Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΕΟΜ

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων δηλώνει αντίθετος με το νέο σχέδιο νόμου που αφορά στις δωρεές οργάνων γιατί, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στη δημιουργία του....
Φοβούμενοι ότι με το νέο αυτό σχέδιο νόμου, ο κόσμος θα δει αρνητικά τη δωρεά οργάνων, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων αντιδρούν σε 3 βασικά σημεία του νομοσχεδίου:

• Στη διεύρυνση του κύκλου των δοτών προκειμένου για ζώσες μεταμοσχεύσεις που προβλέπεται στο άρθρο 8, ενέχει τον ορατό κίνδυνο της εμπορευματοποίησης των.

• Στην επέκταση της δωρεάς σε άτομα με συναισθηματικό δεσμό, διότι θεωρούν ότι είναι αδύνατον με οποιοδήποτε τρόπο να κριθεί με αξιοπιστία η ύπαρξη του. Η εικαζόμενη συναίνεση που προβλέπει το άρθρο 9, ακόμα και σε χώρες που είναι νομοθετημένη, όπως στην Ισπανία, στην πράξη δεν χρησιμοποιείται και δεν αφαιρούνται ποτέ όργανα χωρίς την σύμφωνη γνώμη των συγγενών.

• Στη δημιουργία Οργανισμών Αφαίρεσης Οργάνων. Η αφαίρεση τους διεθνώς γίνεται από τις ομάδες των μεταμοσχευτικών κέντρων και σε καμία περίπτωση από τρίτους, οι οποίοι μάλιστα εργάζονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Ο ΕΟΜ τονίζει στην ανακοίνωσή του: "Η αύξηση των μεταμοσχεύσεων, που αποτελεί το κύριο μέλημα του οργανισμού, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενίσχυση του και των δομών που στηρίζουν τη μεταμόσχευση στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας".

Την ερχόμενη Τετάρτη 25 Μαΐου 2011, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής θα παραστεί ο ΕΟΜ, καθώς και άλλοι φορείς, να διατυπώσουν γραπτώς τις απόψεις τους για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: