Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΗΦΘΗ: ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΤΕ (ΕΒΖ, ΕΛΒΙΖ, ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ)

Θ. Πανταλάκης
Πράσινο φως πήρε από τη γενική συνέλευση μετόχων η πώληση όλων των μη χρηματοπιστωτικών θυγατρικών της ΑΤΕbank. Με απλά λόγια πρόκειται να ξεκινήσει η αναζήτηση αγοραστών με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό και με σύμβουλο πώλησης για την Δωδώνη, την ΕΒΖ, την ΕΛΒΙΖ και την ΣΕΚΑΠ. Όπως έγινε γνωστό ήδη ανακοινώθηκε ο σύμβουλος για την πώληση της...Δωδώνη που είναι η Eurobank. Εν τω μεταξύ «αγώνα» για να πείσει τους μικρομετόχους να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,26 δισ. ευρώ της Αγροτικής Τράπεζας έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας, κ. Θ. Πανταλάκης. Στην έκτακτη γενική συνέλευση που έχει ξεκινήσει από τις 10.00 το πρωί της Παρασκευής, 29 Απριλίου, ο κ. Πανταλάκης απευθύνθηκε στους μικρομετόχους οι οποίοι εξέφραζαν ενστάσεις ως προς την τιμή της αύξησης της μετοχής με τα εξής λόγια:

«Πρέπει να καταλάβετε ότι σήμερα είναι μια μεγάλη στιγμή για την τράπεζα. Έχει προηγηθεί αγώνας 1 έτος και περισσότερο για να δοθεί προοπτική επιβίωσης στην Αγροτική Τράπεζα. Αυτή τη στιγμή ουσιαστική ψηφίζετε για την επιβίωση της Αγροτικής και θα πρέπει να σας ικανοποιεί το γεγονός ότι το δημόσιο, δηλαδή το κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά, στηρίζει την Τράπεζα» είπε ο κ. Πανταλάκης, συμπληρώνοντας ότι αυτή τη στιγμή τα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας, αν αφαιρεθούν τα 675 εκατ. ευρώ των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου ανέρχονται σε μόλις 2%.
Όπως είπε, οι μέτοχοι καλούνται να αντιμετωπίσουν μια τεράστια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σχεδόν δέκα φορές παραπάνω από τα ίδια κεφάλαια που έχει αυτή τη στιγμή που ανέρχονται σε 131 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, τόσο για τους όρους της αύξησης όσο και για το reverse split δεν υπάρχει καλύτερο σενάριο.
Σημειώνεται ότι η αύξηση θα γίνει αφού θα έχει προηγηθεί μείωση της ονομαστικής τιμής της μετοχής στο 0,60 ευρώ, με τιμή διάθεσης 1,07 ευρώ ανά μετοχή και σε αναλογία 13 νέες μετοχές προς κάθε μια παλαιά. Μετά την αύξηση ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (pro forma) θα διαμορφωθεί σε 12,54% από 7,4% σήμερα.
Ο κ. Πανταλάκης διάβασε στους μετόχους επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στην οποία αναφέρεται η κάλυψη του ποσοστού του δημοσίου και η δέσμευση της κυβέρνησης να διατηρήσει το ποσοστό αυτό 6 μήνες μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών προς διαπραγμάτευση.
Όπως ανέφερε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ο κ. Πανταλάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων, η Αγροτική θα παραμείνει στο δημόσιο τομέα. Ωστόσο, εξέφρασε την προσωπική του επιθυμία το δημόσιο να περιορίσει το ποσοστό του από 77% σήμερα τουλάχιστον στο 50% συν μια μετοχή, καθώς, όπως είπε, δεν χρειάζεται ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει την Αγροτική. Επίσης, έδωσε τεράστια έμφαση στην εξυγίανση της Αγροτικής. «Πρέπει να εξυγιανθούμε οπωσδήποτε γιατί από εμάς εξαρτάται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό θα πουληθούν όλες οι μη χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες του ομίλου της Αγροτικής. Πρέπει να καταλάβετε ότι η τράπεζα είναι υπό καθεστώς επιτήρησης και της επιβάλλεται η πώληση περιουσιακών στοιχείων. Ούτε εγώ, ούτε ακόμη οι υπουργοί δεν είναι αυτεξούσιοι και αυτοπροσδιοριζόμενοι. Το διοικητικό όργανο που λαμβάνει αυτή τη στιγμή τις αποφάσεις για την Αγροτική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ΕΚΤ και η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ευτυχώς ενέκρινε το αίτημά μας για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου» είπε ο κ. Πανταλάκης, λέγοντας ότι η τράπεζα θα εξυγιανθεί και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να θέσει εμπόδιο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αρχισε το ξεπουλημα .

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να βρεθεί κάποιος να την αγοράσει.Στους φορολογούμενους μην έρθει ο λογαριασμός μόνο!

Ανώνυμος είπε...

Ξεπούλημα σε τι; Σε υπερχρεωμένες και μη βιώσιμες-πλήν Δωδώνης- επιχειρήσεις;Αν ενδιαφέρονται τόσο πολλοί κάποιοι (χρυσοπληρωμένοι υπαλληλίσκοι)ας κάνουν κολλεγιά με τους παραγωγούς, ας βάλουν τα φράγκα, και ας τις αγοράσουν. Όχι να πληρώνουμε μια ζωή εμείς με τους φόρους μας τα ελλείματα τους.