Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΜΟΡΦΩΝΕΙ",Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ

Την ώρα που ως κεντρική επιλογή της κυβέρνησης παρουσιάζεται η πράσινη ανάπτυξη και ο σεβασμός στο περιβάλλον, στα σχολικά βιβλία προωθείται η ανάπτυξη της εκμετάλλευσης λιγνίτη και μάλιστα σε κοιτάσματα περιοχών, όπου σημειώνονται αντιδράσεις.
Τρανό παράδειγμα η Ελασσόνα, όπου κάτοικοι και φορείς προσπαθούν να αποτρέψουν πιθανή εκμετάλλευση λιγνιτικών κοιτασμάτων στη συγκεκριμένη επαρχία, λογαριάζοντας όμως χωρίς το βιβλίο του μαθήματος "Ερευνώ και αποκαλύπτω"!
Στο "Τετράδιο Εργασιών", που αποτελεί βοήθημα του εκπαιδευτικού για την διδασκαλία του μαθήματος(διδασκεται στην ΣΤ' Δημοτικού), αναφέρεται ότι.....
στην περιοχή Ελασσόνας υπάρχει θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ, που χρησιμοποιεί λιγνίτη!
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Λάρισας "Ελευθερία", στη σελίδα 69 του βιβλίου αναφέρεται ότι η ετήσια παραγωγή λιγνίτη το 1997 ήταν περίπου 60.000.000 τόνοι, οι οποίοι προέρχονται από τα ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας, της Δράμας, της Ελασσόνας και της Μεγαλόπολης.
Αναφορά στα κοιτάσματα της Ελασσόνας γίνεται και στη σελίδα 89. "Ζητάμε από τους μαθητές να αναφέρουν εάν γνωρίζουν που υπάρχουν εργοστάσια της ΔΕΗ που λειτουργούν με λιγνίτη, ως πηγή ενέργειας. Εάν δεν γνωρίζουν τους βοηθάμε αναφέροντας ότι τέτοια εργοστάσια υπάρχουν στην Δράμα, στις περιοχές της Πτολεμαΐδας, του Αμυνταίου, της Ελασσόνας και της Μεγαλόπολης, εκεί δηλαδή που υπάρχουν κοιτάσματα λιγνίτη".
Έτσι, παρά τις εξαγγελίες για την πράσινη ανάπτυξη, στην οποία συχνά πυκνά αναφέρεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι μαθητές μαθαίνουν ότι στην Ελασσόνα λειτουργεί ήδη εργοστάσιο που χρησιμοποιεί λιγνίτη.
Το σημαντικό είναι ότι παρουσιάζεται ως πραγματικότητα ένα ενδεχόμενο, το οποίο συναντά ισχυρές αντιδράσεις, τόσο από σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, όσο και από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ίσως οι συντάκτες να ξέρουν κάτι παραπάνω.

ΠΗΓΉ:NEWS247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: