Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του το διεθνές συνέδριο με θέμα «Δημόσιο χρέος και πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη - Η απάντηση της Αριστεράς», που διοργάνωσαν ο ΣΥΝ, το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το Ινστιτούτο «Ν. Πουλαντζάς» και το Transform! Europe....
Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη συντονισμού των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προς την κατεύθυνση της κινητοποίησης του κόσμου.

Ο Πέδρο Πάες αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Τράπεζας του Νότου που οργανώθηκε για να βοηθηθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι. Ο Χοσέ Λουίς Σεντέγια, από το Κ.Κ. Ισπανίας αναφέρθηκε στην ανεργία και στην επισφαλή εργασία. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Μίκαελ Σλεχτ, επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής της Κ.Ο. του Die Linke. Οπως τόνισε, οι μισθοί των Γερμανών μειώνονται συνεχώς όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Γάλλος Φρανσουά Ντελαπιέρ είπε ότι «η κρίση του δημόσιου χρέους δεν είναι πρόβλημα, αλλά το αποτέλεσμα της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής».

Ο Γιάννης Δραγασάκης υπέβαλε σειρά προτάσεων για έξοδο από την κρίση. Μεταξύ άλλων είπε ότι πρέπει να γίνει απευθείας δανεισμός των κρατών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να δημιουργηθεί κοινός μηχανισμός δανεισμού για την έκδοση ευρωομολόγου, το οποίο υπό όρους και προϋποθέσεις, θα μπορούσε να περιορίσει τη δύναμη των αγορών να κερδοσκοπούν με τις διαφορές επιτοκίων.

Ο Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση ότι έχει ξεχάσει την έννοια της διαπραγμάτευσης. Οπως είπε: «Δεν είναι στη λογική τους η διαπράγματευση. Στη λογική τους είναι να τα πάνε καλά με τις αγορές. Οι αγορές όμως δεν έχουν ηθική, δεν έχουν όρια».

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: