Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Μεγάλη κινητοποίηση με τη συμμετοχή μαθητών, γονέων και καθηγητών των γυμνασίων Επισκοπής και Μαρίνας Ναούσης, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο συγχωνεύσεων ή κλεισίματος των γυμνασίων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο δημαρχείο Νάουσας.
Διαβάστηκαν τα ψηφίσματα των γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, ενώ στη συνέχεια η κ. Καρυδά...διάβασε το ψήφισμα που ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Νάουσας. Παρόντες ήταν , οι αντιδήμαρχοι Νάουσας Μαρία Καρυδά και Παύλος Αδαμίδης (αντικαθιστώντας το δήμαρχο Νάουσας Τάσο Καραμπατζό που βρισκόταν στην Αθήνα, σε σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας με την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου), η περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Δώρα Μπαλτατζίδου, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ίλια Ιωσηφίδου, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας με επικεφαλής τον πρόεδρο Σάκη Τσίτση, εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Ημαθίας και καθηγητές, μέλη του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάουσας, μέλη του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Νάουσας.

Το ψήφισμα της κοινής συνέλευσης συλλόγων γονέων γυμνασίου – δημοτικού σχολείου και κατοίκων Επισκοπής
«Όσοι πήραμε μέρος στην λαϊκή συνέλευση 21/2/2011 στην Επισκοπή δηλώνουμε ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τις αποφασισμένες από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων, συμπτύξεις τμημάτων. Θεωρούμε ότι η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης θα έχει δραματικές συνέπειες στη μόρφωση των παιδιών μας και θα οδηγήσει σε πληθωρικά τμήματα των 30 μαθητών.

Οι προτάσεις αυτές ακολουθούν μια σκληρή λογιστική γραμμή προκειμένου να «πιαστούν» οι στόχοι του Μνημονίου και της Τρόικα που προϋποθέτουν τη δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών και που μαθηματικά οδηγούν σε περικοπές των δαπανών και για την παιδεία. Η σκληρή αυτή λιτότητα θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών της και θα δημιουργήσει το «φθηνό» σχολείο της αγοράς. Φθηνό για το κράτος και τους Καλλικρατικούς Δήμους και ακριβό για τους γονείς και τα παιδιά τους. Μαθητές και σχολεία θα κατηγοριοποιηθούν, ενώ οι γονείς θα βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για τα πιο βασικά που χρειάζεται ένα σχολείο για να λειτουργήσει.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν έχει φυσικά σχέση με το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής», αλλά με το πρώτα οι περικοπές. Τα σχολεία δεν είναι «προβληματικές επιχειρήσεις». Δεν μπορεί να επικρατεί η λογική των οικονομικών δεικτών του κέρδους και της ζημίας. Ζημιά είναι το σχολείο που κλείνει, το σχολείο που απορρίπτει, το σχολείο που διώχνει τους μαθητές του, το σχολείο που απαξιώνει τους δασκάλους του.
Καμία σχέση δεν έχουν αυτά τα μέτρα με παιδαγωγικά και μαθησιακά κριτήρια, ούτε βέβαια οδηγούν στο «νέο σχολείο» που ισχυρίζεται το υπουργείο. Αντίθετα οδηγούν σε ένα «σύγχρονο» σχολείο με όρους υλικών δυνατοτήτων και τεχνολογίας όχι του 21°° αιώνα, αλλά του '60 και του '70, των πολλών παιδιών και των φτωχών οικονομικών.
Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι δωρεάν και δημόσια παιδεία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές και μορφωτικές ανάγκες δεν μπορεί να υπάρξει με περικοπές σε σχολεία, σε χρήματα, και εκπαιδευτικούς.
Κάθε τέτοια προσπάθεια θα μας βρει απέναντι της και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μην υλοποιηθεί μαζί με όλο το γονεικό και εκπαιδευτικό κίνημα

ΖΗΤΑΜΕ:

• Να μη γίνει καµία κατάργηση- συγχώνευση σχολείου κατάργηση τμημάτων
• Να αυξηθούν οι δαπάνες του κράτους και του Δήμου για τα σχολεία
• Να μην αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών ανά τμήμα».

Το ψήφισμα διαμαρτυρία του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων γυμνασίου Μαρίνας
«Λαμβάνοντας υπόψη την κοινοποίηση του εγγράφου, με αρ. πρωτ.: 134/ 04-02-2011, του 2ου Γραφείου Γενικής Εκπαίδευσης Νάουσας, της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Ημαθίας και της κοινής γραμμής που υιοθετήθηκε στη συγκέντρωση τις 11-02-2011 του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Μαρίνας, παρουσία του Δημάρχου Νάουσας κ. Καραμπατζό Αναστάσιο, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, μελών της Σχολικής Επιτροπής του Γυμνασίου Μαρίνας καθώς και γονέων των Δ.Δ. Νάουσας που εξυπηρετεί το Γυμνάσιο Μαρίνας. Καταθέτουμε το παρόν Ψήφισμα - Διαμαρτυρία ως μιας ακόμα ένδειξη του αγώνα μας να μην κλείσει το Γυμνάσιο Μαρίνας. Το κλείσιμο του σχολείου μας είναι άδικο γιατί: η υλικοτεχνική υποδομή του Γυμνασίου μας προσφέρει τις ίδιες παιδαγωγικές και διδακτικές συνθήκες όπως και κάθε άλλου μεγαλύτερου σχολείου της περιοχής μας. Το Γυμνάσιο του χωριού μας διαθέτει:

6 αίθουσες για διδασκαλία έως και 30 μαθητών, στον δεύτερο όροφο του σχολείου μας. Τρεις από τις οποίες είναι εργαστήρια Φυσικής, Τεχνολογίας και μια αίθουσα προβολών. Στον πρώτο όροφο διαθέτει γραφείο Διευθυντή και δύο αίθουσες καθηγητών. Ακόμα στον πρώτο όροφο υπάρχουν τρεις μικρές αίθουσες των δεκαπέντε (15) ατόμων. Μια από αυτές χρησιμοποιείται ως βιβλιοθήκη, μια ως αίθουσα πληροφορικής και μια ως αίθουσα ξένων γλωσσών. Υπάρχουν ακόμα δύο αποδυτήρια - αποθήκες που μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα. Θεατρική σκηνή και φυσικά τουαλέτες και μια ακόμα βοηθητική μικρή αποθήκη για τη καθαρίστρια. Στο χώρο του Γυμνασίου μας υπάρχει ακόμα ένα πλήρες κλειστό γυμναστήριο για το μάθημα της γυμναστικής αλλά και για τη διεξαγωγή αγώνων σχολικών πρωταθλημάτων.

Σας υπενθυμίζουμε, όπως σας αναφέραμε και σε παλαιότερο έγγραφο μας ότι, το Γυμνάσιο μας εξυπηρετεί τα παιδιά τεσσάρων δημοτικών διαμερισμάτων: Μαρίνας, Πολλών Νερών, Γιαννακοχωρίου και Ροδοχωρίου, χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι αγροτικές κατά την πλειονότητα τους οικογένειες των μαθητών. Αλλά και ότι η μαζική μεταφορά των μαθητών των μικρών αυτών ηλικιών με την αστική συγκοινωνία όπως γίνεται σήμερα είναι πάρα πολύ επικίνδυνη, καθώς θα μεταφέρονται πολλά παιδιά όρθια σε επαρχιακό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, αλλά και χρονοβόρα και σωματικά πολύ περισσότερο κοπιαστική για τα παιδιά αυτών των ηλικιών που ήδη και λόγω των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών της περιοχής και των οικογενειών τους δεν διαβιώνουν και με τις καλύτερες συνθήκες που μπορούν να υπάρξουν. Για τους παραπάνω λόγους και όχι μόνο( η ύπαρξη σχολείων είναι Πολιτισμός) είμαστε κάθετα αντίθετοι στο κλείσιμο οποιουδήποτε σχολείου».

Ένωση Γονέων Νάουσας: «Κλείνουν σχολεία, ανοίγουν πληγές!»
«Ένας πόλεμος ενάντια στην λειτουργία των σχολείων, ενάντια στην εκπαίδευση των μαθητών έχει αρχίσει εδώ και καιρό με την μείωση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών και συνεχίζεται βάσει του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει το υπουργείο Παιδείας για τη διαβούλευση (όπως την ονομάζει) για τις συνενώσεις συγχωνεύσεις.

Είναι εκατοντάδες τα σχολεία που κινητοποιούνται σ' όλη τη χώρα με αποφάσεις των συλλόγων Γονέων και των μαθητικών συμβουλίων Με τις συνενώσεις ενισχύονται οι τάσεις εσωτερικής μετανάστευσης, καθώς πολλές οικογένειες θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν προς τις έδρες των νέων σχολείων, με συνέπειες αρνητικές για την ανάπτυξη της υπαίθρου Εκτός από τις συγχωνεύσεις, οι γονείς εκφράζουν χτες τη διαμαρτυρία τους για την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών και για την αδυναμία των σχολείων να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Σαν Ένωση Γονέων Νάουσας εκφράζουμε την αντίθεση μας στην πολιτική συγχωνεύσεων-καταργήσεων του Υπουργείου αλλά και στις ενέργειες των εκπροσώπων του στην Ημαθία

Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια εξαιρετικά αντιδραστική αλλαγή, η οποία θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών. Όπως είναι φυσικό ανοίγει περαιτέρω δρόμος για απολύσεις εκπαιδευτικών με πρόσχημα πάντα πως δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, πως μονιμότητα δεν υφίσταται.

Το κράτος θέλει να σταματήσει να χρηματοδοτεί κεντρικά τα σχολεία και τα παραδίδει στην «αγορά» μέσω των δήμων. Το «πείραμα» έχει ξαναγίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα τα σχολεία - επιχειρήσεις να ψάχνουν χορηγούς. Με τον «Καλλικράτη» οι δήμοι είναι προέκταση του κράτους και τους παραδίδονται αρμοδιότητες του, χωρίς όμως και την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Συνεπώς, τη χρηματοδότηση των σχολείων θα αναλάβουν οι γονείς, με επιπλέον φόρους μέσω των δήμων, αλλά και με το επιχείρημα της ...εθελοντικής βοήθειας για το «καλό του παιδιού».

Εμείς οι γονείς, που ζούμε μέσα στην ανασφάλεια, που είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, απλήρωτοι. Εμείς που ζούμε με το άγχος να φροντίσουμε τα παιδιά μας, για να τους εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μορφωτικά εφόδια, για να μπορέσουν στο μέλλον να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους. Εμείς που κάθε χρόνο πληρώνουμε όλο και πιο ακριβά για τη μόρφωση τους καταγγέλλουμε τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των σχολείων που προωθεί η κυβέρνηση.

♦ Απόρριψη της νέας διοικητικής δομής. Όχι στο σχολείο της αγοράς. Έξω οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί από τα σχολεία. Καμία συγχώνευση - καμία κατάργηση σχολικής μονάδας. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές.

♦ Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, για όλες τις ανάγκες των σχολείων! Αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία».
ΠΗΓΗ:http://www.naousanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: