Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Bloomberg: Τον Μάιο, «κούρεμα» και 3ετές πάγωμα αποπληρωμών

Η Ελλάδα θα έπρεπε κανονικά να «γιορτάσει» την περασμένη εβδομάδα την συμπλήρωση ενός χρόνου με «μνημόνιο», ανακοινώνοντας ότι αρνείται να πληρώσει ένα μέρος των χρεών της, αναφέρεται σε άρθρο του αναλυτή Μάθιου Λιν, του Bloomberg, στο οποίο τονίζεται ότι «όσο νωρίτερα η Ελλάδα προχωρήσει σε «κούρεμα», τόσο καλύτερα θα είναι για όλους»...«Η καθυστέρηση οδηγεί σε μεγαλύτερα κουρέματα, και η οικονομική βιβλιογραφία μας υποδεικνύει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το κούρεμα, τόσο χειρότερες είναι οι οδύνες που το ακολουθούν. Η ζημιά που έχει προκληθεί στην ελληνική οικονομία είναι υπερβολικά μεγάλη. Και από τη στιγμή που εντός της ευρωζώνης είναι απαράδεκτη η άρνηση πληρωμών, μπορεί να αρχίσει μια λογική συζήτηση για την αποκατάσταση του κοινού νομίσματος» αναφέρει ο αρθρογράφος και προσθέτει:

«Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές στην αγορά έκαναν σαφές ότι η πλειονότητα των παραγόντων της αγοράς έχει ήδη καταλήξει ότι η ελληνική αναδιάρθρωση είναι ήδη συμφωνημένη υπόθεση».

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης χαρακτηριστικά ότι ακόμη και η προστασία έναντι των κινδύνων αγοράς ελληνικών ομολόγων δεν έχει και πολύ νόημα, επειδή μοιάζει «να ασφαλίζεις τον εαυτό σου έναντι της πιθανότητας να βρέξει στο Λονδίνο τον επόμενο χρόνο. Αυτό πρόκειται να συμβεί. Το μόνο ερώτημα είναι το πότε θα συμβεί».

Όσον αφορά τις επίσημες διαψεύσεις περί επικείμενης αναδιάρθρωσης τόσο από τους αξιωματούχους στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «πρέπει να σταματήσουν να προσποιούνται [...] διότι η κρίση χρέους της Ελλάδας διαρκώς χειροτερεύει. Η καθυστέρηση δεν αποτελεί επιλογή. Θα ήταν καλύτερα να επιβληθεί ένα 40% ή 50% απώλειας για τους κατόχους ομολόγων φέτος, παρά ένα 70% ή 80% απώλειας το 2013».

Αναφερόμενο «στην καταστροφική ζημιά που έχει προκληθεί στην ελληνική οικονομία», το δημοσίευμα αναφέρεται στην ανεργία και την ύφεση, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση παρ' όλα αυτά συνεχίζει να μειώνει τις δαπάνες, κάτι που ωστόσο χειροτερεύει την ύφεση, ενώ η ελληνική οικονομία πρέπει να αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά.

Τέλος, κρίνοντας απολύτως αναγκαία μια εις βάθος συζήτηση του ζητήματος στους κόλπους της ευρωζώνης, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «το σχέδιο Α» για την Ελλάδα είναι προφανές ότι δεν αποδίδει καθώς η Ελλάδα δεν δίνει δείγματα ανάκαμψης, οπότε πρέπει να στραφεί η ΕΕ στο «σχέδιο Β». Εάν δεν το πράξει, είναι δύσκολο να καταλάβουμε τί θα την οδηγήσει σ' αυτό, αναφέρει ο αρθρογράφος.

«Η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί το αναπότρεπτο, να ανακοινώσει κούρεμα 50% του χρέους της και να επιβάλλει τριετή αναστολή στις πληρωμές των τόκων. Στους κατόχους ομολόγων μπορούν να προσφερθούν πληρωμές στο μέλλον με άμεση σύνδεση με την οικονομική ανάπτυξη, ώστε καθώς η Ελλάδα θα ανακάμπτει, θα παίρνουν λίγα από τα λεφτά τους πίσω.

«Με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την αποπληρωμή του χρέους, η Ελλάδα θα μπορέσει να αρχίσει την αναδόμηση της οικονομίας της, επαναφέροντας την ζήτηση και επικεντρώνοντας στην δημιουργία ανταγωνιστικών εξαγωγικών επιχειρήσεων που είναι οι μοναδικές που μπορούν να την κάνουν να επιζήσει εντός της ευρωζώνης. Η υπόλοιπη Ευρώπη μπορεί να σταματήσει να δίνει μια χαμένη μάχη για την διάσωση της Ελλάδας από την πτώχευση, και να ξεκινήσει να ασχολείται σοβαρά με το πώς θα κάνει την ευρωζώνη να δουλέψει καλύτερο.

«Δεν έχει κανέναν νόημα να παρατείνουμε το επιθανάτιο άλγος περισσότερο – και σίγουρα όχι μέχρι την δεύτερη επέτειο από την προσφυγή στο πακέτο διάσωσης. Θα πρέπει να γίνει μέχρι τα τέλη Μαΐου, και στη συνέχεια όλοι θα μπορέσουν να προχωρήσουν μπροστά» καταλήγει το δημοσίευμα.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: