικονομία, πρόσθεσε, καταβάλλει αγόγγυστα το μερίδιο που της αναλογεί, "δεν είναι, όμως, διατεθειμένη να υποστεί αδιαμαρτύρητα κι άλλα έκτακτα χαράτσια κι άλλους φόρους κι άλλα βάρη, όταν βλέπει ότι αυτά πάνε για τη συντήρηση αυτού του κράτους των κομματικών πελατών, που καταχράται τους φόρους των πολιτών και αναδιανέμει στους εκλεκτούς του και στους επιτήδειους τον εθνικό πλούτο".

Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε “μεγάλο στρατηγικό λάθος” το γεγονός ότι δεν έγινε ο λαός κοινωνός όλης της αλήθειας. “Δεν του εξηγήσαμε επαρκώς πόσο τραγικά δύσκολη είναι η κατάσταση, πόσο επώδυνα τα μέτρα, που θα απαιτηθούν, πόσο μακρύς ο δρόμος μέχρι να ξανασταθεί στα πόδια της η χώρα”.

“Δεν είπαμε στην κοινή γνώμη πόσο παραπλανούν τα διάφορα σενάρια, που εμφανίζουν την αναδιάρθρωση του χρέους μας ως μία ανώδυνη έξοδο από την κρίση. Η αναδιάρθρωση, όποτε και αν έρθει, θα είναι λύση μόνο αν πρώτα έχουμε καυτηριάσει τις πηγές δημιουργίας των ελλειμμάτων και του χρέους. Διαφορετικά, η όποια αναδιάρθρωση θα ισοδυναμεί με εθνική χρεοκοπία”.

“Δεν εξηγήσαμε στην κοινή γνώμη πως δεν υπάρχει επιστροφή στην αναπτυξιακή φούσκα του χθες. Η σκληρότερη αλήθεια σήμερα είναι ότι είμαστε αναγκασμένοι να υποστούμε περαιτέρω μείωση του βιοτικού μας επιπέδου.

Να επιδείξουμε πολύ μεγαλύτερη υπομονή και επιμονή. Να μειώσουμε τις προσδοκίες μας και να οπλιστούμε ηθικά και ψυχικά, γιατί ο δρόμος θα είναι μακρύς. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα πεινάσουμε”.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σςςςςςςςςςςςςςς οι Ελληνες κοιμουντε.