Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

TON MΑΪΟ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Την ώρα που η τιμή του πετρελαίου κίνησης σκαρφαλώνει σημειώνοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, πλησιάζει και η περίοδος που θα κορυφωθούν οι αγροτικές εργασίες για την εαρινή σπορά.
Αυτός είναι και λόγος που με ανυπομονησία περιμένουν οι αγρότες την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, που, ενώ είχε προγραμματιστεί για...τον Απρίλιο, πιθανότατα θα δοθεί τον Μάιο.

Οι εκκρεμότητες του 2009
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχου των ενστάσεων που εκκρεμούσαν από την περυσινή επιστροφή του ειδικού φόρου για τα καύσιμα των αγροτών. Σύμφωνα με πηγές από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι παραγωγοί που υπέβαλαν ενστάσεις, είτε δεν είχαν πάρει καθόλου χρήματα είτε έγινε λάθος στα ποσά που δικαιούνται. Μετά το πέρας των ελέγχων και των διορθώσεων, είναι περίπου 10.000 άτομα σε ολόκληρη την Ελλάδα που θα λάβουν τα χρήματά τους.
Στην ερώτηση «πότε θα μπουν τα λεφτά;» τα αρμόδια στελέχη απαντούν «μαζί με την επιστροφή φόρου για το 2010». Αυτές τις μέρες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ επεξεργάζεται τα τελικά στοιχεία, τα οποία θα στείλει στο ΚΕΠΥΟ, που είναι και υπεύθυνο για τον υπολογισμό των ποσών ανά δικαιούχο, με βάση τον αυξημένο ειδικό φόρο που ίσχυσε για το 2010. Εκτιμάται ότι από τη στιγμή που αποσταλούν τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών, η όλη διαδικασία δεν θα διαρκέσει πάνω από ένα μήνα, αν και η πρότερη εμπειρία έχει δείξει ότι μπορεί να καθυστερήσει πολύ περισσότερο. Η αλήθειαείναι ότι η σχετική, διαδικασία ξεκινά νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι κι έτσι το πιο πιθανό είναι να έχουν πιστωθεί τα χρήματα μέχρι τον Μάιο, καθ’ ότι μεσολαβεί και το Πάσχα.

Τα προβλήματα
Δύο ήταν τα σημαντικότερα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν και να διορθωθούν. Το πρώτο οφειλόταν σε λάθος Αριθμό Μητρώου του ΟΓΑ και το δεύτερο αφορά Νέους Γεωργούς που εισήλθαν στη γεωργική δραστηριότητα μόλις πέρυσι.

Το πρόβλημα ήταν ότι την εποχή που δόθηκε η επιστροφή του φόρου για το πετρέλαιο, οι Νέοι Γεωργοί δεν είχαν ακόμα ενταχθεί στο ασφαλιστικό ταμείο του ΟΓΑ. Όσοι «σκόνταψαν» στους δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν είδαν το πράσινο φως για πληρωμή τον Μάιο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

pote ua plyrouoyme