Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ο ΑΔΡΙΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Των Δ. Τοπάλη- Αθ. Μεσσαλά*

Η Θεσσαλονίκη την 17η Ιανουαρίου του 2011 τίμησε τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή αποκαλύπτοντας τον υπέροχο ανδριάντα του. Στην περιοχή της Νέας Παραλίας, δίπλα στο κύμα του Θερμαϊκού κόλπου, απέναντι από τον Όλυμπο το βουνό των Θεών, στήθηκε ο ανδριάντας σα μνημείο αιώνιας ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης του μεγάλου του έργου.
Μπροστά σ’ ένα πλήθος δέκα και πλέον χιλιάδων ανθρώπων έγινε η σεμνή τελετή, εκφωνήθηκαν ορισμένοι λόγοι από το νυν Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τον πρώην Δήμαρχο Βασίλη...Παπαγεωργόπουλο, το Νίκο το Μέρτζο, που μίλησε σαν πρόεδρος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, τον Αχιλλέα Καραμανλή αδελφό του τιμωμένου Εθνάρχη και τον Αντώνη Σαμαρά, ηγέτη σήμερα της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος που ίδρυσε Ο Κων/νος Καραμανλής το 1974 και που έπαιξε και παίζει σημαντικότατο ρόλο στα πολιτικά δρώμενα του τόπου.
Ο Εθνάρχης Κων/νος Καραμανλής καταγόταν από την Πρώτη Σερρών, ένα πλούσιο κεφαλοχώρι με πολύ προοδευτικούς κατοίκους, και από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με την πολιτική. Διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας (δύο οχταετίες δηλαδή) και δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας ( δύο πενταετίες δηλαδή)
Η ιστορία έχει καταγράψει το τεράστιο έργο του, που απλωνόταν σ’ όλους τους τομείς της πολιτικής δράσης. Ο Κων/νος Καραμανλής έχτισε λαμπρά κτίρια , δρόμους , λιμάνια, αεροδρόμια, Σχολεία και Πανεπιστήμια. Ανέπτυξε τομείς όπως η Γεωργία, οι συγκοινωνίες, η Εκπαίδευση, η Κοινωνική Ασφάλιση, η Βιομηχανία, το Εμπόριο, οι μεταφορές και πολλούς ακόμη και άφησε μια παρακαταθήκη πολύ σημαντική.
Είχε ένα αετίσιο βλέμμα και μ’ αυτό μπορούσε να διακρίνει τα κακώς κείμενα και να τα θεραπεύει. Αφιέρωσε τη ζωή του ολόκληρη στην προσπάθεια να εκσυγχρονίσει τη χώρα του και να ανακουφίσει τον Έλληνα με κάθε τρόπο.
Ήταν άνθρωπος του μέτρου. Ήταν άνθρωπος των αποφάσεων και των έργων. Είναι πασίγνωστο το δωρικό του σύνθημα «ΕΡΓΑ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ» με το οποίο καθήλωνε τους αντιπάλους του και κέρδιζε την εμπιστοσύνη του λαού σε πολύ μεγάλα ποσοστά.
Ασκούσε πολιτική με βάση τα συμφέροντα των πολλών και το καλό της πατρίδας κι όχι με υψωμένες γροθιές, με λοστούς και ρόπαλα, με πέτρες και ανερμάτιστες κραυγές. Ασκούσε πολιτική εξέλιξης και προόδου κι όχι μηδενισμού και απαξίωσης των πάντων. Ασκούσε πολιτική γεμάτη ειλικρίνεια και ρεαλισμό κι όχι πολιτική παραπλάνησης και δημαγωγίας. Ήταν ευθύς και λιτός σε όλα του. Στη δράση όμως ήταν πληθωρικός και ακούραστος.
Εμείς οι νεότεροι πρέπει να διδαχτούμε και θα διδαχτούμε πολλά από τον υπέροχο αυτόν πολιτικό άνδρα. Θα μελετήσουμε τη ζωή και το έργο του, θα διακρίνουμε την αποφασιστικότητα και το θάρρος του, θα ανακαλύψουμε τις αστείρευτες ιδέες που τον ενέπνεαν και θα ακολουθήσουμε το δρόμο, που αυτός χάραξε.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποτελεί για το παρελθόν ένα πολύ φωτεινό αστέρι, και για το μέλλον ένα φάρο για μια πορεία σίγουρη και αποτελεσματική. Αποτελεί για όλους μας ένα υπόδειγμα από το οποίο μπορούμε να αντλούμε ιδέες και προγράμματα για τη μελλοντική ζωή μας.
Αλεξάνδρεια 21 Ιανουαρίου 2010

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΟΠΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΕΣΣΑΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κόψτε κάτι ρε παιδιά ανατρίχιασα!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια, ποιος είναι πιο σιωπηλός; Το άγαλµα του Κωνσταντίνου Καραµανλή ή ο ανιψιός του;

Ανώνυμος είπε...

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν Ευλογία για την Ελλάδα!Μικρόψυχοι συγκρατηθείτε!!