Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΠΑΡΑΓΓΙ

Σε απόγνωση βρίσκονται οι σπαραγγοπαραγωγοί της χώρας μας, που βλέπουν το προϊόν τους να οδηγείται σε αφανισμό, καθώς η παραγωγή σπαραγγιών στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 40% τα τελευταία πέντε χρόνια. Όπως αναφέρει στη...Voria.gr ο πρόεδρος των σπαραγγοπαραγωγών Πέλλας-Ημαθίας, κ. Φώτης Μαντζούκης, σε λίγα χρόνια το σπαράγγι θα θεωρείται «μουσειακό είδος», δεδομένου ότι την προηγούμενη δεκαετία καλλιεργούνταν πάνω από 60.000 στρέμματα, ενώ σήμερα, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις δεν ξεπερνούν τα 30.000 στρέμματα.

Το σπαράγγι είναι ένα εξαγώγιμο προϊόν με κυριότερες αγορές τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελβετία και την Ιταλία. Μάλιστα, η γερμανική ήταν από τις βασικότερες αγορές για την απορρόφηση των ελληνικών σπαραγγιών, μέχρι τη στιγμή που οι Γερμανοί αποφάσισαν να αρχίσουν τη δική τους καλλιέργεια, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς τους.

«Οι Έλληνες παραγωγοί ζημιώθηκαν αρκετά όταν οι Γερμανοί ξεκίνησαν τη δική τους παραγωγή. Ωστόσο, τα προηγούμενα χρόνια, ήμασταν τυχεροί, καθώς τα γερμανικά σπαράγγια έβγαιναν στην αγορά 1,5 μήνα αργότερα από τα ελληνικά. Αυτό οφειλόταν στις υψηλές θερμοκρασίες που είχαμε στην Ελλάδα» επισημαίνει ο κ. Μαντζούκης.

Μεγαλύτερος εχθρός των σπαραγγοπαραγωγών, τα τελευταία χρόνια, είναι οι καιρικές συνθήκες, δεδομένου ότι η συγκομιδή τους προϋποθέτει υψηλές θερμοκρασίες. «Φέτος ο καιρός δεν μας ευνόησε καθόλου, καθώς την περίοδο της συγκομιδής η θερμοκρασία ήταν πολύ χαμηλή και καθυστερήσαμε να μαζέψουμε τα προϊόντα μας, με αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή να πουλάμε μαζί με τους παραγωγούς άλλων χωρών, με συνέπεια να μην είναι δυνατή η απορρόφηση των ελληνικών σπαραγγιών από τις ευρωπαϊκές αγορές» αναφέρει ο κ. Μαντζούκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Γερμανοί παραγωγοί δημιουργούν τεχνητά ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, ώστε να συλλέγουν τη σοδειά τους νωρίτερα, με αποτέλεσμα να ανταγωνίζονται τα ελληνικά. «Τα γερμανικά σουπερμάρκετ στηρίζουν τα ντόπια προϊόντα , ανεξάρτητα εάν αυτό τους συμφέρει οικονομικά» εξηγεί ο κ. Μαντζούκης.

«Εμείς, οι παραγωγοί, κάναμε ένα τεράστιο λάθος. Δεν επενδύσαμε στην ελληνική αγορά, καθώς τα προηγούμενα χρόνια το 95%-97% της παραγωγής μας, απορροφούσαν οι ευρωπαϊκές χώρες, και έτσι δεν υπήρχε λόγος να ασχοληθούμε με τη δική μας. Τότε, έπρεπε να προβληματιστούμε που οι Ελληνίδες νοικοκυρές δεν γνώριζαν το σπαράγγι, αλλά εμείς είχαμε εφησυχαστεί λόγω Γερμανίας. Τώρα τρέχουμε απεγνωσμένοι. Χρειάζεται χρόνο και υπομονή για να μάθουν οι Έλληνες το σπαράγγι, όμως οι σπαραγγοπαραγωγοί δεν έχουν διάθεση, είναι απογοητευμένοι» σημειώνει ο κ. Μαντζούκης.

Η απογοήτευση των παραγωγών είναι τόσο μεγάλη που οι περισσότεροι, βγάζουν τα σπαράγγια από τα χωράφια τους και στρέφονται σε νέες προσοδοφόρες καλλιέργειες. «Είναι λυπηρό, να αφανιστούν τα ελληνικά σπαράγγια. Είναι ένα πολύ θρεπτικό προϊόν με ευεργετικές ιδιότητες και είναι κρίμα να μην το τρώμε» υπογραμμίζει ο πρόεδρος.

Σήμερα, καλλιεργούνται σπαράγγια στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Καβάλας, Έβρου, Ξάνθης και Αιτωλοακαρνανίας.


Θρεπτικές ιδιότητες
Τα σπαράγγια χωρίζονται σε τρία είδη: σε άσπρα, ιώδη και πράσινα. Οι ευρωπαϊκές χώρες προτιμούν τα λευκά, γιατί είναι σαρκώδη και έχουν λεπτή γεύση, ενώ τα ιώδη σπαράγγια έχουν πιο φρουτώδη γεύση σε σχέση με τα λευκά. Στην Ελλάδα, επιλέγουμε τα πράσινα σπαράγγια, τα οποία είναι αρωματικά και πιο τρυφερά από τα υπόλοιπα.

Το σπαράγγι ως τρόφιμο είναι ευρέως γνωστό για τις διαιτητικές και διουρητικές ιδιότητες, καθώς περιέχει μια διουρητική ουσία, την ασπαραγγίνη. Ο Διοσκουρίδης το ονόμαζε «πετραίο ασπάραγγο» και πρότεινε αφέψημα. ρίζας σπαραγγιού για τη βελτίωση της ροής των ούρων, για τη θεραπεία των προβλημάτων των νεφρών, του ίκτερου και της ισχιαλγίας. Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες εντοπίζονται κυρίως στη ρίζα και τα τρυφερά του βλαστάρια.. Η θερμιδική του αξία θεωρείται χαμηλή (μόλις 26 θερμίδες τα 100 γραμμάρια)

Περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού (φρεσκοκομμένο περιέχει 90-95% νερό), μεταλλικά στοιχεία και αρκετές βιταμίνες όπως Β, C, και Ε, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και άλλα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: