Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΟΙ ΠΡΩΪΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο εξαπόλυσης στρατιωτικών πληγμάτων εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι εντός της ημέρας, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα τα ξημερώματα την επιβολή..
ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, απόφαση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις της βορειοαφρικανικής χώρας, όπου οι μάχες συνεχίζονται.
11.32 ΝΑΤΟ: Εντός της ημέρας συναντώνται οι πρεσβευτές των 28 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν τη στάση τους απέναντι στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ενέκρινε τη χρήση στρατιωτικής δύναμης στη Λιβύη και κήρυξε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα. Οποιαδήποτε νατοϊκή επιχείρηση θα πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των κρατών-μελών του οργανισμού, αλλά Τουρκία και Γερμανία έχουν ταχθεί ενάντια στο ενδεχόμενο μιας συμμαχικής επέμβασης.

11.22 Τουρκία: Η Τουρκία καλεί σε άμεση κήρυξη εκεχειρίας στη Λιβύη και δηλώνει αντίθετη στην ξένη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεν δεσμευτική την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά επέμεινε στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης. Η Τουρκία το μοναδικό μουσουλμανικό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ έχει επανειλημμένα ταχθεί ενάντια στην ξένη στρατιωτική επέμβαση.

11.12 Βεγγάζη: “Ο λιβυκός στρατός θα περικυκλώσει, αλλά δεν θα εισβάλει στη Βεγγάζη, και ειδικές δυνάμεις θα σταλούν για να αφοπλίσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις υπό τον έλεγχο των οποίων βρίσκεται η πόλη. Παράλληλα ο στρατός θα διευκολύνει την απομάκρυνση των κατοίκων”. Οι παραπάνω δηλώσεις ανήκουν σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera στον γιο του Καντάφι, Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι.

11.00 Μια γυναίκα, η οποία είναι μεταξύ των τεσσάρων δημοσιογράφων της εφημερίδας New York Times, τα ίχνη των οποίων έχουν χαθεί στη Λιβύη, συνελήφθη και θα αφεθεί ελεύθερη, δήλωσε σήμερα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ένας από τους γιους του Λίβυου ηγέτη, ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι. Ωστόσο δεν κατονόμασε τη δημοσιογράφο και συνεπώς δεν επιβεβαιώθηκε εάν πρόκειται για τη φωτογράφο Λίνσεϊ Αντάριο. Ο Λευκός Οίκος έχει απευθύνει έκκληση στις λιβυκές αρχές να προστατεύσουν τους τέσσερις δημοσιογράφους. Ο γιος του Καντάφι τόνισε ότι οι Λίβυοι διάκεινται ευνοϊκότερα απέναντι στους Αμερικανούς απ΄ό,τι στους Ευρωπαίους δημοσιογράφους επειδή αρχικά η Ουάσινγκτον δεν ζήτησε στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης. Ωστόσο, χθες, οι Αμερικανοί ψήφισαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπέρ της απόφασης για στρατιωτική επέμβαση.

10.53 Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη θα ξεκινήσουν “εντός ολίγων ωρών” με τη συμμετοχή Γάλλων δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν. Χαρακτήρισε την επέμβαση ως “μια στρατιωτικού χαρακτήρα επιχείρηση για να προστατευθεί ο λιβυκός λαός και να του επιτραπεί να φθάσει στην ελευθερία και για να ανατραπεί το καθεστώς Καντάφι” και δήλωσε απογοητευμένος από τη στάση της Γερμανίας.

Νορβηγία και Δανία έχουν επίσης δηλώσει έτοιμες να συμβάλουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με την υπουργό Εξωτερικών της τελευταίας να κάνει λόγο για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16. Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη, αποκλείοντας τη συμμετοχή της σε δύναμη κρούσης. Το Κατάρ ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.

10.42 Η Λιβύη έκλεισε τον εναέριο χώρο της σε κάθε μετακίνηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol) η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Τρίπολης ανακοίνωσε ότι "μέχρι νεωτέρας απόφασης" δεν θα δεχτεί κανένα αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της Λιβύης. Η πληροφορία προέρχεται από τις αρχές της Μάλτας.

10.30 Μισράτα: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της πόλης Μισράτα, που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, από δυνάμεις πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών από το βράδυ της Πέμπτης “εκατοντάδες βόμβες κάθε είδους πέφτουν στην πόλη” ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των θυμάτων. Αντικρουομένες ήταν οι χθεσινές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη καθώς το καθεστώς Καντάφι ισχυριζόταν ότι την έχει καταλάβει, ενώ η αντιπολίτευση το διέψευδε.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: