Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΙΣΛΑΜΟΦΟΒΙΚΟΣ ΜΑΚΑΡΘΙΣΜΟΣ ΣΕ ΗΠΑ

Τα 2,6 εκατομμύρια της αμερικανικής μουσουλμανικής κοινότητας έχουν στοχοποιηθεί από τη βουλευτική Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας, με βαριές όσο και αστήρικτες κατηγορίες.
Δέκα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11/9/2001, η μουσουλμανική κοινότητα στις ΗΠΑ ξαναβρίσκεται πολιτικά και κοινωνικά περιθωριοποιημένη,
αντιμετωπίζοντας την καχυποψία και την εχθρότητα της «λευκής Αμερικής» με τον επισημότερο τρόπο: με την επανεκκίνηση της ισλαμοφοβικής συνωμοσιολογίας από το ίδιο το αμερικανικό Κογκρέσο. Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, η βουλευτική Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας ξεκίνησε μια σειρά ακροάσεων για να διαπιστωθεί «το εύρος του εξτρεμιστικού προσηλυτισμού της αμερικανικής μουσουλμανικής κοινότητας και ο τρόπος με τον οποίο η ίδια η κοινότητα αντιμετωπίζει αυτό το γεγονός» -όπως τιτλοφορείται η επίσημη εισηγητική έκθεση για τις ακροάσεις. Στις ακροάσεις αυτές έχουν κληθεί να καταθέσουν πολιτικοί, στελέχη του Κογκρέσου και μέλη κυβερνητικών υπηρεσιών και οργανώσεων πολιτών, που φέρονται να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει στους κύκλους της αμερικανικής μουσουλμανικής μειονότητας.

Καθώς η αντικειμενικότητα των επιλεγμένων «μαρτύρων» αμφισβητείται ευρύτατα, φαίνεται ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση στοχοποίησης του συνόλου των 2,6 εκατομμυρίων αμερικανών μουσουλμάνων, που ανάμεσά τους θα αναζητηθούν όσοι εμπλέκονται σε αντιαμερικανικές τρομοκρατικές συνωμοσίες -εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στην πλούσια προϊστορία ρατσιστικών, θρησκευτικών και εθνοτικών διακρίσεων και διώξεων στις ΗΠΑ. Αυτή τη φορά, δεν είναι πρόσωπα αλλά μια ολόκληρη θρησκευτική μειονότητα -η μουσουλμανική- που στιγματίζεται ως ύποπτη για αντιαμερικανική εχθρότητα, σε μια παραλλαγή του μακαρθικού αντικομμουνιστικού κύκλου διώξεων της δεκαετίας του '50.

Αξίζει να επισημανθεί η σαθρή επιχειρηματολογία του προεδρεύοντος της Επιτροπής και εμπνευστή των ακροάσεων, ρεπουμπλικάνου βουλευτή Πίτερ Κινγκ, από το Ροντ Αϊλαντ της Ν. Υόρκης, περί διείσδυσης της Αλ Κάιντα στους κόλπους της μουσουλμανικής μειονότητας, ότι το 80% των τζαμιών στις ΗΠΑ ανήκουν σε τρομοκράτες κι ότι οι μουσουλμάνοι Αμερικανοί «δεν συνεργάζονται ικανοποιητικά με τις υπηρεσίες ασφαλείας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Ακόμη και οι μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες επικρίνουν τις ανερμάτιστες και εκφοβιστικές δηλώσεις του Πίτερ Κινγκ, θυμίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο στοιχείο που να τις τεκμηριώνει. Ο Κινγκ όμως, για να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη στοχοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας, επικαλείται ακόμη και τους... εφιάλτες του (αφροαμερικανού) υπουργού Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ, «που μου έχει πει ότι πετάγεται στον ύπνο του ανησυχώντας για τον εξτρεμιστικό προσηλυτισμό των πολιτών αυτής της χώρας, που θέλουν να σηκώσουν όπλα κατά της κυβέρνησής τους».

Κάποιοι σχολιαστές επισημαίνουν ότι ο Κινγκ -ένας πολιτικός που έχει πάρει σβάρνα τα κανάλια σε πάνελ με κορυφαίους εκπροσώπους της χριστιανικής δεξιάς- προσπαθεί να μετατρέψει τη διάχυτη ισλαμοφοβία (45% των λευκών Αμερικανών πιστεύουν ότι οι συμπολίτες τους μουσουλμάνοι έμμεσα στηρίζουν την ισλαμική τρομοκρατία), από άμορφη τάση, σε κυρίαρχο ιδεολογικό ρεύμα, με εμπροσθοφυλακή ένα αντι-ισλαμικό λόμπι που θα δράσει υπέρ των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2012. Αν ένας τέτοιος στόχος δείχνει κάπως μακροπρόθεσμος, υπάρχει και ένας αμεσότερος: η διαίρεση της αμερικανικής κοινωνίας που, τον τελευταίο καιρό ξεπερνώντας τις φυλετικές και εθνοτικές της γραμμές, αφυπνίζεται και ριζοσπαστικοποιείται, διαδηλώνοντας εναντίον της κυβερνητικής αντεργατικής πολιτικής και των μέτρων σκληρής λιτότητας.

Δεκάδες οργανώσεις πολιτών σπεύδουν να προειδοποιήσουν για τις επιπτώσεις του «ισλαμοφοβικού μακαρθισμού» στη συνοχή των κοινωνικών αγώνων στις ΗΠΑ, θυμίζοντας ότι «οι τρομοκράτες πρέπει να εντοπίζονται βάσει της δράσης τους κι όχι βάσει της θρησκείας και της εθνικότητας». Παράλληλα καλούν την κυβέρνηση να διερευνήσει κάθε είδους θρησκευτικό φανατισμό κι όχι μόνο τον μουσουλμανικό. «Μήπως αρχίσαμε να κυνηγάμε όλους τους λευκούς, όταν ο Τίμοθι Μακβέι τίναξε στον αέρα το ομοσπονδιακό κτίριο στην Οκλαχόμα;» αναρωτήθηκε δημόσια η Δημοκρατική γερουσιαστής Τζάκι Σπέιερ, δηλώνοντας την αντίθεσή της στις σκοπιμότητες του Πίτερ Κινγκ.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να περιμένει κανείς τα αποτελέσματα των ακροάσεων, για να αντιληφθεί ότι στις ΗΠΑ άρχισε και επίσημα μια εσωτερική αντι-ισλαμική σταυροφορία βασισμένη στο φόβο και στοχεύοντας στην κοινωνική διαίρεση και την αξιοποίησή της.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: