Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ

Νομοθετικά μέτρα που αφορούν την υιοθεσία, την ανάδοχη οικογένεια, την προστασία των ανηλίκων και τη σύσταση Εθνικής Γραμμής Παιδικής Προστασίας, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Tύπου οι υπουργοί Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος και ..
Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης.

Έτσι, με νομοθετικές πρωτοβουλίες θα επισπευσθεί κατά πολύ ο χρόνος των υιοθεσιών και των διεθνών υιοθεσιών, ενώ αρμόδια επιτροπή έχει αναλάβει το όλο έργο η οποία θα εξετάσει ακόμη και το ενδεχόμενο υιοθεσίας από μονογονεϊκές οικογένειες ή και ομόφυλα ζευγάρια.

Επίσης, συντάσσεται σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα αφορά το θεσμό της αναδοχής. Όπως εξήγησε ο κ. Καστανίδης «αντί να επιβληθεί σ' έναν ανήλικο παραβάτη ένα αυστηρό αναμορφωτικό μέτρο, επιλέγεται μια οικογένεια, η οποία θα μπορούσε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα, αλλά να παίρνει υπό την προστασία της ένα παιδί που είναι κακοποιημένο, εγκαταλελειμμένο ή βρίσκεται στα όρια παραβατικής συμπεριφοράς και να αγκαλιάζει αυτό το παιδί αντί να το στέλνει είτε σε μέτρα αναμόρφωσης, είτε όταν είναι κακοποιημένο και εγκαταλελειμμένο να πηγαίνει ξανά στη γνωστή ιδρυματική λογική».

Ακόμη, με απόφαση των δύο υπουργών συστήνεται Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας για την ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των ανηλίκων, η οποία θα παρέχει, μεταξύ των άλλων, συμβουλευτική ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε ανηλίκους και γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Δίκτυο ο "Ορέστης" συστήνεται παράλληλα στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και Εγκληματικότητας (ΚΕΣΑΘΕΑ). Στο δίκτυο αυτό εντάσσονται και συνδέονται ηλεκτρονικά οι υπηρεσίες των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης που παρέχουν κοινωνική μέριμνα, φροντίδα και προστασία στους ανηλίκους οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο ή είναι παραβατικά άτομα.

Το δίκτυο "Ορέστης" θα συνεργάζεται με όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους στους οποίους θα συγκροτηθούν «ομάδες προστασίας ανηλίκων» που θα αποτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: