Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΠΥΡΟΛΥΣΗ ΑΛΛΑ ΤΟ "ΜΑΖΕΨΕ". ΠΟΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ Η ΚΕΡΑΤΕΑ

Π. Στόμη
Μπορεί η ένταση στην Κερατέα να αποτελεί παρελθόν όμως το διάστημα αυτό την δημοτική αρχή αλλά και τους κατοίκους απασχολεί το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο δήμαρχος της Κερατέας στη συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος πρότεινε ως μοντέλο διαχείρισης την πυρόλυση.
Με αφορμή αυτό το γεγονός ο σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης Γιαννιτσών" κ. Σίσκος έκανε το εξής ερώτημα στην εκπρόσωπο της επιτροπής αγώνα της Κερατέας Π. Στόμη που ήταν ομιλήτρια στην εκδήλωση στα Γιαννιτσά και η απάντησή της ήταν γεμάτη ειδήσεις.
Ο κ. Σίσκος είπε:
"Ο Δήμαρχός σας κ. Λεβαντής έκανε μια πρόταση προς το Υπουργείο όπου αναφέρει να γίνει στην Κερατέα εργοστάσιο καύσης, πυρόλυση στα απορρίμματα. Ποια θα είναι η δική σας αντίδραση σ΄ αυτό;
Η Παγώνα Στόμη απάντησε: "Ξέφυγε αυτό. είναι πραγματικό ενδεχόμενο και συζητείται. Δυστυχώς, παλεύουμε όλοι για να αποτραπεί. Όπως είπα, ο αγώνας είναι παλλαϊκός και έχει όλα τα χρώματα. Δεν μιλάμε για την ηγεμονία κάποιας συγκεκριμένης αντίληψης είτε πολιτικής είτε τεχνολογικής. Όλα είναι ανοιχτά και όλα διακυβεύονται. Η δήλωση αυτή μαζεύτηκε μετά από μάχη που δόθηκε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και κατέληξε ότι η Κερατέα ως επίσημη δήλωση θα έχει το ξεκίνημα της παραδειγματικής και πλήρους συστήματος ανακύκλωσης και διαλογή στην πηγή.
Προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τα υπολείμματα από τη διαδικασία αυτή και για το κομμάτι που απομένει ζητά πίστωση χρόνου. Η δημοτική αρχή είπε ότι θα προκηρύξει πρόσκληση ανοιχτή εκδήλωση ενδιαφέροντος σε τεχνολογίες και ομίλους για να διαχειριστεί το υπόλειμμα.
Δηλαδή, μαζεύτηκε σαν τη πρόταση από τη μεριά του κινήματος, παραμένει όμως στο τραπέζι της συζήτησης. Θα το παλέψουμε δηλαδή, δεν είναι ληγμένο".

-Μπορείτε να δείτε και να ακούστε την κ. Στόμη ΕΔΩ
Η παραπάνω απάντηση της κ. Στόμη δηλώνει ότι η αρχική πρόταση του δημάρχου ήταν η καύση αλλά μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων την πήρε πίσω. Ωστόσο, το πρόβλημα υπάρχει αναφορικά με τη διαχείριση των υπολειμμάτων. Θα γίνει διαγωνισμός και θα επιλεγεί η καλύτερη και συμφερότερη πρόταση τόσο από οικονομικής όσο και από περιβαλλοντικής άποψης. Σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει στο θέμα αυτό το Κίνημα των κατοίκων που παραμένει σε εγρήγορση και αυτό είναι η μεγάλη παρακαταθήκη του τετράμηνου αγώνα που έδωσαν οι κάτοικοι της Κερατέας.

1 σχόλιο:

stomi είπε...

Καλησπέρα σας,

Καθώς οι ζωντανές συζητήσεις ασκούν μεγαλύτερη πίεση, ο προφορικός λόγος πάντα καταλήγει να έχει εσφαλμένες διατυπώσεις και παρερμηνείες (με λίγα λόγια γίνονται και λάθη), θα ήθελα να προβώ λοιπόν στις ακόλουθες διορθώσεις:
Το πρώτο που θα ήθελα να διορθώσω είναι πως δεν είμαι εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα των κατοίκων της Κερατέας όπως γράφει το κείμενο, αλλά απλό μέλος.
Το δεύτερο που θα ήθελα να διορθώσω είναι πως ο Δήμαρχος μας σε κάποια δήλωσή του ανέφερε ως ενδεχόμενη τεχνολογία και αυτήν της αεριοποίησης, αυτή η τεχνική εξάλλου είναι στις σκέψεις και στις συζητήσεις και κατοίκων. Ως ενδεχόμενη ανάμεσα σε αρκετές ενδεχόμενες. Παρόλα αυτά πρέπει να διευκρινίσω απόλυτα και προς διόρθωση των διατυπώσεων μου και ακριβή αποτύπωση των γεγονότων, ότι στη γενική συνέλευση η τελικά διατυπωμένη πρόταση που ακούστηκε δεν προκαθορίζει και δεν δεσμεύεται για καμιά τεχνολογία.
Το τρίτο λοιπόν που θα ήθελα να ανακαλέσω σαν συνέχεια όλων των παραπάνω είναι τον όρο «μάζεμα». Και μάλιστα να πω πως η οποιαδήποτε απόφαση, λαμβάνεται πάντα βασανιστικά μέσα από συζήτηση και διάλογο, όπως συνέβη και στην περίπτωση μας.
Όλη η Κερατέα εξακολουθεί να είναι ενωμένη στις προτάσεις και αποφάσεις της. Όλοι σκεπτόμαστε και προβληματιζόμαστε που είναι υγιές στοιχείο.

Ανακαλώ λοιπόν κρίσιμες διατυπώσεις που μπορεί να προκάλεσαν σύγχυση και παρερμηνείες.
Με συγχωρείται για την εκ των υστέρων διόρθωση κρίσιμων πλευρών, απλά έκρινα πως ήταν αναγκαία
Στόμη Παγώνα