Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Ο ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ

Μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν πιλοτικά οι πρώτοι 7 νέοι σταθμοί διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας οδού, εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις στον διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Υποδομών Γ. Μαγκριώτη,...
Ο διαγωνισμός αφορά συμφωνία - πλαίσιο για την "προμήθεια υπηρεσιών λειτουργίας διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας οδού". Δηλαδή ιδιώτες θα αναλάβουν, για λογαριασμό της Εγνατίας Α.Ε., τη λειτουργία των σταθμών και την είσπραξη των διοδίων.

Ο υφυπουργός επανέλαβε πως μέχρι το τέλος Μαρτίου θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των τραπεζών και των εταιρειών που συμμετέχουν στα σχήματα των συμβάσεων παραχώρησης. Έταξε δε σημαντικές μειώσεις των τιμών των διοδίων για τα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων που είναι υπό κατασκευή, π.χ. Κόρινθος - Πάτρα, και ακόμη μεγαλύτερες στις περιπτώσεις που ο αυτοκινητόδρομος βρίσκεται στα χαρτιά, π.χ. της Κεντρικής Ελλάδας, ο οποίος θα συνδέει την ΠΑΘΕ έξω από τη Λαμία με την Εγνατία. Τη διαφορά θα καλύψει το Δημόσιο μέσω των μελλοντικών εσόδων από τα διόδια που προβλέπουν οι συμβάσεις.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης εκπρόσωποι κοινοπραξιών έλεγαν ότι ο αριθμός των οδηγών που αρνούνται να καταβάλουν διόδια έχει μειωθεί. Μετά την παραγγελία τους ο υπουργός Υποδομών έσπευσε να ποινικοποιήσει την άρνηση πληρωμής μετατρέποντάς τη σε αδίκημα του ΚΟΚ. Το υπουργείο Υποδομών φαίνεται πως ανακάλυψε την κακή κατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου και, όπως είπε ο γραμματέας Συγχρηματοδοτούμενων Έργων Σ. Λαμπρόπουλος, θα δημοπρατηθούν 60 μελέτες και μέχρι τέλους του έτους θα έχουν ξεκινήσει οι παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, πριν από την παράδοση της εκμετάλλευσης των οδικών αξόνων στους ιδιώτες, μέρος από την είσπραξη των διοδίων, εκτός της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού, κατευθυνόταν σε βελτιώσεις του δευτερεύοντος οδικού δικτύου.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: