Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΕΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟ ν/σ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θεωρεί τόσο “βαρυσήμαντη” την πρωτοβουλία για την κατάρτιση Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων αγροτικών προϊόντων, ώστε επέλεξε να το καταθέσει δύο φορές. Την πρώτη φορά, τον περασμένο Ιούνιο, το Υπουργείο, κατά τη συνήθη τακτική, παρουσίασε στη δημόσια διαβούλευση ένα πρόχειρο σκαρίφημα. Τώρα, έπειτα από “ενδελεχή” επεξεργασία, παρουσίασε ουσιαστικά έξι άρθρα, τα οποία στερούνται πολιτικού περιεχομένου», αναφέρει ο Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας.
Σύμφωνα με τον κ. Κόλια: «Οι στόχοι..είναι μεγαλεπήβολοι: το Μητρώο υποτίθεται αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην εξασφάλιση της διαφάνειας στις συναλλαγές και στην προστασία των αγροτών μας. Οι τρόποι ωστόσο με τους οποίους θα επιτευχθούν απουσιάζουν από το νομοσχέδιο.
Οι έμποροι, οι οποίοι ήδη ανήκουν στο Επιμελητήριο, διαθέτουν Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας και Α.Φ.Μ., είναι εγγεγραμμένοι σε επιμέρους Μητρώα (υπάρχουν ήδη τουλάχιστον επτά μόνο για τον αγροτικό τομέα), είναι γνωστοί στο Κράτος.
Τα ευχολόγια περί διασύνδεσης του νέου Μητρώου με το Παρατηρητήριο Τιμών και άλλα Μητρώα, χωρίς να εξηγείται η μέθοδος της διασταύρωσης στοιχείων, ούτε και το αποτέλεσμά της, χωρίς να γνωρίζουμε ποια υπηρεσία θα ελέγχει τι και με τι κυρώσεις είναι άχρηστα, ενώ επιπρόσθετα παραπέμπονται σε Υπουργικές Αποφάσεις».

Στην ανακοίνωση του Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται ακόμα:
«Η Κυβέρνηση δημιουργεί μία νέα γραφειοκρατία αντί:

Να ενεργοποιήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τον ΕΦΕΤ, τον ΣΔΟΕ και όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι σήμερα αδρανούν απέναντι στις καταγγελίες για την ύπαρξη “καρτέλ”, που δρουν εις βάρος παραγωγού και καταναλωτή.
Να εφαρμόσει ελέγχους στα ενδιάμεσα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως για παράδειγμα στη διαδικασία της τυποποίησης, όπου υπάρχει περιθώριο υπερκοστολογήσεων και αληθοφανούς αιτιολόγησης της αύξησης της τελικής τιμής στο ράφι.
Να πατάξει, επιτέλους, τις ελληνοποιήσεις και τις παράνομες εισαγωγές.
Να θεσπίσει και να περιφρουρήσει κανόνες ποιότητας και ιχνηλασιμότητας για όλα τα αγροτικά προϊόντα, εισαγόμενα και εγχώρια.
Να ενισχύσει τα μέτρα του Προγράμματος «Αλ.Μπαλτατζής», που αποσκοπούν στην καθετοποίηση και την επιχειρηματική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής. Η τυποποίηση και πιστοποίηση των προϊόντων είναι ουσιαστικό βήμα στον περιορισμό της αισχροκέρδειας.
Να υποβοηθήσει την οργάνωση των αγροτικών Συνεταιρισμών και των Ομάδων Παραγωγών, ώστε οι αγρότες συντονισμένα και με διαφάνεια να παράγουν, να μεταποιούν, να τυποποιούν και να εμπορεύονται οι ίδιοι τα προϊόντα τους.
Να εξετάσει σοβαρά τη θεσμοθέτηση δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων.
Να ενισχύσει τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, ώστε περισσότεροι παραγωγοί να τροφοδοτούν άμεσα με φθηνά προϊόντα τους καταναλωτές.
Η Κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι η πολιτική δεν ασκείται με επικοινωνιακού τύπου γραφειοκρατικά νομοσχέδια και επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες, αλλά με πράξεις ουσίας και αποτελέσματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: