Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΔΥΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΔ

Συγκρούσεις ιδεολογικού τύπου και διαφορετικές εισηγήσεις ως προς το θέμα των πρόωρων εκλογών ενυπάρχουν στη Ν.Δ., σε μια περίοδο που η ηγετική ομάδα φαίνεται να έχει καταλήξει..
στην κλιμάκωση των επιθέσεων κατά της κυβέρνησης, χωρίς όμως να θέσει θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Το ζητούμενο στη Ν.Δ. μεταξύ των δύο «ιδεολογικών τάσεων» εξακολουθεί να είναι αν η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να απευθυνθεί στον μεσαίο χώρο ή να στραφεί στην «ιδεολογική καθαρότητα». Υπέρ της δεύτερης άποψης φαίνεται να τάσσεται ο Φ. Κρανιδιώτης, επικεφαλής του Δικτύου 21, που δηλώνει ότι δεν είναι σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά.

Ο κ. Κρανιδιώτης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως «αυτό που έχει σημασία είναι η ιδεολογική ταυτότητα ενός κόμματος και όχι η συσκευασία», ενώ χαρακτήρισε «εφεύρημα τον μεσαίο χώρο». Φέρεται μάλιστα σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Αργολίδας να ζήτησε να τεθούν εκτός κόμματος οι λεγόμενοι «μεσαιοχωρίτες», συναντώντας την αντίδραση ακόμη και του επικεφαλής του συνδικαλιστικού, Γ. Μανώλη, που δεν θεωρείται ότι ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Ο τελευταίος, παρ' ότι φίλος του Αντ. Σαμαρά, έχει την άποψη πως η Ν.Δ. πρέπει να απευθυνθεί στους «αποστασιοποιημένους» πολίτες, αν θέλει να έχει πιθανότητα νίκης. Ως προς αυτό συντάσσεται περισσότερο με τους «μεσαιοχωρίτες», στους οποίους συγκαταλέγονται οι Α. Σπηλιωτόπουλος, Κ. Μητσοτάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης, αλλά κατά πολλούς και οι αντιπρόεδροι Δ. Αβραμόπουλος και Στ. Δήμας.

Οι τοποθετήσεις Κρανιδιώτη προκάλεσαν την μήνιν των «μεσαιοχωριτών», που θεωρούν ότι τους ωθούν εκτός κόμματος. Πολλώ δε μάλλον που αυτοί εισηγούνται η Ν.Δ. να βγει επιθετικά και να ζητήσει πρώτη πρόωρες κάλπες «προλαβαίνοντας» ενδεχόμενο αιφνιδιασμό από τον Γ. Παπανδρέου. Την ίδια άποψη πάντως φέρονται να έχουν και οι Γ. Γιακουμάτος και Γ. Μανώλης. Οι στενοί συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά ωστόσο δεν φαίνεται, επί του παρόντος τουλάχιστον, να την ενστερνίζονται. Οι πληροφορίες φέρουν τους Κ. Αρβανιτόπουλο, Χρ. Λαζαρίδη και Δ. Σταμάτη να μην επιθυμούν να είναι η Ν.Δ. που θα θέσει αίτημα πρόωρων εκλογών, τουλάχιστον ως τη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού άλλωστε με τη γερμανίδα καγκελάριο και τη φιλανδή πρωθυπουργό εδραίωσαν την άποψή τους αυτή, καθώς η ηγετική ομάδα θεωρεί ότι δεν θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για την Ευρώπη και κυρίως για την Ελλάδα. Κάτι που πιθανολογούν ότι ενδεχομένως θα οδηγήσει τον πρωθυπουργό σε πρόωρες εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Μιχελάκης αποτύπωσε εμμέσως αυτή την εκτίμηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την περασμένη Πέμπτη. Μίλησε για «δραπέτευση» του Γ. Παπανδρέου, αντιγυρίζοντας στο ΠΑΣΟΚ όσα το κυβερνών κόμμα καταλόγιζε στον Κ. Καραμανλή.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: