Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

«Βίαιες κινητοποιήσεις στην Αθήνα», «Γενική απεργία κατά της καθ’ υπαγόρευση εξυγίανσης», «Οι απεργίες παραλύουν την Ελλάδα», «Η απογοήτευση των Ελλήνων», «Πάνω από 30.000 διαδήλωσαν μπροστά στην ελληνική βουλή», « Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων», είναι ορισμένοι από τους τίτλους με τους οποίους σχολιάζει ο σημερινός γερμανικός Τύπος την χθεσινή απεργία και διαδήλωση στην Αθήνα....
«Η απογοήτευση των Ελλήνων», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου : «Ενώ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπόσχεται στο Βερολίνο ‘θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας με τόκους’, οι Έλληνες πολίτες διαδηλώνουν στους δρόμους και ξέρουν ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια.

«Οι Έλληνες πέρασαν μία σκληρή χρονιά και προαισθάνονται ότι τα χειρότερα έπονται.
Η κυβέρνηση έχει μειώσει τους μισθούς, αύξησε το όριο συνταξιοδότησης και τους φόρους και έτσι πολλοί από τους Έλληνες που διαδήλωναν χθες στην Αθήνα έχουν 20 μέχρι και 30% λιγότερα χρήματα στο πορτοφόλι τους. Παράλληλα η ανεργία καλπάζει γύρω στο 13%.

«Η σιδηρά θέληση της κυβέρνησης για εξυγίανση φαίνεται σαφέστατα πια και το διαπιστώνουν τόσο η τρόικα, όσο και η καγκελάριος Μέρκελ, αλλά μέρα με τη μέρα φαίνεται επίσης όλο και πιο ξεκάθαρα ότι από μόνες τους οι δραστικές περικοπές δεν φθάνουν.»

«Φέτος δεν πρόκειται τόσο για δραστικές περικοπές, όσο για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. (…) Ο Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό της χώρας. Ενδέχεται να τα καταφέρουν, όμως οι αντιστάσεις εντείνονται. ‘Όσο πιο πολύ προχωρούμε προς τις διαρθρωτικές αλλαγές, τόσο τα ζητήματα που άπτονται με αυτές γίνονται πιο καυτά’, λέει ο Γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν που ζει στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να δυσαρεστήσει ακόμη περισσότερους πολίτες, το προσπάθησε ήδη, αλλά οι συνέπειες είναι περίπλοκες. Ο περίφημος αγώνας κατά της φοροδιαφυγής δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα» αναφέρει το δημοσίευμα και καταλήγει:

«Από κύκλους προσκείμενους στην κυβέρνηση υπάρχουν πληροφορίες ότι είναι σαφές ότι δεν θα τα καταφέρουν χωρίς αναδιάταξη του χρέους.

Η δημόσια απόρριψη μιας τέτοιας προοπτικής από τον Παπανδρέου οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά φοβάται μήπως η παραδοχή ενός τέτοιου ενδεχόμενου παραλύσει τη θέληση για τις μεταρρυθμίσεις.»
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: