Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ανοικτό κάλεσμα για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Στρατιωτικές Δαπάνες

Δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης:

Η 12η Απριλίου 2011 έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Στρατιωτικές Δαπάνες. Ένα παγκόσμιο δίκτυο οργανώσεων και ατόμων σχεδιάζει και οργανώνει εκατοντάδες τοπικές δράσεις.....
κάθε είδους σε όλον τον κόσμο για να δηλώσει την αντίθεσή του στη διαρκή αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και να απαιτήσει την άμεση και δραστική μείωση των κονδυλίων που κατευθύνονται προς την ενίσχυση της πολεμικής βιομηχανίας.

Η συγκεκριμένη μέρα αποτελεί μια καλή ευκαιρία ανάδειξης του καταστροφικού χαρακτήρα των στρατιωτικών δαπανών για την ελληνική, αλλά όχι μόνο, οικονομία. Φυσικά, στις δαπάνες αυτές πολύ σπάνια υπολογίζονται τα μη οικονομικά τους αποτελέσματα, δηλαδή οι συνέπειές τους για τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται με τη χρήση των όπλων που αγοράζονται, αλλά και η συσχέτισή τους με την ανάπτυξη και τη διαιώνιση εθνικιστικών και ρατσιστικών ιδεολογιών και συμπεριφορών. Οι πολεμικοί εξοπλισμοί, λοιπόν, σκοτώνουν και δηλητηριάζουν με πολλούς τρόπους: κατασπαταλούν πόρους που θα έπρεπε να δαπανώνται για κοινωνικά ωφέλιμες υπηρεσίες (υγεία, εκπαίδευση κ.ά.), συντηρούν μισανθρωπικές ιδεολογίες, καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον όταν δοκιμάζονται και εξαλείφουν κάθε ίχνος ζωής όταν χρησιμοποιούνται, οδηγούν εθνικές οικονομίες όπως η ελληνική σε αδιέξοδο κ.λ.π.

Ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης (ΣΑΣ) και το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO) καλούν όλες τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις και άτομα να σχεδιάσουμε μαζί την ελληνική συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Στρατιωτικές Δαπάνες, την Τετάρτη 23 Μαρτίου στις 20.30 στο Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 13 Α, Εξάρχεια).

Την πρωτοβουλία πήρε το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης (IPB) και το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών (IP) με το ακόλουθο διεθνές κάλεσμα (περισσότερα στο: www.demilitarize.org):

Μόνο το 2009, οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών: 1.53 τρις δολάρια! Δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε αμέτρητες κρίσεις στον σημερινό κόσμο (φτώχεια, πείνα, έλλειψη εκπαίδευσης, κακή ιατρική μέριμνα, περιβαλλοντικά ζητήματα), είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος που να εστιάζει στο τι ΕΙΝΑΙ σημαντικό: οι ανθρώπινες ζωές και οι ανάγκες τους. Είναι πράγματι στο χέρι μας... αν όχι εμείς, τότε ποιος; Όμως πρέπει να δράσουμε ΤΩΡΑ!

Οργανώνουμε την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Στρατιωτικές Δαπάνες στις 12 Απριλίου 2011 για να συμπέσει με τη δημοσίευση των νέων ετήσιων στοιχείων για τις στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως από το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Την ημέρα αυτή, άνθρωποι σε όλες τις ηπείρους θα ενωθούμε σε κοινές δράσεις για να στρέψουμε την προσοχή του κόσμου, των πολιτικών και των ΜΜΕ στα κόστη των στρατιωτικών δαπανών και στην ανάγκη για νέες προτεραιότητες. Εκδηλώσεις σαν κι αυτές θα μας βοηθήσουν να χτίσουμε ένα διεθνές δίκτυο για το θέμα αυτό.

Έλα μαζί μας αυτή την ιστορική Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Στρατιωτικές Δαπάνες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: