Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

"ΖΩΝΤΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ" ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

«Στη Ζωντανή Βιβλιοθήκη τα βιβλία δεν είναι χάρτινα. Είναι άνθρωποι με διάθεση να μοιραστούν την δική τους προσωπική εμπειρία με τους αναγνώστες τους, με στόχο να καταπολεμήσουν τις κοινωνικές διακρίσεις, να σπάσουν τα στερεότυπα και να ενισχύσουν την προώθηση της ποικιλομορφίας.»....
Πρόκειται για μια ιδέα που ξεκίνησε πριν από περίπου ενάμισι χρόνο απο ομάδα εθελοντών με στόχο να εκπαιδεύσει κάθε ενδιαφερόμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων. Σήμερα η ομάδα αυτή αποτελείται από 50 και πλέον άτομα με διαφορετικές εμπειρίες, πρόσφυγες, gay, λεσβίες, ρομά, μουσουλμάνους, ανθρώπους με αναπηρία.

Στις εκδηλώσεις της Ζωντανής Βιβλιοθήκης στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, στο καφέ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων αλλά και στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, εκατοντάδες αναγνώστες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τα "ζωντανά βιβλία", να ακούσουν τις ιστορίες τους αλλά και να τους κάνουν ερωτήσεις, για να συνειδητοποιήσουν τα στερεότυπα που έχουν υιοθετήσει για κάποιες ομάδες συνανθρώπων μας και να έρθουν τελικά αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις τους.

Μια μέρα πριν την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού (21/3), την Κυριακή 20 Μαρτίου, διοργανώνεται μία ακόμα Ζωντανή Βιβλιοθήκη, στον "Ελεύθερο Χώρο Βοτανικός Κήπος" στην Πετρούπολη (Πλατεία Αγ. Δημητρίου), από τις 12.00 ως τις 17.00.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το: www.livinglibrary.gr

Πώς λειτουργεί η Ζωντανή Βιβλιοθήκη

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη αντιστρέφει την ιδέα μιας παραδοσιακής βιβλιοθήκης, προσφέροντας για δανεισμό ανθρώπους και όχι βιβλία. Η καινοτόμος αυτή ιδέα δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους από διαφορετικές προελεύσεις να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με «αναγνώστες/αναγνώστριες» που ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με την ποικιλομορφία.

Μέσα από τη «βιβλιογραφία», της Ζωντανής Βιβλιοθήκης έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε το Ζωντανό Βιβλίο με το οποίο θα θέλατε να συναντηθείτε και να συνομιλήσετε για 20 λεπτά.

Αν δεν μιλάτε τη γλώσσα του Ζωντανού Βιβλίου η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα σας παράσχει ένα Ζωντανό Λεξικό (διερμηνέα) κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.
Μπορείτε να ξεκινήστε τη συζήτηση με μικρή παρουσίαση του εαυτού σας και να θέσετε στο δανεισμένο βιβλίο ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή του και τις αξίες του.

Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να μάθετε αν όσα πιστεύετε για τους Μουσουλμάνους, τις λεσβίες ή τα άτομα με αναπηρία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του Ζωντανού σας Βιβλίου.

Ο αναγνώστης οφείλει να επιστρέψει το Ζωντανό Βιβλίο στην ίδια πνευματική και φυσική κατάσταση που το δανείστηκε. Δεν επιτρέπεται να προκαλέσει ζημιά σε ένα Ζωντανό Βιβλίο, να του τσαλακώσει τις σελίδες ή να θίξει την αξιοπρέπειά του/της με οποιονδήποτε τρόπο.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: