Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Δ/ΝΤΗΣ ΕΥΘ. ΦΛΙΤΟΥΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Αποκαλυπτικός ήταν στη σημερινή ραδιοφωνική συνέντευξή του ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Φλιτούρης σχετικά με τις συγχωνεύσεις των γυμνασίων, την πολιτική του Υπουργείου παιδείας που προωθεί τις μεγάλες σχολικές μονάδες και πιο συγκεκριμένα για το έγινε για το Γυμνάσιο Τρικάλων και τι προοπτική διευθέτησης του προβλήματος υπάρχει μετά την δική του πρόταση για συγχώνευση με το γυμνάσιο Κορυφής.
Ο διευθυντής εκπαίδευσης Ημαθίας εξ αρχής εξιστόρησε τι μεσολάβησε μεταξύ του ιδίου και του δημάρχου Αλεξάνδρειας τονίζοντας ότι το έγγραφο..που του απέστειλε την 1η Φεβρουαρίου ήταν η εγκύκλιος του υπουργείου το οποίο έθετε ένα ασφυκτικό και δεσμευτικό πλαίσιο όπως είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε και ξεκαθάρισε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι όσες συναντήσεις και να γινόταν με το δήμαρχο ή με τους φορείς της περιοχής η πρότασή του θα ήταν η ίδια, δηλαδή θα πρότεινε τη συγχώνευση του γυμνασίου Τρικάλων με της Κορυφής. Το ίδιο έγινε, είπε, με τη Νάουσα που όταν πήγα στη συγκέντρωση που διοργάνωσε ο δήμαρχος. «Μου παρουσίασε το ομόφωνο ψήφισμα του συμβουλίου του που έλεγε ότι δε θέλει να κλείσει κανένα σχολείο. Εγώ τους εξήγησα ποια είναι η πολιτική του υπουργείου και έκανα την πρόταση να κλείσει το γυμνάσιο Μαρίνας». Τόνισε ότι η όλη διαδικασία έγινε για να εξηγηθεί στον κόσμο η απόφασή του, ή να χρυσώσει το χάπι όπως του επισήμανα και απάντησε καταφατικά.
Ο κ. Φλιτούρης απαντώντας στις ερωτήσεις των Καραλιόπουλου και Μόχλα είπε ότι η δική του θέση είναι να γίνουν μεγάλες σχολικές μονάδες γιατί έτσι θα παρέχεται καλύτερη εκπαίδευση στους μαθητές. Στο εύλογο ερώτημα γιατί δεν προτείνατε τη συγχώνευση των γυμνασίων Πλατέος, Τρικάλων και Κορυφής σε ένα διδακτήριο, αυτό της Κορυφής» που του έκανα απάντησε επίσης αφοπλιστικά: «Δεν επαρκούσαν οι αίθουσες, χρειάζονταν άλλες τρεις που αν υπήρχαν θα το πρότεινα».
Ερχόμενοι στο ζήτημα της κατάργησης του Γυμνασίου Τρικάλων ο κ. Φλιτούρης είπε ότι πρότεινε αυτό που πιστεύει ως ορθό να συμβεί και συμπλήρωσε ότι «συμπλήρωσα και εναλλακτική πρόταση».
Η εναλλακτική πρόταση του διευθυντή β΄βάθμιας εκπαίδευσης ήταν να καταργηθεί το Γυμνάσιο Πλατέος δεδομένου ότι υπάρχουν στοιχεία ότι την ερχόμενη σχολική σαιζόν θα προκύψει πρόβλημα χώρου μιας και θα αυξηθεί η δυναμικότητα των μαθητών από τους 150 που έχει τώρα.
Η πρόταση λοιπόν του κ. Φλιτούρη ήταν να καταργηθεί το γυμνάσιο του Πλατέος και να μοιραστούν οι μαθητές στα γυμνάσια Τρικάλων και Κορυφής.
Στο εύλογο ερώτημα που του έθεσα, ο διευθυντής της Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης είπε: «Δεν το σκέφτηκα, είναι ωραία ιδέα».
Η ερώτηση-πρόταση μου την οποία ο κ. Φλιτούρης βρήκε ωραία και την ποία θα έπρεπε οι Πασόκοι τοπικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσής να σκεφτούν εάν δεν ήταν προσκολλημένοι στην κυβερνητική πολιτική,αυτή της λογιστικής περικοπής, ήταν:

Του επισήμανα πως το πρόβλημα χώρου στο γυμνάσιο Πλατέος που ΘΑ δημιουργηθεί μπορεί να αξιοποιηθεί από το ίδιο μεταβάλλοντας την πρότασή του και να προτείνει να παραμείνουν σε λειτουργία όλα τα Γυμνάσια με την εξής προϋπόθεση:
-Την ερχόμενη σχολική χρονιά να συνεχίσει να λειτουργεί το Γυμνάσιο Πλατέος με την ίδια χωρητικότητα, τους 150 μαθητές και πέραν αυτών να μην εγγράψει κανέναν άλλον.
-Οι μαθητές του Κλειδίου, Πλατάνου, Πρασινάδας να εγγραφούν στο Γυμνάσιο Τρικάλων.
-Οι μαθητές από το Λιανοβέργι- Παλιοχώρι να εγγραφούν στην Κορυφή.
Τα παραπάνω μπορεί να γίνουν με μια απλή εγκύκλιο του ιδίου του διευθυντή όπως έκανε προ δεκαπενταετίας ο τότε διευθυντής Λιλιόπουλος που καθόρισε το σχολείο υποδοχής και εγγραφής των χωριών Κλειδί, Πρασινάδας και Πλατάνου στην Κορυφή.
Δηλαδή, την ανακατανομή να την κάνει ο ίδιος και με δική του πρωτοβουλία και αυτομάτως και τα τρία σχολεία αποκτούν μαθητικό δυναμικό που θα καθιστά βιώσιμα.
Το Γυμνάσιο Πλατέος θα συνεχίσει να έχει τους 150 μαθητές, το Γυμνάσιο Τρικάλων θα αποκτήσει περί του 75-80 και το Γυμνάσιο Κορυφής θα αποκτήσει περί τους 90. Απλά πράγματα που όμως ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δε σκέφτηκε και περιορίστηκε να λειτουργήσει στη βάση της εγκυκλίου…
Η πρόταση που έκανα είναι ξεκάθαρη και άμεσα εφαρμόσιμη και είμαι βέβαιος ότι μπορεί να λύσει το ζήτημα της ύπαρξης των τριών γυμνασίων και της λειτουργίας τους όπως πρέπει.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συμπέρασμα: Το έγγραφο που έστειλε το απέκρυψε ο Δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος εσκεμμένα και το Γυμνάσιο Τρικάλων θα έκλεινε ούτως ή άλλως. Κάποιοι λοιπόν είναι ενσυνείδητα ΨΕΥΤΕΣ και κάποιοι τζάμπα φωνάζουν για το Σχολείο. Όσο για την πρόταση , δεν ευσταθεί και πολύ γιατί με 160 μαθητές λειτουργεί της Κορυφής.